The Obamas: Η ζωή μετά τον Λευκό Οίκο

Από πρώτη οικογένεια των ΗΠΑ σε... ρόλο παραγωγών του Netflix!
The Obamas: Η ζωή μετά τον Λευκό Οίκο



Ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς, μια ολοκαίνουργια έπαυλη, εμπορική συμφωνία με το Netflix και η αυτοβιογραφία της Michelle, που κυκλοφορεί ήδη ανάμεσά μας. Ο πρώην πλανητάρχης και η γυναίκα του δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα.

Από τη Μαριλού Πανταζή

Ο Barack Obama αποχαιρέτισε τον Λευκό Οίκο σχεδόν δύο χρόνια πριν. Παρέδωσε τα κλειδιά του βασιλείου στον Donald Trump, πήρε τη Michelle από το χέρι και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους. Τις δύο συνεχόμενες θητείες του στην προεδρική καρέκλα των ΗΠΑ τις χαρακτήρισε ως «οκτώ σκυλίσια χρόνια». Που σημαίνει ότι του φάνηκαν μακρά και ατελείωτα. Δήλωσε χορτασμένος από την εξουσία και ότι δεν νοσταλγεί ούτε στιγμή τα παλιά του μεγαλεία ως πανίσχυρου πλανητάρχη, με το δάχτυλό του μισό νύχι μακριά από το κουμπί που θα μπορούσε να καταστρέψει τον κόσμο. Και το έριξε στα ταξίδια για αρχή.

Στον πλανήτη happy

Το κοστούμι του πλανητάρχη είναι πολύ βαρύ για να το φοράς οκτώ χρόνια στη σειρά. Ο Obama το αντάλλαξε με μαγιό και βερμούδες και ξεκίνησε ένα σερί διακοπών παρέα με τη Michelle, σχεδόν αμέσως μετά την αποχώρησή τους από τον Λευκό Οίκο. Από τις βρετανικές Παρθένους Νήσους, όπου βρέθηκαν ως επίτιμοι φιλοξενούμενοι στο ιδιωτικό νησί του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Richard Branson, πέταξαν στο νησί Tetiaroa της γαλλικής Πολυνησίας, όπου ο μεν ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του και η δε λιαζόταν ανέμελη στη διπλανή σεζλόνγκ. Και από τη γραφική Τοσκάνη, όπου έκαναν πολυήμερες οικογενειακές διακοπές -η 19χρονη Malia και η 16άχρονη Sasha συμπεριλήφθηκαν στο ταξιδιωτικό group- πετάχτηκαν μέχρι το Bali, όπου επιδόθηκαν στο rafting. Η ζωή μακριά από τον Λευκό Οίκο είναι γλυκιά και ξέγνοιαστη.  

Κοίτα ποιος μεγάλωσε

Το μπαράζ των οικογενειακών διακοπών όμως δεν έγινε μόνο στο πλαίσιο του φτου ξελευτεριά από τον Λευκό Οίκο. Ήταν και μια τελευταία ευκαιρία για τους Obama να βρεθούν όλοι μαζί, πριν η μεγάλη κόρη, Malia, εγκαταλείψει την οικογενειακή φωλίτσα για να σπουδάσει στο Harvard, τον περασμένο Αύγουστο. Το πρώην προεδρικό ζεύγος έκανε την καρδιά του πέτρα και βοήθησε την κόρη να εγκατασταθεί στη φοιτητική εστία. Ο Obama θα αστειευόταν -και καλά- αργότερα: «Είμαι πολύ περήφανος που κατάφερα να μην κλάψω μπροστά της. Αλλά στον δρόμο της επιστροφής, οι πράκτορες που μας συνόδευαν κοιτούσαν μπροστά, σαν να μη βρίσκονταν εκεί, προσποιούμενοι ότι δεν με άκουγαν να ρουφάω και να φυσάω τη μύτη μου». Ναι, και οι πλανητάρχες κλαίνε.

Όταν ο Harry γνώρισε τον Barry

Και το τελευταίο tabloid στον πλανήτη ξέρει ότι ο Obama και ο πρίγκιπας Harry είναι πολύ καλοί φίλοι, πέρα από διπλωματικές ετικέτες και πολιτικούς καθωσπρεπισμούς. Τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντήθηκαν στο Τορόντο, στο πλαίσιο του Invictus Games, μιας αθλητικής διοργάνωσης για τους τραυματίες πολέμου και τους βετεράνους. Ο πρώην πλανητάρχης και ο πρίγκιπας κάθονταν δίπλα-δίπλα στο γήπεδο, χωρίς γραβάτες και ακριβά κοστούμια, σαν δυο παλιόφιλοι της διπλανής πόρτας που αστειεύονταν μεταξύ τους όλη την ώρα. Όταν οι paparazzi βαρέθηκαν να τους φωτογραφίζουν σε κάθε πιθανή στάση, χαμόγελο και γκριμάτσα, ο Harry πήρε συνέντευξη από τον Obama, η οποία μεταδόθηκε από το ραδιόφωνο του BBC τρεις μήνες αργότερα. Σε αυτήν τη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, ο Obama είχε μιλήσει για τη ζωή του μετά τον Λευκό Οίκο (περισσότερες ώρες ύπνου, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, αλλά οι ίδιες αγωνίες για τη σωστή εκπαίδευση και την ειρήνη στον κόσμο) και για το πόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν τα social media με την κακή τους χρήση από δημόσια πρόσωπα (σχόλια που εμμέσως πλην σαφώς κάρφωναν τον Trump). Για το μόνο για το οποίο δεν μίλησαν ήταν -τότε- ο επικείμενος γάμος του Harry, στον οποίο οι Obama τελικά δεν προσκλήθηκαν. Αλλά δεν πειράζει. Και πάλι φίλοι.

Σπίτι μου, σπιτάκι μου, σπιτοεπαυλάκι μου

Από το 2016 είχε ήδη ανακοινωθεί ότι οι Obama, αμέσως μόλις θα αποχωρούσαν από τον Λευκό Οίκο, θα νοίκιαζαν μια πολυτελή έπαυλη 2.500 τ.μ. στη συνοικία Kalorama της Washington και θα κρατούσαν καβάντζα το οικογενειακό σπίτι στο Chicago. Τελικά, αγάπησαν τόσο πολύ την έπαυλη που αποφάσισαν να δώσουν 8,1 εκατ. δολάρια για να την αγοράσουν, όπως μας πληροφόρησαν τον Μάιο του ’18. Μπορεί γι’ αυτό να ευθύνονται και οι διάσημοι γείτονες, όπως ο Jared Kushner με την Ivanka Trump και ο ιδρυτής του Amazon, Jeff Bezos. Το σπίτι είναι τόσο απλό και απέριττο όσο το φαντάζεστε. Κλασικό σαλόνι-γήπεδο, με τζάκι, τραπεζαρία, οκτώ υπνοδωμάτια, δύο κουζίνες, δέκα μπάνια, δυο-τρία καθιστικά, τεράστιο κήπο, ηλιακό, διπλά τζάμια, φως, νερό, τηλέφωνο. Το μόνο που του έλειπε ήταν μια πισίνα. Και αυτό το πρόβλημα όμως λύθηκε αστραπιαία, αφού το συνεργείο δούλεψε υπερωρίες για να τους φτιάξει μια στα μέτρα τους - ολυμπιακών διαστάσεων να υποθέσουμε. Στην πρόσφατη τηλεοπτική ψιλοκουβέντα της με την Ellen DeGeneres, η Michelle αποκάλυψε ότι ο Obama θεωρεί τον εαυτό του μάλλον ριγμένο στην οικογενειακή μοιρασιά των χώρων: «Δεν έχει αρκετές ντουλάπες δικές του, sorry. Και πήρε και το μικρότερο δωμάτιο για γραφείο».

Και από δω το φιλαράκι μας, το Netflix

Το ζεύγος Obama ανοίγει δουλειές με την τηλεόραση. Η είδηση ότι υπέγραψαν πολυετές συμβόλαιο με το Netflix «για την παραγωγή ταινιών, τηλεοπτικών shows, σειρών με σενάριο ή χωρίς σενάριο και ντοκιμαντέρ», όπως τουίταρε το ίδιο το κανάλι τον Μάιο, προκάλεσε θύελλα αρνητικών twits από μεγάλη μερίδα κόσμου που απείλησε ότι θα διακόψει τη συνδρομή του. Ο Barack και η Michelle Obama, από την άλλη, νιώθουν σαν να κατέκτησαν το Έβερεστ, αφού, όπως αναφέρθηκε στο CNN από insiders, η αμοιβή τους θα είναι οκταψήφια -κάπως έτσι αγοράστηκε και η έπαυλη. Για όσους πάντως  ανησυχούν ότι το Netflix θα γίνει το πολιτικό μαγαζάκι των Obama, ο ίδιος ο Barack δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να το χρησιμοποιήσει ως βήμα για να κατακεραυνώνει τον Trump και τους λοιπούς Ρεπουμπλικάνους. «Μία από τις απλές χαρές της θητείας μας στη δημόσια διοίκηση ήταν ότι γνωρίσαμε τόσους ενδιαφέροντες ανθρώπους από κάθε τομέα της ζωής και ότι τους βοηθήσαμε να μοιραστούν τις εμπειρίες τους με το ευρύτερο κοινό. Για αυτό η Michelle κι εγώ είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με το Netflix. Ελπίζουμε ότι θα καλλιεργήσουμε και θα αναδείξουμε τις ταλαντούχες, εμπνευσμένες και δημιουργικές φωνές, οι οποίες θα προωθήσουν την ενσυναίσθηση και την κατανόηση μεταξύ των λαών και θα τους βοηθήσουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους με ολόκληρο τον κόσμο», σχολίασε, κάνοντας spoiling για το τι πρόκειται να δουν τα μάτια μας στο άμεσο μέλλον.

Βιβλία για όλη την οικογένεια

Αν και ο Barack ξεκίνησε να γράφει τα απομνημονεύματά του σχεδόν δύο χρόνια πριν, ο Ben Rhodes τον πρόλαβε και τον Ιούνιο κυκλοφόρησε το πόνημα The World as It Is: A Memoir of the Obama White House. Ο συγγραφέας υπήρξε ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρώην προέδρου και στο βιβλίο του περιγράφει τα παρασκήνια μια δεκαετούς πορείας. Μην περιμένετε να διαβάσετε καμιά σοβαρή αποκάλυψη για σκάνδαλα του Obama. Μάλλον για αγιογραφία πρόκειται, οπότε τα χασμουρητά είναι εξασφαλισμένα. Στο μεταξύ και η Michelle μπήκε φορτσάτη στον συγγραφικό στίβο με τα δικά της απομνημονεύματα. Το Becoming περιγράφει τη ζωή της από την παιδική της ηλικία στο Chicago και την ενήλικη ζωή της ως μητέρας και στελέχους επιχειρήσεων, εξισορροπώντας τις ανάγκες της μητρότητας και της καριέρας, μέχρι τα χρόνια που πέρασε ως Πρώτη Κυρία. Η Michelle δήλωσε χαμογελώντας λαμπερά: «Η διαδικασία συγγραφής αυτού του βιβλίου ήταν πολύ σημαντική και διαφωτιστική για μένα. Καθώς ετοιμάζομαι να μοιραστώ το Becoming με όλους σας, ελπίζω ότι κι εσείς θα σκεφτείτε τη δική σας προσωπική ιστορία και πιστεύω ότι το βιλίο μου θα σας βοηθήσει να γίνετε αυτό που φιλοδοξείτε να είστε. Η ιστορία σας είναι αυτό που έχετε, αυτό που πάντα θα έχετε. Είναι κάτι εντελώς δικό σας». Η εντελώς δική της ιστορία πάντως κυκλοφορεί στις ΗΠΑ από τις 13 Νοεμβρίου. Άντε και στα δικά σου, Barack.

Πηγή: Περιοδικό DownTown