Οι άγνωστες ιστορίες των κριτών του MasterChef

Ήξερες ότι ο Πάνος πουλούσε κοσμήματα σε νησιά, ότι ο Σωτήρης ψωνίζει στη λαϊκή των Εξαρχείων και ότι ο Λεωνίδας παίζει μπουζούκι;



Πρεμιέρα έκανε χθες το MasterChef 3, με τους κριτές Σωτήρη Κοντιζά, Πάνο Ιωαννίδη και Λεωνίδα Κουτσόπουλο στο ρόλο των κριτών που όλοι αγαπήσαμε.Με αφορμή το μεγάλο τους comeback, θυμηθήκαμε μερικές άγνωστες ιστορίες που είχαν μοιραστεί στο περιοδικό Down Town, τη Φανή Πλατσατούρα και τη Νάνσυ Φαφούτη. 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΚΟΝΤΙΖΑΣ, ΕΤΩΝ 36

1. Μένει μαζί με την οικογένειά του στα Εξάρχεια, τα πρωινά του Σαββάτου ψωνίζει στη λαϊκή των Εξαρχείων και τις καθημερινές ψωνίζει ψάρια από τη λαχαναγορά  του Ρέντη.  
2. Εργάζεται καθημερινά για περισσότερες από 12 ώρες στο βραβευμένο greek-Αsian εστιατόριο Nolan, στο κέντρο της Αθήνας.
3. Ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του Γιαπωνέζα. Ο Σωτήρης έζησε τον πρώτο χρόνο της ζωής του στην Ιαπωνία.
4. Μέχρι τα 35 του, σήμερα, έχει αλλάξει πάνω από πέντε γειτονιές. Στο παρελθόν είχε μείνει σε Ρέντη, Πειραιά, Νέο Ηράκλειο, Μεταμόρφωση κ.λπ. Ο ίδιος θα πει στο DT: «Θεωρώ τον εαυτό μου παιδί του κέντρου».
5. Δεν μαγειρεύει σχεδόν ποτέ στο σπίτι. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος μάγειρας που να επιστρέφει σπίτι και να ξαναμπαίνει στην κουζίνα» είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο DT.
6. Πριν από το MasterChef είχε και άλλες προτάσεις για τηλεόραση. Ακόμη και να παρουσιάζει τη στήλη μαγειρικής σε πρωινή εκπομπή. Τις απέρριψε όλες.
7. Η πρώτη του δουλειά ήταν στο εστιατόριο του Χριστόφορου Πέσκια, όπου είχε φάει πολύ τηγάνι.
8. Για εκείνον το τρίπτυχο στην κουζίνα είναι: ασφάλεια, καθαριότητα, πειθαρχία. Χωρίς αυτά, δεν μαγειρεύει.
9. Στην κουζίνα του, όλοι οι μάγειρες απαντούν «ναι, chef» σε ό,τι τους ζητήσει.
10. Μότο του είναι πως «ο καλός μάγειρας φαίνεται από τα κοψίματα στα χέρια του».
11. Μια φορά στην Κοπεγχάγη καθάριζε ένα λάχανο και έκοψε το δάχτυλό του τόσο βαθιά που αιμορραγούσε ασταμάτητα.
12. Αγαπά το "βρόμικο" φαγητό και συχνά μετά τη δουλειά πηγαίνει για "βρόμικο" στη Μαβίλη. Τα πιο περίεργα φαγητά που έχει δοκιμάσει είναι σούπα από χελώνα, τηγανητές πέτσες από πόδια κότας και γλώσσες πάπιας.
13. Δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ με γυναίκα που θα ταξίδευαν μέχρι το Βιετνάμ και θα του έλεγε: «Πάμε να φάμε burgers στα McDonald’s».
14. Στο σχολείο ήταν ο μοναδικός Ελληνοϊάπωνας και το μόνο παιδί με σκιστά μάτια. Έχει δεχθεί bullying στο παρελθόν. «Μέχρι το λύκειο ήμουν ο “Φουτζίτσου”» ομολογεί σε συνέντευξή του στο DT και συνεχίζει: «Στην αρχή με στενοχωρούσε αυτό, μετά ήταν ένα παρατσούκλι από αυτά που έχουν όλοι, ένα nickname».
15. Όταν οι άλλοι κριτές του MasterChef θέλουν να τον πειράξουν, τον φωνάζουν Κινέζο.

(Φωτογραφία: Ολυμπία Κρασαγάκη)

ΠΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΕΤΩΝ 44

1. Όταν του πρότειναν να πάει στο MasterChef ξαφνιάστηκε γιατί νόμιζε ότι ήθελαν να συμμετάσχει σαν παίκτης.
2. Όταν του λένε ότι μοιάζει με τον Gerard Butler, εκείνος απαντάει: «Θα σου το πω ευγενικά. Έφτυσε ο Gerard Butler και βγήκα εγώ. Είναι πάρα πολύ ωραίο όλο αυτό, αλλά μπροστά του εγώ ωχριώ» είχε πει στο DT.
3. Πέρασε από το Top Chef αλλά αποχώρησε οικειοθελώς όταν διαπίστωσε ότι οι χρόνοι δεν έβγαιναν. Πέρασε και από το Πρωινό ΣΟΥΚΟΥ με τη Μαρία Μπεκατώρου, όπου μαγείρευε για 8 λεπτά. Τότε, όλο αυτό του φαινόταν ανούσιο γιατί δεν μπορούσε να δείξει αυτό που πραγματικά είναι.
4. Αν και αντιπαθεί τη φέτα, δεν έχει πρόβλημα όταν πρόκειται να τη μαγειρέψει.
5. Ο πατέρας του ήταν σχεδιαστής κοσμημάτων και πέθανε το 2007, όταν ο Πάνος ήταν 32 χρονών. Τo δαχτυλίδι που φοράει το είχε σχεδιάσει ο μπαμπάς του και έχει κάνει μόνο ένα κομμάτι, για εκείνον.
6. Εκτιμάει πολύ τις γυναίκες που ξέρουν να τρώνε. «Με γοητεύει μία γυναίκα που ξέρει να τρώει. Κάποιες λένε πως τρώνε ό,τι μαγειρεύει η μαμά τους. Με ξενερώνει αυτό. Είναι σαν να ακούς κλασική μουσική, όπερα, και ο άλλος σού λέει: “Πάμε να σπάσουμε κανένα πιάτο στα μπουζούκια”» είχε δηλώσει στο D.T.
7. Όταν ξεκίνησε να εμφανίζεται στην τηλεόραση η μητέρα του του είπε: «Άντε τώρα, μπας και παντρευτείς. Να βρούμε καμιά νύφη».
8. Τα βράδια που μένει στο σπίτι, προτιμά να βλέπει ντοκιμαντέρ και ταινίες στην τηλεόραση.
9. Παλιά είχε μακριά κατσαρά μαλλιά, φορούσε αλυσίδες στον λαιμό και σκουλαρίκια. «Με σνόμπαρε ένα συγκεκριμένο γκρουπ ανθρώπων που σχετιζόταν με τη γαστρονομία. Οπότε σκέφτηκα ότι, για να με παίρνουν στα σοβαρά, πρέπει να αλλάξω την εμφάνισή μου ».
10. Έχει δουλέψει ως σερβιτόρος, barman και μοντέλο διαφημίσεων. Κάποτε, επίσης, κοντά στα 16-17 του χρόνια πουλούσε κοσμήματα που έφτιαχνε μόνος του, σε πάγκο σε νησιά.
11. Έχει περάσει τουλάχιστον τρεις βραδιές στο κρατητήριο της Πάρου. «Η μία ήταν επειδή ήμουν κράχτης σε ένα bar και έφερνα τουρίστες και οι άλλες επειδή πουλούσα τα κοσμήματα».
12. Έχει καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη και ξέρει τούρκικα. Οι προπαππούδες του ήταν chefs.
13. Στα επτά του χρόνια έκανε την πρώτη του κριτική φαγητού. Είχε πει σε έναν σερβιτόρο: «Ξέρετε, το κοτόπουλο ήθελε περισσότερο ψήσιμο γιατί στο κέντρο ήταν άψητο».
14. Έχει κάνει τατουάζ έναν ιππόκαμπο σε ένα σημείο του σώματός του που δεν φαίνεται.
15. Ασχολείται 17 χρόνια με το private cooking. Για 15 χρόνια ήταν executive chef στη βασιλική πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα και μαγείρεψε για τον βασιλιά της Ολλανδίας, τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Μονακό και άλλους γαλαζοαίματους.
16. Οδηγεί μία μηχανή V-STROM και ένα τζιπ SUV, και στο σπίτι του ακούει jazz μουσική.

(Φωτογραφία: Κοσμάς Κουμιανός)

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΕΤΩΝ 36

1. Δούλευε στο MasterChef από την εποχή του Mega ως food and beverage producer.
2. Αν και όλοι νομίζουν ότι είναι μικροσκοπικός, στην πραγματικότητα δεν είναι. Για την ακρίβεια, έχει ύψος 1,74. «Ο Πάνος και ο Σωτήρης είναι θηρία, οπότε στην τηλεόραση μοιάζω με ψηλό νάνο, την έχω πατήσει για τα καλά. Όλοι νομίζουν ότι είμαι 1,40» είχε δηλώσει στο DT.
3. Είναι αγοραφοβικός, δεν πηγαίνει σε πολυσύχναστα μέρη και όταν βγαίνει κάθεται μόνος του σε μια γωνία. Παίρνει τη μηχανή του, πάει σε συναυλίες και βλέπει θέατρο. Ακούει Τρύπες, Μάλαμα, Panx Romana, Διάφανα Κρίνα και θαυμάζει πολύ τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και τον Γιάννη Αγγελάκα.
4. Έχει αυτοπεποίθηση. «Στην πραγματικότητα οι μαύροι κύκλοι μου είναι πολύ πιο έντονοι από αυτό που φαίνεται στην τηλεόραση. Αλλά δεν θέλω να είμαι κάτι άλλο. Έχω μαύρους κύκλους και αραιώνουν τα μαλλιά μου» έλεγε πριν από τρεις μήνες στο DT.
5. Έχει δύο σκύλους, ένα ημίαιμο λαμπραντόρ και ένα ημίαιμο λυκόσκυλο, τον Σαλβαδόρ, από τον Αλιέντε Σαλβαδόρ γιατί τον πήρε παραμονές του πραξικοπήματος, και τη Σιμόν, από τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Έχει και έναν γάτο, τον Μύκητα.
6. Οι γονείς του είναι χωρισμένοι και μεγάλωσε με τη γιαγιά του καθώς η μητέρα του δούλευε όλη μέρα. Το σημαντικότερο πρόσωπο για το οποίο έχει μαγειρέψει είναι η μαμά του. Έχει έναν μεγαλύτερο αδερφό, τον Γιάννη.
7. Σήμερα μένει μόνος του στο Παλαιό Φάληρο και όταν είναι σπίτι, παίζει κιθάρα και τρίχορδο μπουζούκι.  
8. Όταν ήταν 16 χρονών δούλευε στο κλειδαράδικο του μπαμπά ενός φίλου του, του Χρήστου. Ο Λεωνίδας και ο Χρήστος κολλούσαν τα αυτοκόλλητα του κλειδαράδικου πάνω από τους αριθμούς των ανταγωνιστών.
9. Στο λύκειο μαζί με τους κολλητούς του έμεινε στην ίδια τάξη.
10. Με τη μαγειρική ασχολήθηκε τυχαία επειδή συνάντησε στον δρόμο έναν φίλο του που του είπε ότι πήγαινε σε σχολή μαγειρικής. Τελικά την παράτησε γιατί θεώρησε ότι είναι κοροϊδία.
11. Σαν μάγειρας πρώτη φορά δούλεψε στους Ορίζοντες του Λυκαβηττού και μετά αγάπησε τη δουλειά στο Semiramis, πλάι στον Γιάννη Λουκάκο τον οποίο θεωρεί τον μαγειρικό του μπαμπά.
12. Στο Λονδίνο, όπου δούλεψε στο εστιατόριο του Gordon Ramsey, πέρασε δύσκολα. «Έπαιρνα 780 λίρες και έδινα 590 λίρες για ένα δωματιάκι 15 τ.μ. σε μία κακόφημη περιοχή του Λονδίνου και έμενα άφραγκος. Φαντάσου ότι πήγαινα στα McDonald’s, έπαιρνα ένα burger και έκλεβα χαρτιά υγείας γιατί δεν έβγαινα».
13. Είναι υποχόνδριος με την καθαριότητα. «Θέλω τα καρότα να είναι στοιχισμένα στο ψυγείο, τα μπλε ταπεράκια να είναι όλα μαζί. Δεν θέλω να βλέπω δαχτυλιές πουθενά, περνάω τις επιφάνειες με baby oil. Το αξιοπερίεργο είναι ότι το σπίτι μου είναι ένα αχούρι, ένας στάβλος και το αμάξι μου σκουπιδοτενεκές».
14. Είναι φανατικός Πανιώνιος, πηγαίνει συχνά στο γήπεδο και έχει εισιτήριο διαρκείας.
15. Όταν δούλευε στο Aleria είχε μαγειρέψει για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, τον οποίο προσφώνησε: «Κύριε Κώστα».
16. Είναι executive chef στο εστιατόριο Feedέλ Urban Gastronomy.

(Φωτογραφία: Λευτέρης Σιαράπης)