25 χρόνια χωρίς τη Μελίνα Μερκούρη

Εδώ θα βρεις τα πιο εμπνευσμένα της λόγια.



Τα δικά μας λόγια είναι περιττά όταν μιλάμε για μία από τις σημαντικότερες Ελληνίδες του 20ου αιώνα. Τι να πρωτοπεί κανείς για τη Μελίνα Μερκούρη; Για το έργο της σαν Υπουργός Πολιτισμού; Τον αγώνα της να φέρει πίσω τα μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο βρετανικό μουσείο; Την υποψηφιότητά της για Όσκαρ;  Αυτά ήδη θα τα ξέρεις. Πιθανόν όμως να μη γνωρίζεις ότι σήμερα, 6 Μαρτίου συμπληρώνονται 25 χρόνια από τον θάνατό της.

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις τα πιο εμπνευσμένα λόγια της πιο παθιασμένης Ελληνίδας μέσα από συνεντεύξεις της. 

Πάτα play στο παρακάτω τραγούδι και διάβασε τα λόγια της.  

Περιοδικό Ταχυδρόμος

Ό,τι έχει γραφεί στο πρόσωπο μου ή στο σώμα μου είναι τα παράσημα μου. Είναι οι πίκρες, τα παράσημα και οι καημοί, αλλά και οι χαρές που μου φτιάξανε αυτές τις ρυτίδες.

Νομίζω ότι ήταν πάντα ένας καθρέπτης τα μάτια μου, διότι ποτέ δεν μου επέτρεψαν να πω ψέματα. Αν άρχιζα να λέω ένα ψέμα, τα μάτια μου διέψευδαν το ψέμα. Αυτό το είχα από μικρό κορίτσι. Κι έτσι με πρόδιδαν και τις έτρωγα πάντοτε από τους δικούς μου. Και όταν έλεγα ένα καλά φτιαγμένο ψέμα, τα μάτια μου έλεγαν το αντίθετο. Νομίζω ότι πάντα τα μάτια μου καθρεπτίζανε την αλήθεια. Καθρεπτίζανε την ψυχή μου. Εκεί μπορούσες να δεις την πλήξη μου, την βαρεμάρα, τη γνώση, τον θαυμασμό, τον σαρκασμό, τον αυτοσαρκασμό.

Οι Έλληνες δεν αντέχουμε την επιτυχία του άλλου… ούτε την δική μας επιτυχία μπορούμε να κουμαντάρουμε. Η καβαλάμε καλάμι ή γινόμαστε αφόρητοι ή ζηλεύουμε τόσο πολύ κάποιον πιο επιτυχημένο από εμάς. Είμαστε οι καλύτερες μοιρολογίστρες της κηδείας. Αν είσαι δυστυχισμένος όλοι μαζεύονται γύρω σου. Όλοι. Εγώ έχω αποδείξεις σε αυτό. Το έχω ζήσει. Όταν ήμουν άρρωστη με λάτρευε όλη η Ελλάδα… κουράστηκα τώρα!

Περιοδικό ΚΛΙΚ- Συνέντευξη στον Πέτρο Κωστόπουλο

Ένας ερωτευμένος άντρας είναι πιο ερωτευμένος από µια γυναίκα. Εγώ έχω µια κακία µε τους άντρες. Ήμουν πάρα πολύ κακό κορίτσι. Τους ταλαιπωρούσα. ∆ιότι η µάνα µου είχε τον πιο ωραίο άντρα της Ελλάδας, τον πατέρα µου, γιατί χώρισε πολύ νέα, γιατί άκουγα πάντα ότι οι άντρες είναι φρικτοί και απαίσιοι, κερατώνουν και σε αφήνουν. Κι έτσι ήταν. Μέσα µου έλεγα: Εσύ µια µέρα θα τους εκδικηθείς, και νομίζω ότι η φτιαξιά µου, δεν µμιλάω για την εξωτερική µου εμφάνιση, µου έδωσε τη δύναμή να µη φτάσω ποτέ στον γκρεµό, µόνο µε τον Τζούλη έγινε αυτό. 

Ναι, μία πράξη αυτοκτονίας είναι γενναία όπως και να επιμείνεις στη ζωή. Αλλά κάθε πράξη που σε καταστρέφει, την θεωρώ γενναία.

Γαλλικό Περιοδικό

Είμαι πολύ τσιγγάνα για να κάνω κανονική ζωή γυναίκας. Χαίρομαι να ξυπνάω αργά, να κοιμάμαι αργά, να έχω φίλους, με δυο λόγια να κάνω ζωή σουλτάνου. Θέλω η μέρα μου να τελειώνει τα χαράματα. Στην πραγματικότητα είμαι μια αδάμαστη τρελή. 

Είναι θαυμάσια η ζωή μου και ζητώ να κρατηθώ σ' αυτήν όσο το δυνατόν περισσότερο. Το επάγγελμα μου είναι η μοναδική φροντίδα μου, παρ' όλο που ξέρω ότι κανείς δεν μπορεί να φτάσει στην πραγματοποίηση του τέλειου. Είναι πολύ δύσκολο να μάθεις να περπατάς, να μιλάς, να κινείσαι όπως πρέπει. 

Καλή υγεία, πολλοί φίλοι και - για μια γυναίκα - ένας άνδρας να την αγαπά - αυτό είναι η ευτυχία. Και - να μη λέμε ψέματα - ευτυχία είναι τα πολλά χρήματα, όσο κι αν θέλουν να μην το παραδεχθούν μερικοί. 

Δεν φτάνει ένας μόνο μεγάλος έρωτας στη ζωή.  Εκείνο που με γοητεύει σ' έναν άντρα είναι το να του αρέσω.

Περιοδικό Εικόνες

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι μετά από 35 χρόνια με τον Ζυλ Ντασσέν εξακολουθώ να είμαι τρελή από έρωτα όπως την πρώτη μέρα. Η ιστορία μας είναι υπέροχη. Όταν τον γνώρισα του είπα, έλα στην Ελλάδα και εγώ θα είμαι η οδηγός σου. Και τον έφερα στους Δελφούς. Και από τότε είμαι η οδηγός του για 35 χρόνια. 

Κυρία Μερκούρη; Non Cheri, σε παρακαλώ. Δώσε μου ένα φιλί και πες με Μελίνα.