Ευαγγελία Τσικρίκα στο DownTown: Όταν μίλησα στον Τσίπρα απελευθερώθηκα

Πώς είναι να τη λές στον πρωθυπουργό;
Ευαγγελία Τσικρίκα στο DownTown: Όταν μίλησα στον Τσίπρα απελευθερώθηκα



Πώς μπορείς να κάνεις έξαλλο έναν πρωθυπουργό; Η Ευαγγελία Τσικρίκα πλέον ξέρει τον τρόπο. Η δημοσιογράφος του Alpha κατάφερε να γίνει trend στο twitter μέσα σε μια στιγμή, όταν πήγε στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, κοίταξε στα μάτια τον Αλέξη Τσίπρα και του είπε «αισθάνομαι ότι εσείς με απολύετε», ενώ ρώτησε το αυτονόητο, γιατί τιμωρεί τους εργαζομένους. 

Ευαγγελία, ήξερες ότι θα γίνεις viral όταν έθεσες την ερώτησή σου; 

Δεν το περιμέναμε γιατί το είχαμε βέβαιο πως ο πρωθυπουργός θα είχε έτοιμη την απάντηση για τις άδειες. Μάλιστα, το προηγούμενο βράδυ στην ομιλία του στο Βελλίδειο μίλησε αναλυτικά για το θέμα του διαγωνισμού, ενώ υποσχέθηκε κάποιες κοινωνικές παροχές με βάση τα χρήματα που θα εισπράξει. Έτσι, θεωρούσαμε ότι η ερώτηση δεν θα είχε τέτοια απήχηση. Νομίζω ότι πήρε τέτοια διάσταση και ο ίδιος δεν μπόρεσε να επαναλάβει όσα είπε στο Βελλίδειο επειδή ακριβώς η ερώτηση είχε έναν χαρακτήρα πιο προσωπικό και συναισθηματικό. Ίσως αυτό σε κάποιον βαθμό τον επηρέασε και δεν είπε αυτό που είχε σχεδιάσει. 

Πώς είναι να νευριάζει μαζί σου ο πρωθυπουργός; Τι σκέφτεσαι εκείνη τη στιγμή; 

Εξεπλάγην γιατί μας έχει συνηθίσει σε ένα πιο cool ύφος. Ξαφνιάστηκα που τον είδα νευρικό και αμήχανο. Εκείνη την ώρα όμως δεν σκεφτόμουν τίποτα. Απλά, περίμενα την απάντηση.

Τι, πιστεύεις, ήταν αυτό που τον θύμωσε περισσότερο; 

Νομίζω υπήρξε εκνευρισμός εξαιτίας της φύσης της ερώτησης. Ίσως η υπενθύμιση ότι τον Ιανουάριο του 2015, πραγματικά συγκινημένος, δακρυσμένος από το βήμα της βουλής είχε πει ότι θα υπερασπίζεται τη δημοκρατία. Ίσως με αυτή την τοποθέτηση, κάπως να επηρεάστηκε. Η νευρικότητα, πάντως, φαίνεται στο γεγονός ότι πραγματικά δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα που θέσαμε. Δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα επί της ουσίας. 

Προφανώς, δεν σε ικανοποίησε ούτε η απάντησή του. 

Σαφώς και δεν με ικανοποίησε. Ακριβώς, το αντίθετο. Θα έλεγα ότι αισθάνθηκα πως πραγματικά πέταξε το μπαλάκι στην εξέδρα. Το επιχείρημα του «χύνετε κροκοδείλια δάκρυα και εσείς δεν κάνατε απεργίες όταν αντίστοιχα είχε πέσει μαύρο στην ΕΡΤ» είναι αίολο. Είχαμε κάνει αλλεπάλληλες απεργίες και αυτό το ξέρει και ο ίδιος. Άρα ήταν ένα επικοινωνιακό τέχνασμα. 

Σε πρόσβαλλε η απάντηση και η στάση του;  

Δεν ένιωσα προσβεβλημένη γιατί γνωρίζω ότι θα προσπαθούσε να κάνει μία επικοινωνιακή διαχείριση όπως τον βόλευε. Άρα, λοιπόν, δεν ήταν προσωπικό για να νιώσω προσβεβλημένη. Ένιωσα όμως ότι δεν μας απαντάει στο ερώτημα «γιατί κλείνει μια επιχείρηση που είναι υγιής». Το επιχείρημα που προβάλλει-ότι δηλαδή αυτό το θέμα θα το ρυθμίσει η αγορά- είναι εξοργιστικό. Αυτό όμως που πραγματικά με θυμώνει είναι ότι στο δίλημμα «πολυφωνία και δημοκρατία ή χρήμα», η απάντηση της αριστερής κυβέρνησης είναι χρήμα. Αριστερά και χρήμα υποτίθεται ότι δεν πάνε μαζί. 

Είχες προετοιμάσει την ερώτηση από πριν ή αυτοσχεδίασες; 

Σε γενικές γραμμές είχα την ερώτηση δομημένη στο μυαλό μου, απλά σε κάποια σημεία αυτοσχεδίασα. Για παράδειγμα, το «σας κοιτώ στα μάτια» μου ήρθε να το πω εκείνη την ώρα. Εκείνη τη στιγμή αισθάνθηκα την ανάγκη να του πω αυτό που νιώθω. Στην πραγματικότητα, βέβαια, μετέφερα τις αγωνίες και των άλλων συναδέλφων. Η ουσία είναι ότι δεν θέλουμε να κάνουμε ούτε show, ούτε διαμαρτυρία για τη διαμαρτυρία. Θέλουμε να διεκδικήσουμε το δίκιο μας και να μη χάσουμε τις δουλειές μας. 

Τι δεν πρόλαβες να του πεις; 

Αυτό που δεν πρόλαβα να του πω είναι ότι υποτίθεται πως θέλει να βάλει τάξη σε αυτό που ονομάζει διαπλοκή και την ίδια στιγμή η εντύπωση που έχει δοθεί στην κοινή γνώμη είναι ότι χτίζει μία νέα διαπλοκή, την αριστερή διαπλοκή. Θα ήθελα, επίσης, να επιμείνω στο γεγονός ότι πραγματικά δεν περίμενα ποτέ ότι θα με απολύσει η κυβέρνηση και όχι ο εργοδότης μου.

Αλήθεια πόσα friend request είχες στο facebook εκείνη την ημέρα;

Μέχρι το ίδιο βράδυ είχα γύρω στα 550 αιτήματα φιλίας αλλά δυστυχώς είμαι στο όριο. Δέχτηκα, όμως, πάνω από 1.000 μηνύματα. 

Ήταν όλα μηνύματα υποστήριξης; 

Το 99% ήταν θετικά αλλά υπήρχαν και κάποια μηνύματα από πολίτες οι οποίοι έχουν έρθει αντιμέτωποι με την ανεργία και αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν την οργή τους. Ήταν στη λογική του «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα». Το οποίο, όμως, το καταλαβαίνω σε κάποιο βαθμό. Είναι πολύ βαρύ να είσαι άνεργος και κατανοώ την όποια πικρία. 

Πώς αισθάνθηκες μετά την τοποθέτησή σου;

Ένιωσα μεγάλη ικανοποίηση γιατί οι προηγούμενες μέρες ήταν πολύ φορτισμένες και τα παιδιά στον Alpha πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον. Τις τελευταίες μέρες, λοιπόν, με έπιαναν συνεχώς συνάδελφοι και μου έλεγαν ότι πρέπει με κάποιον τρόπο να μεταφέρεις αυτό που ζεις εδώ μέσα. Και αυτό με κράτησε ξάγρυπνη όλη την εβδομάδα πριν από την ΔΕΘ. Όταν, λοιπόν, μίλησα στον Αλέξη Τσίπρα απελευθερώθηκα κάπως και φυσικά ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά με τα μηνύματα των συναδέλφων. Αισθάνθηκα ότι τους εκπροσώπησα επάξια και πραγματικά με άγγιξαν και με συγκίνησαν. 

Συνέντευξη: Νάνσυ Φαφούτη

Φωτογραφία: Γιώργος Μακρής

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο DownTown που κυκλοφορεί.