The Favourite: Η αληθινή ιστορία

Η νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου ξεπερνάει σε σασπένς και το πιο ευφάνταστο σενάριο.



Ο Γιώργος Λάνθιμος αφήνει για λίγο στην άκρη τα σουρεαλιστικά σενάρια και καταπιάνεται με μια πραγματική ιστορία. Την ιστορία της παχύσαρκης και ασθενικής βασίλισσας Anne της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, της κραταιάς δούκισσας του Marlborough, Sarah Churchill και της φτωχής συγγενούς που αναρριχήθηκε στα υψηλότερα στρώματα της βασιλικής αυλής, Abigail Masham.

Οι δύο τελευταίες μαλλιοτραβιούνται για τη θέση της ευνοούμενης της βασίλισσας, ενώ υπονοείται ότι  διεκδικούν τη θέση τους και στο κρεβάτι της. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στη βασιλική αυλή του 18ου αιώνα, οπότε οι γατοκαβγάδες ντύνονται με γκλαμουράτα κοστούμια εποχής.

Η Olivia Colman, η Rachel Weisz και η Emma Stone στους αντίστοιχους ρόλους δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας, ενώ ο Γιώργος Λάνθιμος επισήμως γύρισε την καλύτερη μέχρι στιγμής ταινία του, έλαμψε στις Χρυσές Σφαίρες και έχει βάλει πλώρη για τα Oscars.

Η Ιστορία για άλλη μια φορά πάει σινεμά και κάνει πασαρέλα στο κόκκινο χαλί.

 

 

Όταν η Anne γνώρισε τη Sarah

Σωτήριο έτος 1675. H Αnne είναι 10 χρονών και η Sarah 15. Η Anne είναι πριγκίπισσα, δευτερότοκη κόρη του δούκα του York, James και τρίτη στη σειρά διαδοχής του θρόνου της Αγγλίας, της Σκοτίας και της Ιρλανδίας.

Η Sarah είναι δευτερότοκη κόρη του Richard Jennings, μέλους του αγγλικού κοινοβουλίου, και δεσποινίδα επί των τιμών της μητριάς της Anne, Mary of Modena. Η Anne είναι ασχημούλα, με προβλήματα στην όραση, ασθενική κράση και τάση για παχυσαρκία.

Είναι ντροπαλή, άβουλη και νωθρή. Στο μέλλον θα παντρευτεί τον πρίγκιπα George της Δανίας, θα γίνει βασίλισσα και θα κυκλοφορεί με αναπηρικό καροτσάκι. Η Sarah είναι όμορφη, λαμπερή, στο top 10 των καλλονών της βασιλικής αυλής. Είναι φιλόδοξη, δυναμική και χειριστική. Στο μέλλον θα παντρευτεί τον George Churchill, θα γίνει δούκισσα του Marlborough και θα κυκλοφορεί με την ταμπέλα της πιο επιδραστικής γυναίκας της Αγγλίας.

Τα κορίτσια γίνονται στενές φίλες και επικοινωνούν μεταξύ τους με τα μυστικά τους ονόματα. Η Anne είναι η «Mrs Morley» και η Sarah η «Mrs Freeman». Η Anne γράφει τρυφερά γράμματα στη Sarah που παραπέμπουν σε ερωτικές εξομολογήσεις. Φράσεις όπως «Δεν μπορώ να πάω στο κρεβάτι χωρίς να σε δω. Αν ήξερες σε τι κατάσταση με έχεις φέρει, θα με λυπόσουν» δεν είναι ακριβώς δείγμα αγνής φιλίας.

Η Sarah, από την άλλη, θα ισχυριζόταν αργότερα ότι η Anne «ποθούσε να με κατακτήσει». Ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε ιστορικά ότι οι δύο φίλες ήταν και ερωμένες. Η υποψία, όμως, τις καταδιώκει σαν δεύτερη σκιά τους τρεις αιώνες μετά και γίνεται ταινία. Αυτό που σίγουρα καταγράφει η Ιστορία είναι ότι η Sarah ήταν η έμπιστη της Anne, το δεξί της χέρι, η επίσημη εκπρόσωπός της, η Κυρία της Κρεβατοκάμαράς της (Lady of Bedchamber, ανώτατος τίτλος τιμής στη βασιλική αυλή), αυτή που της έδινε συμβουλές και επηρέαζε τις αποφάσεις της και το βράδυ τής πήγαινε στο κρεβάτι ζεστή σοκολάτα.

Η Anne ως αντάλλαγμα της έδωσε τίτλους, τιμές, πολιτικά και οικονομικά προνόμια και την άδεια να κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο. Aυτή η σχέση συνεχίστηκε μέχρι και τα πρώτα χρόνια της βασιλείας της Anne, η οποία ανέβηκε στον θρόνο το 1702.

 

 

Και μετά ήρθε η Abigail

Η Abigail Hill ήταν κόρη ξεπεσμένης οικογένειας ευγενών, μακρινών συγγενών των Jennings. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της εργαζόταν ως υπηρέτρια. Όταν η Sarah ενημερώθηκε από καλοθελητές για την ύπαρξή της -η επίσημη δικαιολογία ήταν ότι είχε τόσους πολλούς συγγενείς, που δεν μπορούσε να τους γνωρίζει όλους- από ντροπή αποφάσισε να περιμαζέψει τη φτωχή ξαδέρφη στο δικό της αρχοντικό.

Το 1704, όταν η Anne ήταν ήδη βασίλισσα, η Sarah με την επιρροή της κατάφερε να τρυπώσει την Abigail στη βασιλική αυλή. Και κάπου εκεί οι ισορροπίες αρχίζουν να ανατρέπονται. Η στενή φιλία της βασίλισσας και της δούκισσας είχε ήδη αρχίσει να χαλαρώνει. Η Sarah, από τη φύση της δυναμική και αυταρχική, με το πέρασμα των χρόνων και την εξουσία που της είχε παραχωρήσει απλόχερα η Anne, είχε γίνει βασιλικότερη της βασίλισσας.

Επέμενε να της επιβάλλει τις απόψεις της και να την πατρονάρει, έστω και από απόσταση, γιατί η αλήθεια είναι ότι πλέον όλο και σπανιότερα εμφανιζόταν στη βασιλική αυλή. Η Anne, από τη φύση της ντροπαλή και άτολμη, με το πέρασμα των χρόνων και την κορόνα πάνω στο κεφάλι της, άρχισε να σηκώνει σιγά-σιγά ανάστημα και να διεκδικεί την αυτονομία της.

Η αγάπη της για τη Sarah -όποια μορφή κι αν είχε- σιγοτραγουδούσε το κύκνειο άσμα της. Η Abigail, το νέο πρόσωπο στο κάδρο, πήρε πανηγυρικά τη θέση της καινούργιας ευνοούμενης της βασίλισσας, η οποία στην έξαρση της γενναιοδωρίας της την πάντρεψε με τον Samuel Masham, τον έμπιστο υπηρέτη του συζύγου της. Ο γάμος έγινε σε μυστική τελετή, παρουσία της βασίλισσας Anne και χωρίς να ενημερωθεί η Sarah. Και ο πόλεμος αρχίζει.

Η πρώην ευνοούμενη, έξαλλη, εκβιάζει τη βασίλισσα ότι θα τη διασύρει αν δεν ξεφορτωθεί την Abigail, κατηγορώντας την ευθέως για λεσβιακές τάσεις. «Τόσο μεγάλο πάθος για τέτοια γυναίκα δεν μπορεί παρά να σημαίνει κλίση για το δικό σου φύλο», φέρεται να της είπε, για να εισπράξει την απάντηση «Ασφαλώς και μπορώ να αγαπώ όποιον μου κάνει ευχαρίστηση».

Οι δύο πρώην στενές φίλες μετατρέπονται σε ορκισμένες εχθρούς και το ζεύγος Marlborough πέφτει στη βασιλική δυσμένεια οριστικά. Αντιθέτως, η Abigail ισχυροποιεί τη θέση της, ενώ ο αδερφός της και ο σύζυγός της αποκτούν τίτλους και προνόμια. Η βασίλισσα Anne πέθανε το 1714, στα 49 της, μετά από μόλις 12 χρόνια βασιλείας.

 

 

Φώτα, κάμερα, πάμε

Η ταινία του Λάνθιμου πιάνει την ιστορία από την αρχή της βασιλείας της Anne μέχρι και τον θάνατό της, παραλείποντας όλα τα προηγούμενα χρόνια. Το σενάριο χρειάστηκε περίπου είκοσι χρόνια για να γραφτεί, γιατί όπως εξηγεί η συμπαραγωγός Ceci Dempsey: «Είκοσι χρόνια πριν λέγαμε όχι, όχι, δεν κάνουμε ταινίες εποχής. Λεσβίες, όχι, όχι... Τα χρόνια περνούσαν και το σενάριο δεν ολοκληρωνόταν».

Αν και η ιδέα ήταν δελεαστική, ο κίνδυνος να γυρίσουν άλλη μια βαρετή ταινία εποχής τούς περίμενε στη γωνία. Μέχρι που πήρε την υπόθεση στα χέρια του ο Γιώργος Λάνθιμος, είδε το στόρι από άλλη οπτική, το πασπάλισε με μπόλικες δόσεις σκοτεινού χιούμορ και μας παρέδωσε το The Favourite. Στην Ελλάδα υπολογίζεται να κάνει πρεμιέρα γύρω στον Φεβρουάριο.