Hola Feedέλ! Το πιο νόστιμο comfort food στην καρδιά της Αθήνας

Αν πεινάς, βρίσκεσαι στο κέντρο της Αθήνας και θέλεις να φας το πιο νόστιμο comfort food, κατηφόρησε στην οδό Κτενά στο μικρό αλλά θαυματουργό Feedέλ –καλού κακού κάνε και ένα τηλέφωνο πιο πριν, γιατί τα «best kept secrets» αυτής της πόλης μαθαίνονται με ταχύτητα φωτός!
Hola Feedέλ! Το πιο νόστιμο comfort food στην καρδιά της Αθήνας



«Η ιδέα ήταν να λέγεται Feedέλ Gastro αλλά τελικά καταλήξαμε στο Feedέλ Urban Gastronomy» μου εξηγεί ο chef Λεωνίδας Κουτσόπουλος, υπό το βλέμμα της Φρίντα Κάλο, του εντυπωσιακού πορτραίτου που καλύπτει έναν ολόκληρο τοίχο στο εσωτερικό του μαγαζιού, όπου τα industrial στοιχεία «ζεσταίνονται» από το ξύλο.   

Με «χιλιόμετρα» στις κουζίνες του Aleria, του Amalour, του Rock& Balls (όπου έκανε τους κεφτέδες να... ροκάρουν), ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος είναι ανάμεσα στους, μετρημένους στα δάχτυλα, chef με χαρακτήρα στη μαγειρική τους, που συνδυάζουν με μαεστρία την δημιουργικότητα με την νοστιμιά, που αποδομούν οικείες γεύσεις και τις επανασυνθέτουν με τρόπο που σου μένει αξέχαστος. 

Στο Feedέλ μαγειρεύει με urban φιλοσοφία, στήνοντας δύο μενού που κουμπώνουν τέλεια με τις επιθυμίες όσων που ζουν ή/και κινούνται στους γρήγορους ρυθμούς του κέντρου. Το μεσημέρι η κάρτα είναι λιτή αλλά εύστοχη: η πολύπαθη ceasar’s salad επιτέλους σερβίρεται όπως πρέπει, με τραγανό iceberg, τσίλι, baby corn, flakes γραβιέρας, αληθινή (το τονίζω) sauce, σπιτικά κρουτόν και μπαλίτσες παναρισμένου κοτόπουλου. Άλλες επιλογές για lunch περιλαμβάνουν ριζότο με μανιτάρια, τρούφα, θυμάρι και κατσικίσιο τυρί, ριγκατόνι με κοτόπουλο, ντομάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι αλλά και ένα από τα καλύτερα, πιο χορταστικά burger της πόλης: βαθιά νόστιμος μοσχαρίσιος κιμάς με διακριτικό seasoning που αναδεικνύει την ποιότητα του κρέατος, αγκαλιάζεται από ψωμάκι brioche, φλερτάρει με τσένταρ και καραμελωμένα κρεμμύδια και συνοδεύεται από χρυσαφένιες, αληθινές πατάτες. Δοκιμάστε και το snitsel burger με το πιο ζουμερό φιλέτο (ψητού) κοτόπουλου, κολοκύθι, ντομάτα, μουστάρδα και πατάτες. 

Περνώντας στο βραδινό, η φιλοσοφία και το μενού αλλάζουν: τα πιάτα έχουν στηθεί για να μπαίνουν στη μέση και να τσιμπολογάει η παρέα, όμως η αλήθεια είναι πως μετά την πρώτη μπουκιά εύκολα ξεχνάς τους καλούς σου τρόπους, θέλεις να αρπάξεις το πιάτο μπροστά σου και να το κατασπαράξεις ολομόναχος. Ξεκινήστε με την χτυπητή που σερβίρεται με Aji Amarillo, λούτζα και φιστίκι Αιγίνης, και αν η όρεξή σας τραβάει θάλασσα δοκιμάστε οπωσδήποτε τα φρέσκα χτένια με αυγολέμονο bonito, μαύρο κράκερ και σέσκουλα ή το χταπόδι με κρεμμυδάκι στιφάδο, γλυκόξινη μπούκοβο και wakame (ένα twist από Ανατολή).

Αν πάλι είστε δεινός κρεοφάγος, θα αναστενάζετε με κάθε μπουκιά από τα μοσχαρίσια μάγουλα που λιώνουν στο στόμα όπως και οι μελωμένοι γίγαντες που τα συνοδεύουν, μαζί με σύγκλινο και θυμάρι που σπάει τη λιπαρότητα με την βοτανική φρεσκάδα του. Το «κοτόπουλο με πατάτες» της μαμάς έρχεται κάπως αλλιώς, με έναν πουρέ «πατάτες φούρνου», ρίγανη και σκόρδο (τόσο όσο), ενώ τα τορτελίνια γεμισμένα με κόκορα, ντομάτα, κανέλα και ανθότυρο είναι η πιο κομψή, δουλεμένη εκδοχή ενός ακόμα κλασικού πιάτου- βλέπε κόκορας με χυλοπίτες.  

Στα γλυκά, γίνεσαι πάλι παιδί: Μπανάνα με σοκολάτα, βανίλια και κάρδαμο, Προφιτερόλ του ονείρου με τσούρος, καραμέλα και φουντούκι, Σοκολάτα εις την έκτη, δηλαδή με έξι διαφορετικές υφές (άκρως εθιστική, για chocoholics), αέρινη μπουγάτσα με πραλίνα, φουντούκι και σπόρους τόνκα, θα σε οδηγήσουν στην έξοδο με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης.

Όσο προσεγμένα είναι τα μενού, τόσο φροντισμένη είναι και η wine list. Μικρή, αλλά έξυπνα σχεδιασμένη, με διαμαντάκια και outsiders-έκπληξη από τον ελληνικό αμπελώνα, αρκετά από τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι.

Στο Feedέλ μπορείς να ξεκινήσεις ή να κλείσεις τη βραδιά σου με ένα καλό cocktail ή long drink στην μπάρα, όπως το Mary’s Rolling με βότκα, χυμό ντομάτας, ελιές, πάπρικα ή το Captain Just Arrived, με Metaxa, ρούμι, χυμό σταφύλι και καρύδια.

 

 

Info: Κτενά 1, Αθήνα, 2103210551

Φωτογραφίες: Χάρης Λαψάτης/ Το κείμενο είναι αναδημοσίευση από το περιοδικό DownTown, τ.09, ημ/νια κυκλοφορίας: 21/1/2016