Mιχάλης Παλαιοδήμος: Ο Έλληνας που κέρδισε το Όσκαρ μιλάει στο DownTown λίγες ώρες μετά τη νίκη του

Και ταλέει πολύ ωραία.
Mιχάλης Παλαιοδήμος: Ο Έλληνας που κέρδισε το Όσκαρ μιλάει στο DownTown λίγες ώρες μετά τη νίκη του



Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου. Πρωί και οι οσκαρικοί τίτλοι σε όλα τα ελληνικά sites έχουν δύο ονόματα: Leonardo DiCaprio και Μιχάλης Παλαιοδήμος. Για τον DiCaprio όλο και κάτι ξέρουμε. Ποιος είναι όμως αυτός ο Παλαιοδήμος που κέρδισε Όσκαρ και έγινε ο πιο δημοφιλής Έλληνας σε μια νύχτα; Δέκα το πρωί, ώρα Los Angeles. «Πάρε με ξανά αύριο, σε παρακαλώ. Είμαστε χάλια, τώρα γυρνάω και δεν έχουμε κοιμηθεί καθόλου. Θα σου πω καμιά βλακεία». Η δεύτερη φορά που μιλήσαμε ήταν μερικές ώρες μετά. Δώδεκα και μισή μετά τα μεσάνυχτα η ώρα εκεί και ο Μιχάλης μιλάει σαν να έχει μόλις ξυπνήσει. «Συγγνώμη για χθες», απολογήθηκε. Γρήγορες συστάσεις και περάσαμε στη συνέντευξη.

Ακούς «Αnd the Oscar goes to... Stutterer!». Πες μου τις πρώτες σου σκέψεις. Αν τις θυμάσαι δηλαδή.   
Θα στο ξεκινήσω πριν από την ανακοίνωση. Η αίθουσα στο Dolby Theater είναι πολύ πιο μικρή από ό,τι νομίζεις και σε κάνει να ηρεμείς. Σκέψου, ήμασταν στη 15η σειρά και ο Chris Rock ήταν πέντε μέτρα μπροστά μας. Η αγωνία επέστρεψε στο «the nominees are», οπότε οι καμεραμέν τραβούσαν εμάς τους υποψηφίους. Κάποια στιγμή λοιπόν, μια κάμερα σταμάτησε μπροστά από τους συντελεστές του Day One και λέμε «Όχι ρε γαμώ το, το χάσαμε!». Λίγα δευτερόλεπτα μετά ακούσαμε «Stutterer». Όλα από εκείνη τη στιγμή και έπειτα ήταν αυτόματος πιλότος. Μία μέρα μετά κι ακόμα κοιτιόμαστε και γελάμε σαν πεντάχρονα. Δεν το πιστεύουμε αυτό που έχουμε ζήσει.

Όλο και κάτι θα θυμάσαι, δεν μπορεί.  
Ναι. Τα σκαλιά που έπρεπε να ανέβω και σκεφτόμουν μη φάω καμιά τούμπα και γίνω ρεζίλι. Θυμάμαι να ανεβαίνω στη σκηνή, να κοιτάζω το πλήθος και να λέω «ΟΚ». Βλέπω το τέρμα του χώρου. «Δεν είναι και τόσο μεγάλο, το έχουμε», σκέφτομαι. Ε, και μετά είδα τον Μat Damon και τον DiCaprio. Κοιτάς τα μπλε μάτια του DiCaprio να σε κοιτάζουν και λες «Αμάν! Εδώ είναι σοβαρά τα πράγματα». Άσε που δεν ήξερα και τι να κάνω με τα χέρια μου. Νόμιζα ότι είχα μια τσέπη στο σακάκι μου, την οποία ποτέ δεν είχα φυσικά. Τα αγαλματίδια ήταν δύο, οπότε από πριν είχαμε συμφωνήσει ότι αν κερδίζαμε θα έπαιρνε ένα ο Ben που είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας και ένα η Serena Armitage και ο Shan Christopher Ogilvie, παραγωγοί της, στη σκηνή θα ανέβαινα ούτως ή άλλως γιατί το φιλμ ήταν εξ ολοκλήρου δική μου δουλειά −με τον Ben− οπότε κατάλαβες! Λόγο έβγαλε ο σκηνοθέτης, τον οποίο ευτυχώς είχε επαναλάβει περίπου 15.000 φορές για να είναι προετοιμασμένος για παν ενδεχόμενο. Βλέπεις από φέτος κάθε νικητής έχει μόλις 45 δευτερόλεπτα για να πει τον λόγο του. Οπότε σκέψου να έχεις όλο το άγχος της νίκης και να βλέπεις κι ένα χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα. Μετά τα 45 δευτερόλεπτα, εγώ πρέπει να έφυγα προς άλλη κατεύθυνση. Άσ’ τα.

Έμαθες τι έκανε η οικογένειά σου αμέσως μετά τη νίκη σας;
Η μητέρα μου είχε μαζευτεί με τις φίλες της στο σπίτι της γιαγιάς μου. Είχαν στήσει κανονικό πάρτι. Πήρα τη μητέρα μου και τον πατέρα μου στο facetime αγκαλιά με το Όσκαρ. Ήταν απίστευτο όπως καταλαβαίνεις. Και μετά ο χαμός που ακολούθησε στα social media ήταν πρωτόγνωρος για μένα. Ευχαριστώ θερμά τους φίλους μου, την οικογένειά μου και την κοπέλα μου.

Αλήθεια, το περίμενες καθόλου, με δεδομένο βέβαια ότι η ταινία σας είχε πάει ανέλπιστα καλά σε πάρα πολλά φεστιβάλ;
Με τόσο μικρό budget και τόσο φιλική και μεταξύ μας προσπάθεια, δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα είχαμε τέτοια απήχηση. Τον Βen τον στήριξαν πολύ οι γονείς του, εμένα η κοπέλα μου η Αμαρυλλίς. Δεν περιμέναμε ποτέ ότι θα κερδίσουμε. Ήμασταν η μικρή μήκους ταινία που είχε το μικρότερο budget μακράν. Υπήρχαν ταινίες με 50.000 λίρες budget κι εμείς είχαμε μόλις 5.000. Εκεί δείχνει πως αν δεν έχεις καλό σενάριο, δεν πας πουθενά. Εμείς, όπως φαίνεται, είχαμε.

Δεύτερη φορά που αναφέρεις την κοπέλα σου. Πολύ γλυκό.
Μα χωρίς αυτή τη σχέση δεν θα ήμουν εδώ. Με υποστηρίζει σε όλα. Πάντα με βάζει στον σωστό δρόμο αυτός ο άνθρωπος. Υπάρχουν στιγμές που επειδή είμαι workaholic χάνω το μυαλό μου. Χωρίς την Αμαρυλλίδα να μου κρατάει τα σταθμά, θα είχα τρελαθεί. Είμαστε μαζί έξι χρόνια και θα παντρευτούμε τον Αύγουστο στο Πήλιο. 

Διάβασε και δες περισσότερα στο Down Town που κυκλοφορεί.