Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί το έκανες αυτό; Το Photoshop με τα χέρια της Barbie

Η φωτογράφιση που με έβαλε σε σκέψεις.
Κατερίνα Καινούργιου: Γιατί το έκανες αυτό; Το Photoshop με τα χέρια της Barbie



Σε σοβαρές σκέψεις με έβαλε η Κατερίνα Καινούργιου με το tweet που πόσταρε πριν από λίγη ώρα. Εννοώ αυτή την υπέρλαμπρη φωτογραφία με την ολόσωμη λευκή φόρμα και το βαθύ ντεκολτέ στην οποία όλα τα κορίτσια θα θέλαμε να χωράμε, να περπατάμε και να μας σφυρίζουν στο δρόμο. 

Ποια όμως από εμάς που είδε αυτή τη φωτογραφία δεν στράβωσε το στόμα της όταν παρατήρησε τα λεπτά χεράκια της κατά τα άλλα κουκλάρας Καινούργιου; Το ρετούς είναι πασιφανές καθώς αυτά τα χέρια θα μπορούσε να τα έχει μόνο η Barbie ή η Μπιμπιμπό για τους εναλλακτικούς. 

Και αναρωτιέμαι: Γιατί ένα τόσο όμορφο και αδύνατο κορίτσι με διαστάσεις μοντέλου έπρεπε να αλλάξει τα χέρια της με το μαγικό ραβδί του Photoshop; Δεν ήταν αρκετά αδύνατα; Και τελικά εμείς οι κοινές θνητές τι πρέπει να κάνουμε; Να κάψουμε τις φωτογραφίες μας στο τζάκι; 

Ανέκαθεν με ενοχλούσε το υπερβολικό Photoshop. Κάθε σελίδα περιοδικού που ξεφύλλιζα ήταν και ένα ψέμα, μια αυταπάτη. Ήταν σαν να είχες κάποιον πάνω από το κεφάλι σου να σου μουρμουρίζει «έτσι πρέπει να είσαι», «αυτές είναι οι ιδανικές διαστάσεις που πρέπει να έχουν τα κορίτσια». Κανείς δεν μας έλεγε ότι πρέπει να νιώθουμε όμορφες γι’ αυτό που είμαστε για την ηλικία και τις διαστάσεις που έχουμε. Ότι η ομορφιά βρίσκεται σε αυτά που λέμε και το μοναδικό μας στιλ. 

Μέχρι που ήρθε η φωτογράφιση της Cindy Crawford η οποία ήταν μία από τις πιο ευχάριστες εκπλήξεις των τελευταίων μηνών. Η Cindy Crawford ήρθε και μας είπε: «Είμαι 50άρα, το σώμα μου δεν είναι όπως το θυμάστε αλλά νιώθω πιο σέξι από ποτέ».  Και εκεί όλοι την χειροκροτήσαμε. 

Στο εξωτερικό, ο κόσμος είναι πιο υποψιασμένος και υποστηρίζει με σθένος τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλλονται από τα media. Πάρε το παράδειγμα της «Σταχτοπούτας». Όταν η Disney «πείραξε» τη μέση της Lily James, της ηθοποιού που υποδύεται την παραμυθένια πρωταγωνίστρια, στο twitter έγινε χαμός από σχόλια. Όλοι απορούσαν για ποιο λόγο έπρεπε να τη μικρύνουν τόσο πολύ και να προβάλουν ένα πρότυπο σώματος που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. 

Από την άλλη πλευρά, το Photoshop έχει νόημα όταν το concept είναι σουρεάλ. Η μέση και τα οπίσθια της Kim Kardashian στη γνωστή φωτογράφιση ας πούμε δεν με ενόχλησε ιδιαίτερα μιας και όλο το project είχε μια δόση υπερβολής. 

Αλλά, ναι, το χεράκι της κατά τα άλλα συμπαθέστατης Κατερίνας Καινούργιου μου κακοφάνηκε. 

Και θα έσκαγα αν δεν το έλεγα.