Διονύσης Σχοινάς: Όσα είπε στο DownTown για το θάνατο του αδερφού του

Ήξερες ότι τα τελευταία 20 χρόνια κοιμάται 4 ώρες την ημέρα;
Διονύσης Σχοινάς: Όσα είπε στο DownTown για το θάνατο του αδερφού του



Συνέντευξη στο περιοδικό DownTown παραχώρησε ο Διονύσης Σχοινάς. Ο αγαπημένος τραγουδιστής μεταξύ άλλων μίλησε για την πολιτική κατάσταση της χώρας, για τα talent shows, αλλά και για τον χαμό του αδερφού του Τόλη που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή από ανακοπή το 2014.

Παρακάτω ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα. 

Και οι δύο είχατε ανέκαθεν φανατικό κοινό. Έχετε ζήσει ακραία σκηνικά θαυμασμού ή πάντα σας έβλεπαν ως ζευγάρι; 

Σε προσωπικό επίπεδο, ειδικά τη δεκαετία του ’90 που τα πράγματα ήταν αλλιώς, είχαμε περάσει διάφορα. Όπως και κάθε καλλιτέχνης που είχε επιτυχία εκείνη την εποχή. Το χειρότερο που μου έχει συμβεί ήταν όταν ήρθε μια κοπέλα και έγραψε το όνομά μου στο χέρι της με ξυράφι. Πήρα κατευθείαν τηλέφωνο τους γονείς της. Θυμάμαι επίσης σε μια συναυλία της Καίτης στις Σέρρες που αλλάζαμε μέσα σε ένα φορτηγό και όταν τελείωσε η συναυλία ήρθε ο κόσμος και κουνούσε το φορτηγό πέρα δώθε. Ήταν πολύ τρομακτικό. 

Πρόσφατα είδαμε τον Σάκη Ρουβά να τοποθετείται πολιτικά. Εσύ το αποφεύγεις; 

Πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε, να βγούμε από τη σπηλιά που ζούμε. Είμαστε δούλοι που πηγαίνουμε τον χρυσό σε αυτούς που τον μαζεύουν. Απλώς πρέπει ο κόσμος να το καταλάβει. Η Ελλάδα είναι ένα μαγαζί που έχει πουληθεί εδώ και 100 χρόνια και εμείς είμαστε οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό το μαγαζί. 

Είσαι από εκείνους που πίστεψαν τον Αλέξη Τσίπρα και μετά απογοητεύτηκαν; 

Δεν πιστεύω τίποτα. Εκατό χρόνια λένε ψέματα. Είμαι από τους ανθρώπους που έχουν βγει από τη σπηλιά, που τους έδειξαν το φως και βγήκαν. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι όλοι τους βαλτοί. Δεν επιτρέπεται να έχουμε διαφορετικές θρησκείες και κόμματα. Θα έπρεπε όλοι να είμαστε Εθνική Ελλάδος. Δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα και δόγματα. Έχουμε 25.000 θρησκείες, μιλάμε για αγάπη και γίνεται πόλεμος. Πόλεμος στις θρησκείες, πόλεμος και στα κόμματα. Όχι δεν θέλω ούτε ΠΑΣΟΚ, ούτε Νέα Δημοκρατία, ούτε ΣΥΡΙΖΑ. Ίδιοι είναι όλοι τους. Αυτοί μεγαλώνουν για να γίνουν κλέφτες, είναι ειδική σχολή. 

Πολιτικοί έρχονται στο μαγαζί σου; 

Συνέχεια έρχονται πολιτικοί στο μαγαζί. Όμως δεν ασχολούμαι. Δεν είναι δικοί μας άνθρωποι αυτοί, είναι ξένοι, από άλλη χώρα. 

Σου έχουν προτείνει να συμμετάσχεις ως κριτής σε talent shows; 

Μου έχουν γίνει προτάσεις απ’ όλα τα talent shows. Δεν κακολογώ αυτούς που το κάνουν. Μια χαρά. Όμως δεν έχω τον χρόνο να κάνω αυτό το πράγμα γιατί θέλω ν’ ασχολούμαι πάρα πολύ με το παιδί μου και τη δουλειά μου. 

Με τη λογική συμφωνείς;

Έχουν ένα καλό και ένα κακό. Γίνεσαι γρήγορα γνωστός και αναγνωρίσιμος και πολύ γρήγορα φεύγεις. Γιατί σε έχουν φάει τόσο στη μάπα... Με μαθηματική ακρίβεια. Αλλά και πάλι, ο χρόνος θα δείξει. Όπως είδαμε με τα άλλα talent shows ένα-δυο παιδιά έμειναν από τα 150. 

Αλήθεια, τι ώρα ξυπνάς το πρωί; 

Κοιμάμαι από τις 04:00 μέχρι τις 08:00. Για την ακρίβεια, εδώ και 20 χρόνια κοιμάμαι τέσσερις ώρες. Μ’ αρέσει ο ήλιος, μ’ αρέσει να ξυπνάω και να ζω. Δεν μου αρέσει να κοιμάμαι. Αν μπορούσα, δεν θα κοιμόμουν καθόλου. 

Ποιο ήταν το τελευταίο τατουάζ που έκανες; 

Το τελευταίο το χτύπησα για τον αδερφό μου. 

Ο θάνατός του σου άλλαξε τον τρόπο που βλέπεις τη ζωή; 

Δεν το συζητώ. Όταν συμβαίνει στους άλλους, εκτός σπιτιού, δεν ξέρεις πώς είναι. Είναι σαν να μην έχεις γεννήσει, σαν να μην έχεις πάει φαντάρος. Όταν η εξέλιξη δεν είναι φυσιολογική, εκεί λες «πλάκα μου κάνεις». Μου δίνεις τόσα χρόνια ζωής, τόσα χρόνια επιβίωσης, ευτυχίας για να μου τα πάρεις πίσω σε ένα λεπτό και να δώσεις τόσο πόνο; Αλλά μετά συνειδητοποιείς ότι γεννιόμαστε για να πάμε εκεί, ότι βαδίζουμε προς τα εκεί. 

Αμφισβήτησες τον Θεό;

Φυσικά. Είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις εκείνη τη στιγμή. Αμφισβητείς αν υπάρχει Θεός και δικαιοσύνη. 

Και πώς το αποδέχεσαι τελικά; 

Άλλος το ξεπερνάει με χάπια, άλλος αποζητάει τη μοναξιά, άλλος έχει ανάγκη τους φίλους και την οικογένειά του. Εγώ έπρεπε να γίνω ομπρέλα για την οικογένειά μου, να αφήσω πίσω τον πόνο μου, για να απαλύνω των άλλων. Σου βγαίνει μια δύναμη που δεν πιστεύεις ποτέ ότι έχεις. Μετά από κάτι τέτοιο, λόγω της οικογένειας, των γονιών και του παιδιού γίνεσαι Σαμψών, γίνεσαι γίγαντας. Ο αδερφός μου δεν ήταν αδερφός μου. Ήταν η γκόμενά μου. Η Καίτη έχει πει: «Δεν είμαι εγώ η αδερφή ψυχή του Διονύση, ο αδερφός του είναι». 

Δεν νιώθεις πλέον ότι θέλεις να τα ζήσεις όλα; 

Όχι, μπήκα σε άλλη διαδικασία. Είπα «τελικά μπορεί να συμβεί και σε άλλους που αγαπάω». Μου εκδηλώθηκε σε άγχος. Δεν μου βγήκε στο να ζήσω καλή ζωή, γιατί είμαι πάρα πολύ χορτασμένος. Είπα «τι έγινε τώρα;». Δηλαδή, μπορεί να συμβεί αυτό οποιαδήποτε στιγμή; Άλλο να περιμένεις κάποιον να φύγει από τη ζωή και άλλο να παίζεις τάβλι το βράδυ και να πας στο σπίτι σου και να σου πουν ξαφνικά «πάμε στο νοσοκομείο». Ο Τόλης ήταν μόνο 48 χρόνων.

Συνέντευξη: Νάνσυ Φαφούτη

Περισσότερα στο DownTown που κυκλοφορεί. Δες ΕΔΩ όλα τα θέματα του τεύχους.