Pink Martini: 4 πράγματα που δεν ξέραμε για την πιο κοσμοπολίτικη μπάντα

O δημιουργός τους, Thomas Lauderdable, μιλάει στο DT!
Pink Martini: 4 πράγματα που δεν ξέραμε για την πιο κοσμοπολίτικη μπάντα



Πώς ένας απόφοιτος του Harvard δημιούργησε την πιο κοσμοπολίτικη πολυμελή μπάντα, πώς επέλεξε το όνομά της και πώς αντιδρά ο κόσμος όταν τραγουδούν σε άπταιστα ελληνικά Τα Παιδιά του Πειραιά;

Είναι μια μπάντα μόλις 22 χρόνων, πολυπληθής, πολύγλωσση και πολυδιάστατη. Και όταν μαζεύονται τόσα «πολύ», τότε προκύπτουν ακούσματα λίγο από Κούβα του ’30, λίγο από Σεν Τροπέ του ’70, λίγο από Νέα Υόρκη του σήμερα με μερικά στοιχεία από Ανατολή. Οι Pink Martini είναι η πιο γνωστή κοσμοπολιτική συνάντηση καλλιτεχνών με φανατικό κοινό στην Ελλάδα. O Thomas Lauderdale, ιδρυτής του συγκροτήματος, ανέλαβε να μας μάθει όσα δεν ξέραμε.

Ας πάμε πίσω στο Portland του 1994. Πώς από την πολιτική περνάτε στην Pink Martini εποχή;

Όλα ξεκίνησαν όταν αποφάσισα να σπουδάσω στο Harvard Ιστορία και Λογοτεχνία. Ξέρεις, εκεί υπάρχουν πολλοί τρελοί άνθρωποι, σαν την China Forbes (σ.σ.: η πρώτη και βασική γυναικεία φωνή της μπάντας). Λίγο καιρό μετά αποφάσισα να κατέβω για δήμαρχος και στους πολιτικούς εράνους που διοργάνωνα ήθελα να ακούγεται μια μουσική σαν του Breakfast at Tiffany’s. Μια μπάντα βέβαια να παίζει τέτοιες μουσικές δεν υπήρχε στο Portland του Oregon τότε, οπότε κάπως έτσι άρχισαν όλα για τους Pink Martini και τελικά ήταν μια απροσδόκητη επιτυχία.

Αλήθεια, γιατί Pink Martini;

Αγαπώ τον Henry Mancini και τη μουσική κληρονομιά που μας άφησε με το θρυλικό Breakfast at Tiffany’s. Επίσης, αγαπώ και τον Pink Panther (Ροζ Πάνθηρα), οπότε κάπως ένιωσα ότι μια μπάντα με το όνομα Pink Martini θα ήταν μια μπάντα που θα μπορούσε να παίζει στην ταινία Breakfast at Tiffany’s. Έτσι, μας έμεινε.

Ποια συναυλία δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσετε;

Έχουμε παίξει με τόσο σπουδαίες συμφωνικές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο, που δεν ξέρω πραγματικά ποια να πρωτοσκεφτώ. Hollywood Bowl, Carnegie Hall, L’Olympia Τheatre στο Παρίσι και Royal Albert Hall. 

Ταξιδεύετε παντού, αλλά κάθε τόσο περνάτε κι από την Ελλάδα. 

Έχουμε περάσει πολύ όμορφα εδώ. Μας λείπει πάντα ο ελληνικός καφές, ο φραπέ και η κουζίνα σας. Οι Έλληνες είστε ένα πολύ συναισθηματικό κοινό.

Στον πρώτο σας δίσκο διασκευάσατε Τα Παιδιά του Πειραιά. Το αναγνωρίζουν όταν το τραγουδάτε σε άλλες χώρες;

Φυσικά. Νομίζω ότι είναι ένα από τα τραγούδια που το κοινό μας αγαπάει περισσότερο. Παρότι ήταν στο πρώτο άλμπουμ μας, το τραγουδάμε ακόμα με πολλή χαρά και συνεχίζει να μας εμπνέει.

Ιnfo
Oι Pink Martini εμφανίζονται τη Δευτέρα 04/07 στη Θεσσαλονίκη (Μονή ) και την Τρίτη 05/07 στην Αθήνα (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων).

Προετοιμάσου για την συναυλία των Pink Martini με την παρακάτω playlist:

Never on Sunday

Let's never stop falling in love

Una notte a napoli

Amado mio

La Soledad

 

Ίλια Παπαδοπούλου: Αυτή είναι η πιο όμορφη Ελληνίδα trans;