Happy Birthday Tom Hanks! Aυτές είναι οι αγαπημένες μας ταινίες σου!

(Μαζί με κάποιες πληροφορίες που δεν ξέραμε για σένα)
Happy Birthday Tom Hanks! Aυτές είναι οι αγαπημένες μας ταινίες σου!



Σαν σήμερα το 1956 γεννιόταν στο Κόνκονρτ της Καλιφόρνια ένας σπουδαίος ηθοποιός που θα γινόταν γνωστός στα μήκη και πλάτη της γης. Το όνομα αυτού, Tom Hanks.

Μακρινός απόγονος του Αβραάμ Λίνκολν, ο 59χρονος ηθοποιός έχει κερδίσει 2 Όσκαρ Α' Ανδρικού ρόλου, και έχει συμμετάσχει σε περίπου 45 ταινίες στην καριέρα του. Ο Hanks εκτός από ηθοποιός έχει κάτσει και στην καρέκλα του σκηνοθέτη ενώ έχει αναλάβει και την παραγωγή ταινιών. 

Η καριέρα του στην 7η τέχνη είναι αδιαμφισβήτητη. Οι ταινίες στις οποίες συμμετείχε έγραψαν τη δική τους ιστορία στο κινηματογραφικό πανί. Έτσι ο Hanks, ασχέτως με το αν σου αρέσει ή όχι, είναι μια από τις μεγαλύτερες φιγούρες του σύγχρονου cinema. Κι αυτές είναι οι ταινίες του που θα μας μείνουν αξέχαστες.

Philadelphia
Mία από τις πρώτες ταινίες του Hollywood που μίλησε ανοιχτά για το "δύσκολο" θέμα του AIDS, της ομοφυλοφιλίας και της ομοφοβίας. Αποτέλεσε σπουδαία εισπρακτική επιτυχία και ο Tom Hanks υποδυόμενος τον Andrew Beckett, δικηγόρο σε μια ισχυρή νομική εταιρία της Φιλαδέλφεια, απολύεται όταν οι εργοδότες του αντιλαμβάνονται ότι είναι φορέας του AIDS κι έτσι αποφασίζει να τους πάει στα δικαστήρια, έχοντας στο πλευρό του, τον συνήγορό του, Denzel Washington.

Mια πραγματική ιστορία, που χάρισε στην εκπληκτική του ερμηνεία το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου το 1994.

 

Forrest Gump
Από τις πιο επικές ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ. Η ιστορία; Ένας απλός άνθρωπος και το ταξίδι του στη ζωή, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντά σημαντικές προσωπικότητες (όπως ο Elvis Priesley, o John Lenon ή ο John Kennedy), επηρεάζοντας την ποπ κουλτούρα και ζώντας από κοντά μεγάλα ιστορικά γεγονότα, των οποίων τη σημασία δεν κατάλαβε ποτέ. Γιατί πολύ απλά είναι ένα άτομο χαμηλών νοητικών δυνατοτήτων.

Η συγκεκριμένη ταινία προτάθηκε για 13 Όσκαρ, κερδίζοντας τα 6 (ανάμεσα σε αυτά και A' Aνδρικού Ρόλου), ενώ ήταν η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία της χρονιάς.

13 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ταινιών την κατέταξε στην 71η θέση, στη λίστα των καλύτερων ταινιών όλων των εποχών. 

 

The Green Mile
Ένα φιλμ που το θυμόμαστε όλοι για το κλάμα που ρίξαμε. Όχι τόσο για την ερμηνεία του Hanks αλλά για τη συγκινητική ιστορία της κατάφορης αδικίας που επικρατεί στον κόσμο. Σε αυτό τον κόσμο που κρίνεσαι από το χρώμα ή το σωματότυπό σου.

Με δυο λόγια, η ταινία διηγείται τη ζωή του δεσμοφύλακα της πτέρυγας των θανατοποινίτων, Paul Edgecomb, κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1929 στις Ηνωμένες Πολιτείες και τα υπερφυσικά γεγονότα που είδε με τα μάτια του.

Η μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Stephen King προκάλεσε πολλά δάκρυα.

 

Cast Away
Παρότι ήθελα να σπάσω την οθόνη, γιατί είναι δύσκολο να βλέπεις μια ταινία επιβίωσης χωρίς διαλόγους επί 143 λεπτά, είναι μια ταινία, που ο Hanks δίνει ρέστα ερμηνείας.

Ο 44χρονος τότε ηθοποιός, υποδύεται έναν εργαζόμενο της εταιρείας FedEx, ο οποίος βρίσκεται απομονωμένος σε ένα ακατοίκητο νησί όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε, κατέπεσε στον Νότιο Ειρηνικό. Η ταινία απεικονίζει τις προσπάθειές του να επιβιώσει στο νησί, χρησιμοποιώντας ό,τι απέμεινε από το φορτίο του αεροπλάνου.
 
Η ερμηνεία του σε αυτό το ρόλο, του χάρισε μια ακόμα Υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

 

Catch Me If You Can
Μια ταινία, έξυπνη και ξεκαρδιστική. Εξίσου "πρωταγωνιστές" ο Leonardo Di Caprio και ο Tom Hanks. 

"Μετά τη χρεοκοπία τού πατέρα του και την άρνηση των τραπεζών να βοηθήσουν, ένας 17χρονος αρχίζει να εξαπατά το τραπεζικό σύστημα, εμφανιζόμενος ως επαγγεματίας γιατρός ή και άλλα υπεράνω υποψίας επαγγέλματα. Ένας πράκτορας του FBI αποφασίζει να εντοπίσει και να συλλάβει το νεαρό, που μέχρι το 1969 απέσπασε με πλαστές επιταγές πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια".

Μια αληθινή ιστορία που αποδόθηκε όπως ακριβώς της άξιζε.

 

Saving Private Ryan
Μια συγκλονιστική, αντιπολεμική ταινία που χάρισε στον Tom Hanks ακόμα μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού και στον Spielberg το Όσκαρ Σκηνοθεσίας.

"Κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, μια μητέρα λαμβάνει την ίδια μέρα τρία τηλεγραφήματα, που την πληροφορούν πως οι τρεις από τους τέσσερις γιους της έπεσαν ηρωικά στο πεδίο της μάχης. Ο τέταρτος θεωρείται αγνοούμενος. 

Προκειμένου να απαλύνει τον πόνο της μάνας, ο Στρατηγός George Marshall συγκροτεί μια ομάδα 8 ατόμων με επικεφαλής τον λοχαγό Μiller, που στέλνει στην εμπόλεμη ζώνη, για να αναζητήσει τον τέταρτο γιο και να τον φέρει πίσω. Μια ιδιαίτερα επικίνδυνη αποστολή, που δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα στους 8 άντρες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο άνθρωπος που αναζητούν".

 

ΒΟNUS
Μερικές αλήθειες που πιθανότατα δεν ήξερες για αυτόν το σπουδαίο ηθοποιό:

- Χρηματοδότησε με $50.000 την καμπάνια του υποψήφιου τότε για την προεδρία των ΗΠΑ, Barack Obama, ενώ ήταν ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του.

- Δήλωσε κάποια στιγμή σε μια συνέντευξή του, ότι του αρέσει να περιφέρεται γυμνός στα ξενοδοχεία που μένει.

- Είναι συλλέκτης γραφομηχανών (έχει περίπου 80)

- Είχε συμμετάσχει με ένα ρόλο- πέρασμα στο "Happy Days", το 1974.

- Υπάρχει ένας αστεροειδής που φέρει το όνομά του "12818 tomhanks".

- Έλαβε το 2002 το "American Film Institute's Life Achievement Award", από τον Steven Spielberg. Ήταν ο νεότερος στην ιστορία που έχει λάβει ένα τέτοιο βραβείο.

- Ως έφηβος, πουλούσε ποπκόρν και φυστίκια στο Oakland Coliseum.

- Ένας από τους κολλητούς του τα χρόνια της νιότης, ήταν ο Bruce Springsteen.

- Μεταξύ 1994- 2004, ήταν ο ηθοποιός που προτάθηκε περισσότερες φορές για Όσκαρ (4 συνολικά), ανάμεσα σε άλλα μεγαθήρια του κινηματογράφου, όπως οι Sean Penn, Meryl Streep, Judi Dench και Ed Harris.

Δες εδώ τον Tom στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, "Hell".