Walt Disney ίσον μαγεία; Δεν φαντάζεσαι πόσο σκοτεινός τύπος ήταν

Τελικά ισχύει ότι τον έχουν καταψύξει;
Walt Disney ίσον μαγεία; Δεν φαντάζεσαι πόσο σκοτεινός τύπος ήταν



Σαν σήμερα γεννιέται ο αγαπημένος μεγάλων και μικρών παιδιών, Walt Disney. Η πορεία του αναμένεται τόσο παραμυθένια όσο και οι δημιουργίες του που χάρισαν απλόχερα το γέλιο. Όλα ξεκίνησαν το 1923, όταν ο Disney ίδρυσε την κινηματογραφική εταιρία η οποία έγραψε τη δική της ιστορία στο animation, ακόμα κι ανακυκλώνοντας τις ίδιες σκηνές χωρίς να καταλαβαίνει τίποτα το κοινό. Μάλλον δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος ζωντανός που να μη μεγάλωσε με τις ταινίες του Disney και να μην επηρεάστηκε έστω και λίγο από το έργο του οπότε οι συστάσεις είναι περιττές. Πόσα πράγματα όμως γνωρίζεις για τον ίδιο τον Walt Disney;

Ίσως σου έχουν διαφύγει όλες οι παρακάτω περίεργες, σκοτεινές και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. 

1. Παράτησε το λύκειο για να πάει στο στρατό. Ήταν 16 χρονών, τον απέρριψαν επειδή ήταν ανήλικος αλλά τελικά βρήκε δουλειά σαν οδηγός στον Ερυθρό Σταυρό. 

2. Το αρχικό όνομα του Mickey Mouse ήταν το «Mortimer». Η Lillian Disney έπεισε τον άντρα της ότι το Mickey θα ήταν πιο εμπορικό όνομα. 

3. H original φωνή του Mickey Mouse ήταν του Walt Disney. Για την ακρίβεια, από το 1928 μέχρι το 1947. 

4. Όλοι του έλεγαν ότι θα αποτύχει. Όταν εκείνος ήθελε να κάνει τη «Χιονάτη» ταινία μεγάλου μήκους, οι άνθρωποι από το χώρο του θεάματος προσπάθησαν να τον αποθαρρύνουν. 

5. Ήταν ο καλύτερος φίλος της Αμερικανικής κυβέρνησης. Δημιούργησε ταινίες για την εκπαίδευση στον αμερικανικό στρατό, έκανε προπαγάνδα ώστε οι Αμερικανοί να πληρώνουν τους φόρους τους και έφτιαχνε αντιναζιστικές ταινίες μικρού μήκους ώστε να ενισχύσει το ηθικό φρόνημα των πολιτών. 

6. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ακραίος αντικομμουνιστής και πληροφοριοδότης του FBI. Εργαζόταν για την Επιτροπή Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων και μάλιστα, με τη βοήθειά του το 1950 καταδικάστηκαν 10 σεναριογράφοι και σκηνοθέτες για προσβολή προς το Κογκρέσο.

7. Ένα δώρο του, στοίχησε τη ζωή της μητέρας του. Όταν ο Walt Disney άρχισε να βγάζει χρήματα, αγόρασε σπίτι για τη μητέρα και τον πατέρα του. Κάποια στιγμή όμως έγινε διαρροή αερίου και η μητέρα του πέθανε από ασφυξία. Πιθανολογείται ότι αυτός είναι και ο λόγος που δεν βλέπουμε στις ταινίες του το πρότυπο της μητέρας. 

8. Υπήρξε μισογύνης. Απόδειξη ήταν η απάντηση που είχε στείλει σε μία γυναίκα που ενδιαφερόταν να εργαστεί για εκείνον. «Αγαπητή δεσποινίς Φορντ. Λάβαμε την αίτησή σας στο τμήμα σκίτσου και ζωγραφικής. Όμως δεν προσλαμβάνουμε γυναίκες για καμία δημιουργική εργασία στην εταιρεία μας. Ο σχεδιασμός και το σκιτσάρισμα των cartoon γίνεται αποκλειστικά από άνδρες. Για αυτό το λόγο δεν παίρνουμε υπόψη μας αιτήσεις από κορίτσια για το εκπαιδευτικό σχεδιαστικό μας πρόγραμμα. Η μόνη θέση εργασίας για γυναίκες στα γραφεία μας είναι αυτή των ανθρώπων που ξεπατικώνουν τα σχέδια των αντρών σε ριζόχαρτο και γεμίζουν τις γραμμές με μελάνι – πάντα ακολουθώντας πιστά οδηγίες». Σταδιακά, βέβαια, άρχισε να αναγνωρίζει την αξία των γυναικών στον εργασιακό χώρο, ενώ αργότερα μίλησε δημόσια για την προσφορά τους στις τέχνες και το δικαίωμα τους στην εργασιακή ανέλιξη.

Τα έχει πει και η Meryl Streep:

9. Παραλίγο να δημιουργήσει ένα μεγάλο ski resort στο Mineral King Valley της Καλιφόρνια. Υπήρχαν όμως πολλά διαδικαστικά προβλήματα και το έργο καθυστερούσε. Ο Disney τελικά πέθανε, η εταιρία αποφάσισε ότι δεν μπορούσε να υλοποιήσει προς το παρόν το project και αποφάσισε να ολοκληρώσει το Disney World. Καλή επιλογή! 

10. Τιμήθηκε με τα περισσότερα βραβεία και υποψηφιότητες Όσκαρ από οποιοδήποτε άλλο άτομο στην ιστορία του θεσμού. Από το 1932 μέχρι το 1969, ο Disney κέρδισε 22 Όσκαρ και 59 υποψηφιότητες. Μεταξύ αυτών ήταν και τρία βραβεία που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για εκείνον και για την συνολική προσφορά του. 

11. Τα τελευταία του λόγια είναι λίγο awkward. Όπως θα γνωρίζεις, ο Disney έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα. Λίγο πριν πεθάνει έγραψε σε ένα χαρτάκι το όνομα «Kurt Russel». Κανείς δεν ξέρει τι εννοούσε, ούτε ο ίδιος ο ηθοποιός (και πατριός της Kate Hudson). Εκείνη την εποχή, ο Kurt Russel ήταν διάσημο παιδί. 

12. Μετά τον θάνατό του, ΔΕΝ τον κατέψυξαν. Όλοι πιστεύουν ότι ο Walt Disney καταψύχθηκε με τη μέθοδο της κρυογονικής, ότι βρίσκεται σε μία ειδική κλινική και ότι περιμένει να αναστηθεί μέχρι να βρεθεί το φάρμακο της ασθένειάς του. Συγγνώμη που θα στο χαλάσουμε, όμως, αλλά πρόκειται για έναν αστικό μύθο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Όλα τα επίσημα έγγραφα δείχνουν ότι ο Disney αποτεφρώθηκε και ότι η κρυογονική εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ένα μήνα μετά το θάνατό. 

Δες ΕΔΩ 29 μυστικά για τις πριγκίπισσες της Disney που δεν ήξερες.