Κατερίνα Γώγου: Ποίηση, επανάσταση, αλκοόλ και θάνατος

Πέθανε σαν σήμερα πριν από 25χρόνια. Η σύντομη, αντισυμβατική ιστορία της.



Εύθυμη και αφελής, διαφορετική αλλά και το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Θα μπορούσε να είναι Γαλλίδα, αλλά γεννήθηκε στην Ελλάδα του '40, έπαιξε δεύτερους ρόλους, ήταν σχεδόν πάντα η άτακτη μικρή αδερφή, η συμμαθήτρια ή η υπηρέτρια, ήταν το πρόσωπο που χαραζόταν στη μνήμη. Η Κατερίνα Γώγου όμως δεν ήταν μόνο αυτό. Ή μάλλον δεν ήταν καν αυτό. Η Κατερίνα Γώγου ήταν ποιήτρια, επαναστάτρια, ήταν αυτοκαταστροφική, ήταν αντισυμβατική και αναρχική. Υπήρξε σύζυγος και ερωμένη. Ήταν μάνα. Και καλή φίλη. 

Το ευρύ κοινό την έμαθε από χαριτωμένους ρόλους στο ελληνικό σινεμά της Φίνος Φιλμ, στο πλευρό μεγάλων ονομάτων, όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκης ή της Τζένης Καρέζη. Ανάμεσα όμως σε αυτά τα σπουδαία ονόματα, κατάφερνε να ξεχωρίζει με τις αλλοπρόσαλες γκριμάτσες της και τα εκφραστικά της μάτια. Σύντομα όμως, σταμάτησε να είναι "το χαρούμενο δουλικό"- όπως χαρακτήριζε η ίδια τους ρόλους της σε αυτές τις ταινίες, και έγινε αυτό που την καθιέρωσε. Η επαναστάτρια ποιήτρια των Εξαρχείων. 

Κατέβαινε σε πορείες, συμμετείχε σε καταλήψεις, ερχόταν σε επαφή με αναρχικούς ή αριστερούς. Το σπίτι της υποδεχόταν προσωπικότητες όπως ο Νικόλας Άσιμος, ο Παύλος Σιδηρόπουλος (η "Καταραμένη Αγία Τριάδα"), εκδότες, ποιητές, ζωγράφους και σκηνοθέτες. Η Κατερίνα γνώρισε φήμη και δόξα, χρήματα και αναγνωρισιμότητα με την έκδοση της ποιητικής της συλλογής "Τρία κλικ αριστερά" (η οποία εκδόθηκε με τη βοήθεια του Νάνου Βαλαωρίτη και στην Αμερική), από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Η Κατερίνα έγινε γνωστή σε κάθε "ασυβίβαστη" γωνιά της Ελλάδας.

Στα έργα της πρωταγωνίστησαν οι δικοί της λαϊκοί ήρωες, οι underground φιγούρες της εποχής, από πόρνες και μετανάστες, μέχρι αντάρτες, ναρκομανείς και αλκοολικούς. Η ίδια ήταν τα ποιήματα της. Ήταν ακτιβίστρια, ήταν ο αντίλογος. Η Κατερίνα ήταν ντόμπρα και δεν υπολόγιζε σε καθωσπρεπισμούς και υποχωρήσεις. Η Κατερίνα δεν κώλωνε πουθενά και ίσως γι' αυτό τη σεβόταν ο κόσμος.

Συνελήφθη και ανακρίθηκε επανειλημμένως (μέχρι και για συνέργεια με τη 17 Νοέμβρη την κατηγόρησαν), αλλά ποτέ δεν έκανε πίσω στα πιστεύω και στην ιδεολογία της. Η Κατερίνα Γώγου ήταν ένα καζάνι που έβραζε. Και έσβηνε με ένα μπουκάλι αλκοόλ.

Υπήρξε καλή μάνα, μόνο γιατί η κόρη της θέλησε να τη δει ως τέτοια. Ήταν κυρίως απούσα, παρά παρούσα. Της έκανε δώρα. Άλλοτε μερέντα για το πρωινό και άλλοτε μια βαλίτσα καραμέλες. Η Κατερίνα υπήρξε μάνα της Μυρτώς για λίγο. Κυρίως υπήρξε κόρη της.  

Στις 4 Οκτωβρίου 1993, η Μυρτώ είναι 26 ετών, πνιγμένη στα ναρκωτικά κι ακούει από την άλλη άκρη της γραμμής: Κοίταξε να δεις, κορίτσι μου. Η μητέρα σου ήτανε πολύ άρρωστη. Και επιτέλους τώρα ξεκουράζεται. Η μητέρα σου πέθανε.

Η Κατερίνα Γώγου είχε αυτοκτονήσει με αλκοόλ και ψυχοφάρμακα μια Δευτέρα πριν από 25 χρόνια. Φαίνεται πως δεν άντεξε να ζήσει ακόμα μία Κυριακή

Στην κηδεία της οι άσημοι και διάσημοι φίλοι της, τραγουδούσαν. Για να την κανουν χαρούμενη. 

Η κόρη της πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, λίγες μέρες πριν. Δες περισσότερα εδώ.