Brigitte Bardot: Οι εραστές, η κατάθλιψη και οι απόπειρες αυτοκτονίας

Ένα νέο βιβλίο αποκαλύπτει άγνωστες προσωπικές στιγμές της ζωής ενός από τα μεγαλύτερα sex symbol.
Brigitte Bardot: Οι εραστές, η κατάθλιψη και οι απόπειρες αυτοκτονίας



Η Brigitte Bardot μάγεψε το κοινό μέσα από τις ταινίες της στις αρχές της δεκαετίας του ’50 καθώς μεταμορφωνόταν από ναζιάρα γατούλα στην απόλυτη θεά του σεξ. Η ολοένα αυξανόμενη φήμη της όμως αποτέλεσε την απαρχή μιας βαθιάς κατάθλιψης, ενώ ακολούθησαν τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας, τέσσερις γάμοι, περισσότεροι από εκατό εραστές – ανάμεσά τους και γυναίκες – και μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Επιμέλεια: Μάρω Παρασκευούδη

Η ζωή του πιο διάσημου sex symbol ξαναζωντανεύει μέσα από τις γλαφυρές περιγραφές του «Brigitte Bardot: The Life, The Legend, The Movies by Ginette Vincendeau», ενός νέου βιβλίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Carlton Books. Το βιβλίο, το οποίο αποδίδει φόρο τιμής στη σταρ που έκλεισε τα ογδόντα της χρόνια, περιλαμβάνει επίσης ρεπλίκες από αναμνηστικά της Bardot, συμπεριλαμβανομένης της πρωτότυπης αφίσας της ταινίας «Και ο Θεός έκανε τη Γυναίκα».

Γεννημένη στις 28 Σεπτεμβρίου του 1934 στη Γαλλία, η Brigitte Bardot μεγάλωσε σε μία από τις πλουσιότερες περιοχές του Παρισιού, λίγα μόλις βήματα από τον πύργο του Άιφελ, και μπήκε από νωρίς στον χώρο του μπαλέτου και του modeling.  Η «Bri», όπως την αποκαλούσαν οι γονείς της, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο εξώφυλλο του περιοδικού Elle τον Μάιο  του 1949, ντυμένη, σε μια νεότερη έκδοση, όπως οι φίλες της μητέρας της με τη γαλλική μόδα να κυριαρχείται από τον σχεδιαστή Christian Dior.

Σε ηλικία 16 ετών η Bardot ερωτεύτηκε σφόδρα τον σκηνοθέτη Roger Vadim, κι όταν της απαγόρευσαν οι γονείς της να τον βλέπει, η ίδια προσπάθησε να δώσει τέλος στη ζωή της βάζοντας το κεφάλι της σε αναμμένο φούρνο. Οι δυο τους παντρεύτηκαν στις 21 Δεκεμβρίου του 1952 και αυτή ήταν η τελευταία φορά που η Bardot ντύθηκε συντηρητικά. Τόσο οι γνωριμίες του συζύγου της όσο και το ίδιο της το άστρο, βοήθησαν την Bardot να μπει στον κύκλο των media, αλλά και σημαντικών προσώπων της εποχής. Η Bardot ήταν η πιο πολυφωτογραφημένη γυναίκα πριν καν γυρίσει μία ταινία. Μετά από κάποιους ασήμαντους ρόλους, ήρθε η ταινία «Και ο Θεός έπλασε τη γυναίκα», σκηνοθετημένη από τον Vadim, για να απογειώσει την καριέρα της. Ωστόσο, ήταν κι αυτή που σήμανε το τέλος του γάμου τους, αφού η Bardot ερωτεύτηκε τον συμπρωταγωνιστή της Jean-Louis Trintignant.  «Ήξερα τι συνέβαινε και μάλλον το περίμενα. Προτιμούσα αυτό το είδος της γυναίκας, γνωρίζοντας ότι δεν μου είναι πιστή, παρά μία γυναίκα που θα αγαπούσε μόνο εμένα και κανέναν άλλον. Ήθελα μία γυναίκα με ψυχή, ενθουσιασμό … μία γυναίκα με αίσθηση της περιπέτειας, με σεξουαλική περιέργεια» είχε δηλώσει ο Vadim.

Η Bardot ήταν πολύ ερωτευμένη με τον Trintignant, ο οποίος είχε επίσης πάρει διαζύγιο από τη γυναίκα του, και οι δυο τους έμειναν μαζί για δύο χρόνια. Τον χώρισε όμως για τον μουσικό Gibert Bécaud, ο οποίος ήταν επίσης παντρεμένος. Η μία ερωτική περιπέτεια διαδεχόταν την άλλη και ήταν πάντα η Bardot αυτή που εγκατέλειπε τη σχέση. Η ηθοποιός εξομολογήθηκε αργότερα ότι είχε πάνω από εκατό εραστές, ανάμεσά τους και γυναίκες.

Ο Jacque Charrier, συμπρωταγωνιστής της στην ταινία «Η Μπαμπέτ πάει στον πόλεμο» έγινε ο δεύτερος σύζυγός της και πατέρας του παιδιού της. Παρόλο που η Bardot δεν ήθελε να κρατήσει το μωρό, οι γονείς του Charrier την έπεισαν να το γεννήσει. Ακολούθησε μία πολύ δύσκολη γέννα στο σπίτι, αφού η Bardot δεν μπόρεσε να φύγει εγκαίρως, με τους παπαράτσι να καιροφυλακτούν έξω από το σπίτι της. Η Bardot δεν δέθηκε ποτέ με τον γιο της, Nicholas, και ο Chartier πήρε την κηδεμονία του παιδιού.

Στα 26 της χρόνια, η Bardot ξαναπροσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της παίρνοντας υπνωτικά χάπια και κόβοντας τις φλέβες της. «Δεν είμαι φτιαγμένη για μητέρα. Ξέρω ότι είναι απαίσιο να παραδέχομαι κάτι τέτοιο, αλλά δεν νιώθω αρκετά ενήλικας για να φροντίσω ένα παιδί» εξομολογήθηκε η ίδια αργότερα.

Μετά από αρκετά περιστασιακά ειδύλλια, καταθλιπτικές εμμονές για τις οποίες θεωρούσε υπεύθυνα τα media, ρατσιστικές δηλώσεις εναντίων των μουσουλμάνων, η Bardot αποφάσισε να αφοσιωθεί στην προστασία των ζώων, ιδρύοντας το 1986 το Foundation Brigitte Bardot. «Έδωσα τα νιάτα και την ομορφιά μου στους άντρες. Τώρα δίνω τη σοφία και την εμπειρία μου, τον καλύτερό μου εαυτό, στα ζώα» εξομολογήθηκε έναν χρόνο μετά. «Δεν μπορώ να περπατήσω, ούτε να κολυμπήσω. Αλλά είμαι τυχερή όταν βλέπω πώς υποφέρουν τα ζώα. Ξαφνικά, ανακαλύπτω ότι δεν έχω τίποτα για να παραπονιέμαι» έχει δηλώσει η Bardot, η οποία υποφέρει από αρθρίτιδα και πλέον χρησιμοποιεί μπαστούνι για να περπατάει, αλλά αρνείται να υποβληθεί σε επέμβαση αντικατάστασης ισχίου. «Σε μεγαλύτερη ηλικία, η Bardot βρίσκεται ξανά απέναντι από τους κανόνες της κοινωνίας που θέλουν τις γυναίκες, και κυρίως τις σταρ του κινηματογράφου, να μάχονται ενάντια στον χρόνο» γράφει η συγγραφέας.

Πηγή: dailymail.co.uk