Κατερίνα Ντούσκα: Δεν θα ψωνιστώ τώρα επειδή θα πάω στη Eurovision

Η μοναδική indie pop τραγουδίστρια στην Ελλάδα έχει πολύ περισσότερους λόγους από τη Eurovision που θα σε κάνουν να θες να μάθεις τα πάντα γι’ αυτήν.



Η Κατερίνα Ντούσκα είναι ένα κορίτσι που γεννήθηκε στον Καναδά. Οι γονείς της ήταν εκεί μετανάστες. Πήγαινε σε σχολείο θηλέων. Φορούσε μάλιστα και σχολική στολή που προσπαθούσε να την κάνει να μοιάζει πιο fun προσθέτοντας κοσμήματα ή φορώντας ψηλά τακούνια. Πέρασε στη Νομική, αλλά δεν είναι ο τύπος που συμβιβάζεται. Όλα ξεκίνησαν από ένα κομμάτι της που ανέβασε στο YouTube. Και ήρθε και η Eurovision. Κάπως έτσι, η Κατερίνα Ντούσκα έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα μιας νέας γενιάς στην Ελλάδα που σπάει κάπως τα στερεότυπα του τι σημαίνει pop, τι σημαίνει να είσαι sexy αλλά και καλλιτέχνης, τι εννοούμε όταν λέμε «νέος ήχος», πως γίνεται η τέχνη σήμερα.

Πώς θα περιέγραφες την καθημερινότητά σου στην παρούσα φάση;

Είμαι σε μια περίοδο που έχω πάρα πολύ δουλειά. Ένα εικοσάωρο πρόγραμμα κάθε μέρα. Κάνω μεγάλη προσπάθεια για να κοιμάμαι. Έχω την προετοιμασία με την ομάδα της Eurovision, κάνω μαθήματα φωνητικής, γυμναστική, χορό. Ό,τι χρειάζεται τέλος πάντων να κάνει ένας performer.

 

Τι έχει αλλάξει μέχρι στιγμής στη ζωή σου από τότε που αποφάσισες να πας στη Eurovision;

Πέρα από το εντατικό πρόγραμμα, δεν νιώθω να έχει αλλάξει ουσιαστικά κάτι. Το τρομερό είναι ότι με τη Eurovision, μέσα σε λίγους μήνες αποκτάς χρόνια εμπειρίας. Λειτουργούν όλα στον υπερθετικό βαθμό. Σίγουρα, βέβαια, αντιλαμβάνομαι ότι πολύς νέος κόσμος με γνωρίζει.

 

Πάντως, το αντιμετωπίζεις πολύ γειωμένα όλο αυτό.

Είμαι γενικά γειωμένος άνθρωπος. Έχω πολύ ξεκάθαρη εικόνα για τη δουλειά που κάνω και για το πώς λειτουργεί όλο αυτό. Δεν θα αλλάξω επειδή ξαφνικά, λόγω μιας συγκυρίας, υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον για μένα. Δεν κάθομαι να ενθουσιάζομαι με αυτό, νιώθοντας ντε και καλά ότι ξαφνικά κάτι έχω καταφέρει. Για μένα ο δρόμος που έχω επιλέξει είναι πάρα πολύ μακρύς. Ποτέ δεν με ενδιέφεραν τα 15 λεπτά δημοσιότητας. Είναι πολύ μακριά από εμένα το να ψωνιστώ ή το να τη δω κάπως επειδή θα πάω στη Eurovision. Ξέρεις, δεν είμαι 18 χρονών, ξέρω τι κάνω. Νομίζω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει δουλέψει πολύ σκληρά και υπό τις χειρότερες συνθήκες είναι πάντα γειωμένος.

Ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν σου πρότειναν να πας στη Eurovision;

Με πήρε ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου από την ΕΡΤ. Δεν είχαμε γνωριστεί νωρίτερα. Μου ζήτησε να κάνουμε ένα ραντεβού την επόμενη κιόλας μέρα. Μάλιστα, επειδή ημερολογιακά ήμασταν λίγες μέρες πριν από τις γιορτές, νόμιζα ότι με ήθελαν για κάποια χριστουγεννιάτικη συναυλία. Όταν η κουβέντα άρχισε να πηγαίνει προς τη Eurovision, λέω, «τι γίνεται;». Προσπαθούσα να το επεξεργαστώ και ένιωσα αμήχανα γιατί δεν περίμενα με τίποτα μια τέτοια πρόταση. Ρώτησα αμέσως «γιατί εμένα;». Αναγνωρίζω ότι δεν είμαι η συμβατική επιλογή για την Ελλάδα.

 

Οι γονείς σου στον Καναδά τι σου είπαν;

Οι γονείς μου είναι πολύ χαρούμενοι. Μου είπαν, «άμα εσύ το θέλεις, είμαστε μαζί σου». Είμαι σίγουρη ότι ο πατέρας μου θα ακούει το τραγούδι 100 φορές τη μέρα, γιατί αυτό κάνει και με τον δίσκο μου. Έχουν περάσει τρία χρόνια από τον πρώτο μου δίσκο και μέχρι σήμερα τον έβαζε στο replay κάθε μέρα.

 

Με ποιους συναδέρφους σου έχεις μιλήσει μετά την κυκλοφορία του Better Love;

Έχω λάβει μηνύματα από τη Γιάννα Τερζή, από την Καλομοίρα, από την Έλενα Παπαρίζου. Υπάρχει διάθεση όλοι να βοηθήσουν. Έχουμε μιλήσει και με την Ελένη Φουρέιρα. Μου είπε να προσέξω πάρα πολύ την πρώτη πρόβα και να το απολαύσω, να το πάρω πάνω μου, να νιώθω σιγουριά. Και πραγματικά εκείνη το απέδειξε αυτό, το πήρε όλο πάνω της και είναι υπόδειγμα. Και με την Τάμτα μιλήσαμε, είπαμε ότι θα το διασκεδάσουμε μαζί στο Tel Aviv.

 

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Leon (Leon of Athens) στην παραγωγή του κομματιού σου;

Με τον Τίμο έχουμε συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. Τον θαυμάζω απεριόριστα ως τραγουδοποιό. Το λέγαμε καιρό να γράψουμε κάτι μαζί και χαίρομαι απίστευτα που συνέβη με αφορμή τη Eυrovision. Θα ήταν πραγματικά άλλο το αποτέλεσμα χωρίς τη συμβολή του.

 

Στα Μedia έχει κυκλοφορήσει ότι είστε ζευγάρι, αλλά εσύ κρατάς ουδέτερη στάση. Γιατί δεν θέλεις να μιλάς γι’ αυτό;

Δεν έχω εκθέσει ποτέ την προσωπική μου ζωή, οπότε είναι αστείο το ότι προβάλλεται ως δεδομένο κάτι για το οποίο δεν έχω μιλήσει ποτέ. Πραγματικά δεν το κάνω για να δυσκολέψω κανέναν, αλλά η ιδιωτική ζωή του καθενός είναι ιερή. Είναι πολύ εύκολο όταν τη μοιράζεται με τα Μέσα να ευτελιστεί κάποια στιγμή. Θα ήθελα ο κόσμος να ασχολείται με τη μουσική μου και με το ποια είμαι ως καλλιτέχνιδα. Διαφορετικά, θα είχα συμμετάσχει σε κάποιο reality.

 

Κατερίνα πότε άρχισες να ζεις από αυτή τη δουλειά;

Όταν παράτησα τη Νομική, είχα πάρει την απόφαση ότι θα αφοσιωθώ πλήρως στη μουσική, με κάθε ρίσκο. Ο αγώνας του βιοπορισμού για τους καλλιτέχνες δεν τελειώνει ποτέ. Εδώ γνωρίζουμε θρύλους της μουσικής που έχουν αφήσει τεράστιο έργο και ξέρουμε, ειδικά στην Ελλάδα, ότι αν δεν κάνουν 50 live τον χρόνο, δεν ζουν. Οπότε, η απόφαση είναι απλώς να αποφασίσεις να αγωνιστείς γι’ αυτό. Λες ότι «εγώ θα αγωνιστώ όσο αντέχω». Και αυτό θα κάνω και στη Eurovision.

Συνέντευξη: Τάσος Μπιμπισίδης

Φωτογράφιση: Κοσμάς Κουμιανός

Διαβάστε περισσότερα στο DownTown που κυκλοφορεί.