Ριχάρδος Δημήτρης Μυλωνάς: Ζωή από χρυσάφι

Η μυστική ζωή του πιο διάσημου ενεχυροδανειστή της Ελλάδας που έζησε σαν βασιλιάς.
Ριχάρδος Δημήτρης Μυλωνάς: Ζωή από χρυσάφι



Η Porsche, οι βαμμένες τρίχες στο στήθος του, οι φόβοι απαγωγής της οικογένειάς του, το χρυσό παλάτι και ο πιστός του υπήκοος.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΩΡΟΘΕΑ ΓΙΑΝΝΟΥ

Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής βρίσκεται εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα ο φερόμενος ως εγκέφαλος του μεγαλύτερου κυκλώματος παράνομων εξαγωγών χρυσού των τελευταίων δεκαετιών, με τζίρο που ξεπερνά τα 500.000.000 €. Ο διάσημος ενεχυροδανειστής Ριχάρδος δηλώνει αθώος από την πρώτη στιγμή απέναντι στο κατηγορητήριο, όμως το όνομά του και η ζωή του έχουν ήδη γίνει πρώτο θέμα συζήτησης.

Κουβαλάει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία: Ριχάρδος. Μόνο που δεν έχει κανένα κοινό με τον βασιλιά, αν και το σίγουρο είναι ότι ο ενεχυροδανειστής έζησε χρόνια σαν βασιλιάς, αγοράζοντας χρυσά δόντια, αλυσίδες και κοσμήματα.

Δεν υπάρχει παρελθόν, μόνο μέλλον

Ο Ριχάρδος Δημήτρης Μυλωνάς -όπως είναι το πραγματικό του όνομα- γεννήθηκε το 1967, δημιούργησε έναν κολοσσό στον τομέα του ενέχυρου στα χρόνια της κρίσης και κατάφερε να μείνει ο μοναδικός τα τελευταία χρόνια στον χώρο, αφού σχεδόν όλοι οι αντίπαλοί του έβαλαν λουκέτο. Για το παρελθόν του ελάχιστοι γνωρίζουν την αλήθεια, αφού στον καθέναν διηγούνταν και μια διαφορετική ιστορία. Κάποιοι μιλούν για ένα πονεμένο παιδί που μεγάλωσε στους δρόμους μαζί με τον πατέρα του, και άλλοι για έναν γόνο οικογένειας μαυραγοριτών που αναγκάστηκαν να αλλάξουν το επίθετό τους για να γλιτώσουν από την οργή των θυμάτων τους. Κανείς δεν γνωρίζει ποια ήταν η επαγγελματική του ενασχόληση πριν από τα ενεχυροδανειστήρια, αφού, όταν τον ρωτούσαν για το παρελθόν του, ο ίδιος συνήθιζε να λέει «δεν υπάρχει παρελθόν, αλλά μόνο μέλλον». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ωστόσο, μπήκε στον χώρο όταν ασχολήθηκε με το εμπόριο ημιπολύτιμων λίθων.

Το extreme make over

Η δημόσια εικόνα του Ριχάρδου έπρεπε να βελτιωθεί από τη στιγμή που επέλεξε να γίνει τηλε-ενεχυροδανειστής. Η συμβουλή που του έδωσαν ήταν μία και βασική: Βάψε τα μαλλιά σου για να μοιάζεις νέος και πετυχημένος. Κάπως έτσι, ο Ριχάρδος πήρε τοις μετρητοίς τη συμβολή που του δόθηκε, καταλήγοντας να βάφει μέχρι και τις τρίχες του στήθους του. Επόμενο βήμα ήταν να αλλάξει την γκαρνταρόμπα του και να αγοράσει ακριβά και επώνυμα ρούχα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που τον πετύχαινες να κόβει βόλτες σε καταστήματα του Κολωνακίου για να αγοράσει Versace, Dior, Burberry, όλα στο μαύρο χρώμα για να δείχνει σοβαρός επιχειρηματίας. Στα χέρια του, επίσης, φορούσε πάντα χρυσές αλυσίδες και βαριά χρυσά ρολόγια με πολύτιμους λίθους. Την εικόνα του ολοκλήρωνε η Porsche Cayenne με τα φιμέ τζάμια, την οποία δεν οδηγούσε ο ίδιος, αλλά ο πιστός του σωματοφύλακας-οδηγός.

Ένα γραφείο από ατόφιο χρυσάφι

Οι επισκέπτες στο γραφείο του στο κεντρικό του κατάστημα στη λεωφόρο Πατησίων έμεναν τουλάχιστον σοκαρισμένοι από το χρυσό ντεκόρ του χώρου. Μπαίνοντας στο ισόγειο υπήρχε μια εσωτερική σκάλα που σε οδηγούσε στο υπερυψωμένο πατάρι στο αρχηγείο του Ριχάρδου. Εκεί, έβλεπες ένα τεράστιο ξύλινο γραφείο στο οποίο ήταν τοποθετημένα ένα χρυσό τηλέφωνο, ένα τεράστιο χρυσό δολάριο, μια γυάλα με δεκάδες χρυσά κοσμήματα και, φυσικά, μικρά και μεγάλα σακουλάκια με χρυσό εμπόρευμα. Το καμάρι του ήταν ένας τεράστιος χάρτης της Ελλάδας με δεκάδες καρφωμένες πινέζες στα σημεία όπου ο Ριχάρδος διέθετε καταστήματα. Πίσω από τη δερμάτινη καρέκλα του υπήρχαν πέντε οθόνες οι οποίες ήταν καλωδιωμένες με κάμερες σε όλον τον χώρο. Όλες αυτές παρακολουθούσαν τους ειδικούς «επιστήμονες» της επιχείρησης. Διαμαντολόγοι, ωρολογοποιοί, ειδικοί εκτιμητές είχαν πάνω τους το άγρυπνο βλέμμα του Ριχάρδου.

Ο πιστός του υπήκοος

Φυσικά, κανείς δεν μπορούσε να πλησιάσει το γραφείο του Ριχάρδου χωρίς την προσωπική συνοδεία του «χοντρού», όπως αποκαλούσε τον προσωπικό του σωματοφύλακα. Ο «χοντρός» ήταν ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. «Χοντρέ, τα λεφτά από το χρηματοκιβώτιο», «Χοντρέ, τα σίδερα», «Χοντρέ, πάρε τον Μένιο» τον άκουγες να λέει κάθε λίγο και λιγάκι. Ο «χοντρός» ήταν ο πιο πιστός του υπήκοος στο βασίλειο του χρυσαφιού. Με ύψος 2,10 και βάρος πάνω από 150 κιλά, ήταν πάντα έτοιμος να παρέμβει όταν κάτι πήγαινε στραβά. Άλλωστε, και ο ίδιος φρόντισε να διαδίδει πως οι διασυνδέσεις του και οι γνωριμίες του μπορούσαν να κάνουν τα πάντα. Ακόμα και στη μέση του δρόμου να άφηνες το αμάξι σου, η Τροχαία δεν θα το έπαιρνε αν εκείνος δεν έδινε το τελικό OK, συνήθιζε να λέει περήφανος.

Και σκυλάδικο και Πασχάλης

Χρυσούς έκανε τους επιχειρηματίες των μπουζουκιών κάθε φορά που έβγαινε έξω. Το Caramela, το Σκυλάδικο VIP και οι Μούσες ήταν για χρόνια τα στέκια του. Καθόταν πάντα στο πρώτο τραπέζι πίστα, παρέα με καλλίγραμμες και ενίοτε πλαστικοποιημένες συνοδούς, για τις οποίες άνοιγε σαμπάνιες, αγόραζε πανέρια με γαρίφαλα και έκανε λογαριασμούς που συχνά ξεπερνούσαν τα 5.000 ευρώ. Όμως, ο Ριχάρδος διέθετε και μια πιο pop πλευρά, αφού είχε πάθος με τον τραγουδιστή Πασχάλη. Ο Πασχάλης κάθε χρόνο εμφανιζόταν στα γενέθλια του Ριχάρδου, με καλεσμένους τη Βέρα Λάμπρου, τον Σπύρο Ρέβη και πρωταγωνιστές ταινιών του Δημήτρη Σειρηνάκη. Αυτοί συχνά ήταν καλεσμένοι και στα γενέθλια των παιδιών του.

Ριχάρδος ο πολύτεκνος

Είναι παντρεμένος, με τέσσερα παιδιά, και μάλιστα αυτοπροσδιορίζεται ως στοργικός πατέρας που τα παιδιά του τον κάνουν ό,τι θέλουν. Ο ίδιος φρόντιζε να κρατάει την οικογένειά του μακριά από τη δημοσιότητα, γιατί φοβόταν το ενδεχόμενο απαγωγής από ανταγωνιστές. Σύζυγός του είναι μια εντυπωσιακή γυναίκα με καταγωγή από τη Μολδαβία. Κατάξανθη, ψηλή, πανέμορφη πάντα, μητέρα τεσσάρων επίσης κατάξανθων παιδιών.

Το παλάτι του

Κάπου στα ανατολικά της Αττικής, στη μέση του πουθενά (χωρίς οδό, καθώς ακόμα και το GPS δεν μπορεί να εντοπίσει την ακριβή τοποθεσία), έχει φτιάξει ένα κτήμα για εκδηλώσεις. Μόνο που το κτήμα για τις εκδηλώσεις ήταν το σπίτι του. Το μεγαθήριο περιελάμβανε ολυμπιακών διαστάσεων πισίνα γεμάτη με φουσκωτούς κροκόδειλους και φλαμίνγκο και έναν τεράστιο κήπο που ήταν το ησυχαστήριό του. Τα πάντα μέσα σε αυτό το σπίτι ήταν χρυσά. Χρυσά έπιπλα, χρυσές αντίκες, χρυσά χερούλια, χρυσά ποτήρια, χρυσές κανάτες, αλλά και πίνακες διάσημων ζωγράφων, καθώς επίσης και ένα κελάρι γεμάτο από εκατοντάδες σαμπάνιες Moet. Το συνηθισμένο κέρασμα που έβγαζε στους καλεσμένους του ήταν φράουλες με σαντιγί, καραβίδες και αστακό, ενώ, ό,τι ώρα και να πήγαινες στο σπίτι του, σε υποδεχόταν με πλαστικές παντόφλες και πιτζάμες τύπου Hugh Hefner, κόκκινες και βελούδινες. Περήφανος, βέβαια, ήταν και για το σκάφος με τις τέσσερις διπλές καμπίνες, με το οποίο ταξίδευε στον Αργοσαρωνικό και στη Μύκονο, και στο οποίο έκανε πάρτι, με τον Πασχάλη πάλι να αναλαμβάνει την ψυχαγωγία των καλεσμένων. Για την ιστορία, για την ανακαίνιση του σκάφους του ξόδεψε σχεδόν 350.000 ευρώ, ενώ για τη διαδρομή από την Αττική μέχρι την Αίγινα ξόδευε τουλάχιστον 7.000 ευρώ σε καύσιμα.