What Meghan wants,Meghan gets: Η Markle δεν ξέρει από πρωτόκολλα

Μια 37χρονη χειραφετημένη Αμερικανίδα ακτιβίστρια γράφει στα παλιά της Sarah Flint το βασιλικό πρωτόκολλο και φέρνει τα πάνω κάτω στη βρετανική μοναρχία.
What Meghan wants,Meghan gets: Η Markle δεν ξέρει από πρωτόκολλα



Η Meghan Markle χρειάστηκε να αφήσει πίσω της την τηλεοπτική της καριέρα, να κλείσει τους λογαριασμούς της στα social media και να αρχίσει να φοράει πομπώδη καπέλα στις επίσημες εμφανίσεις της. Αλλά υπάρχουν και όρια στις παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει ένα κορίτσι για να παντρευτεί τον πρίγκιπά της - και η καινούργια δούκισσα του Sussex είναι αποφασισμένη να ρίξει φρέσκο νερό στο ξινισμένο κρασί του βρετανικού παλατιού.

Από τη Μαριλού Πανταζή

Τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τον γάμο τους, ο πρίγκιπας Harry και η Meghan Markle ένιωθαν τόση μεγάλη πίεση και τόσο άγχος από την επικείμενη αλλαγή στη ζωή τους, που θύμιζαν ζωντανές ωρολογιακές βόμβες. Τα ξεσπάσματά τους πάνω στο βασιλικό προσωπικό ήταν τόσο συχνά που τελικά χρειάστηκε να παρακολουθήσουν συνεδρίες για την καταπολέμηση του άγχους. Αλλά ούτε και αυτές ήταν ικανές να τους ηρεμήσουν. Ο ανεπίσημος βιογράφος του παλατιού, Robert Jobson, στο νέο του βιβλίο Charles at Seventy: Thoughts, Hopes and Dreams, αφιερώνει μερικές παραγράφους στον Harry, στα προγαμήλια νεύρα του και στην επική δήλωσή του προς το προσωπικό: «Ό,τι θέλει η Meghan θα το έχει».

Αυτήν τη δήλωση την πήρε τοις μετρητοίς και η ίδια η Meghan, η οποία μετά τον γάμο εξακολούθησε να κάνει ποδήλατο τη ζωή των γύρω της. Τους τελευταίους έξι μήνες, τρεις βασιλικοί υπάλληλοι υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ανάμεσά τους και η προσωπική βοηθός της Meghan. Insiders του παλατιού παραδέχονται ότι η δούκισσα του Sussex είναι «δύσκολη» και «απαιτητική» και ότι η συνεργασία τους μαζί της δεν θυμίζει περίπατο σε ηλιόλουστο πάρκο. Είναι όμως η Meghan Markle μια bitch που φυλάει τα χαμόγελά της μόνο για τις δημόσιες εμφανίσεις της; Ή μήπως οι insiders παρουσιάζουν ως τερτίπι κακομαθημένου παιδιού την αντίδραση μιας πρώην κοινής θνητής στη δυσκοίλια βασιλική ετικέτα;

Μια Αμερικανίδα στο παλάτι

Η αλήθεια είναι ίσως κάπου ανάμεσα. Η Meghan δεν είναι η μοντέρνα Σταχτοπούτα που περίμενε έναν πρίγκιπα να τη σώσει. Πριν βρεθεί στον δρόμο της ο Harry, ήταν ηθοποιός σε εξέλιξη και δυναμική ακτιβίστρια. Τους βασιλικούς τίτλους και τα προνόμια τα πήρε ως αναγκαστική προίκα. Αλλά αυτή την προίκα είναι αποφασισμένη να τη διαχειριστεί με τον δικό της τρόπο. Η γιαγιά Ελισάβετ, που στα 92 της παραμένει η πιο έξυπνη του βασιλικού σιναφιού, πριν από τον γάμο είχε προειδοποιήσει τον Harry για τον δύσκολο χαρακτήρα της μελλοντικής συζύγου του.

Αφορμή ήταν η περίφημη ιστορία με την τιάρα. Σύμφωνα με τις βασιλικές πηγές, που δεν σταματούν να αναβλύζουν ειδήσεις, η Meghan απαιτούσε να φορέσει στον γάμο της μια τιάρα με σμαράγδια, που όμως δεν υπήρχε στο παλάτι. Η αναστάτωση που δημιουργήθηκε ήταν τέτοια που έφτασε και στ’ αφτιά της βασίλισσας, η οποία δήλωσε στον Harry: «Η Meghan δεν μπορεί να έχει οτιδήποτε θελήσει. Θα πάρει όποια τιάρα της δώσω εγώ». Τελικά, η νύφη συμβιβάστηκε με την τιάρα που ανήκε κάποτε στη βασίλισσα Mary, τη γιαγιά της Ελισάβετ. Παρά τις ενδείξεις ετσιθελισμού της Meghan όμως, η γηραιά βασίλισσα δείχνει να τη συμπαθεί και να κάνει τα στραβά μάτια στις παρατυπίες της. Ίσως να το καταλαβαίνει και η ίδια ότι ήρθε ο καιρός να ανοίξει κάποιος τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας. Ως τεράστιο δείγμα εύνοιας άλλωστε θεωρείται και η επίσημη πρόσκληση της μητέρας της Meghan, Doria, στο φετινό χριστουγεννιάτικο βασιλικό τραπέζι. Και να σκεφτείς ότι οι γονείς της Kate Middleton, που είναι τόσα χρόνια στη βασιλική οικογένεια, ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μοιραστούν γαλοπούλα με τη βασίλισσα.

Love is in the air

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Harry και η Meghan παντρεύτηκαν από έρωτα και όχι από συμφέρον -αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι η επιλογή μιας μιγάδας νύφης με διαζύγιο στην πλάτη και καριέρα στην τηλεόραση δεν έτυχε, αλλά πέτυχε, στο πλαίσιο του lifting της γερασμένης βρετανικής μοναρχίας. Όπως και να έχει, το ζευγάρι κυκλοφορεί παντού μαζί, σε κατάσταση έκστασης, κρατημένοι από το χέρι και χαμογελώντας όλη την ώρα συνωμοτικά μεταξύ τους.

Δεν διστάζουν ακόμα και να φιληθούν μπροστά στις κάμερες, κάνοντας το χατίρι στους φωτογράφους. Πολλοί θεωρούν ότι η επαναστάτρια Meghan έλυσε τον Harry από τα δεσμά του βασιλικού καθωσπρεπισμού, τον έκανε πιο γήινο και του μετέδωσε τις κοινωνικές της ανησυχίες. Ο παίκτης του polo Nacho Figueras, που τους γνώρισε στην τελετή απονομής του Sentebale Polo Cup τον Ιούλιο, πόσταρε στο Instagram γι' αυτούς: «Αυτό το κορίτσι είναι πραγματικά το κάτι άλλο. Όσο περισσότερο σας γνωρίζω τόσο περισσότερο βεβαιώνομαι ότι βρήκατε ο ένας τον άλλον για να αλλάξετε τον κόσμο. Ας βάλουμε μπροστά τις μηχανές. Ας κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος».

Μαγειρεύοντας με τη Meghan

Μπορεί η δούκισσα του Sussex να βαριέται στις διάφορες επίσημες εκδηλώσεις, αλλά αυτό που σίγουρα κάνει με την καρδιά της είναι να προσπαθεί να βελτιώσει τον κόσμο. Τον περασμένο Ιανουάριο, όταν ακόμα προβάριζε τα μελλοντικά της πριγκιπικά καθήκοντα, είχε αρχίσει τις μυστικές επισκέψεις σε μια κοινοτική κουζίνα στο δυτικό Λονδίνο. To Hubb Community Kitchen προέκυψε από την εθελοντική πρωτοβουλία μια ομάδας γυναικών που αποφάσισαν να μαγειρεύουν καθημερινά για να ταΐζουν την πολύπαθη γειτονιά τους μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο συγκρότημα διαμερισμάτων Grenfell Tower που στοίχισε τη ζωή σε 72 ανθρώπους, τον Ιούνιο του ’17.

Τα νέα εξαπλώθηκαν, περισσότερες γυναίκες προστέθηκαν στην παρέα και άρχισαν να μοιράζονται τις συνταγές τους και να ενώνονται ως κοινότητα. Η Meghan είχε την ιδέα να συγκεντρώσουν όλες τις συνταγές σε ένα βιβλίο, τα έσοδα του οποίου θα δίνονταν για τους σκοπούς του Hubb Community Kitchen. Το βιβλίο μαγειρικής Together: Our Community Cook Book εκδόθηκε με βασιλικά έξοδα, κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο και έχει ήδη γίνει Νο1 στα Amazon Books. Στην εισαγωγή, η Meghan γράφει: «Ένιωσα αμέσως συνδεδεμένη με αυτή την κοινοτική κουζίνα. Είναι ένα μέρος όπου οι γυναίκες γελάνε, θρηνούν, κλαίνε και μαγειρεύουν μαζί». Τον Νοέμβριο επισκέφθηκε πάλι την κουζίνα, αλλά αυτήν τη φορά επίσημα. Εκείνη την ημέρα η Meghan και οι υπόλοιπες γυναίκες μαγείρεψαν 200 γεύματα που μοιράστηκαν σε ηλικιωμένους και σε άσυλα γυναικών και αστέγων.

Το τέλος των Fab Four

Οι δούκες του Cambridge, William και Kate και οι δούκες του Sussex, Harry και Meghan, για συντομία αναφέρονταν από τον Τύπο ως Fab Four, που αντάλλασσαν κοσμικά χαμόγελα στις κοινές επίσημες εμφανίσεις τους. Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Kensington Palace, όμως, τα χαμόγελα έσβηναν και τα μαχαίρια ακονίζονταν. Οι φήμες μιλούσαν για εντάσεις ανάμεσα στις δύο βασιλικές νύφες, που παρά τις αρχικές τους προσπάθειες να κάνουν παρέα, τελικά δεν μπόρεσαν να τα βρουν. «Η Kate και η Meghan δεν έχουν και πολλά κοινά να μοιραστούν μεταξύ τους», ειπώθηκε. Άλλωστε, το είπαμε ήδη: η Meghan είναι «δύσκολη» και «απαιτητική».

Ως επιβεβαίωση της ψυχραμένης τους σχέσης ήρθε πριν από λίγες μέρες και η ανακοίνωση ότι ο Harry και η Meghan θα μετακομίσουν στο Frogmore Cottage, στις βασιλικές εκτάσεις του Windsor. Η επίσημη δικαιολογία είναι ότι το Kensington είναι πολύ εκτεθειμένο στα αδέσποτα φωτογραφικά φλας και το ζευγάρι επιθυμεί την ιδιωτικότητά του, ιδίως τώρα που περιμένουν το πρώτο τους παιδί. Η ανεπίσημη δικαιολογία, που επίσης προέρχεται από τους λαλίστατους insiders του παλατιού, είναι ότι όντως υπάρχει ψυχραμένη σχέση, αλλά ανάμεσα στα αδέρφια, όχι στις γυναίκες τους. Σε κάθε περίπτωση, η υπέροχη τετράδα δεν είναι πια και τόσο υπέροχη. Όσο για το Frogmore Cottage, είναι το πανάκριβο δώρο της βασίλισσας στο νιόπαντρο ζευγάρι, διαθέτει 10 υπνοδωμάτια και θα είναι έτοιμο προς εγκατάσταση στις αρχές του νέου χρόνου, όταν ολοκληρωθεί και η πολυδάπανη ανακαίνισή του. Λεφτά υπάρχουν.