Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Babette’s Feast) στον Κινηματογράφο ΕΚΡΑΝ

Καλοκαίρι χωρίς κλασσικό σινεμά δεν γίνεται!
Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Babette’s Feast) στον Κινηματογράφο ΕΚΡΑΝ



Καλοκαίρι χωρίς κλασσικό σινεμά δεν γίνεται και μια ξεχωριστή ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ επιστρέφει στα ΘΕΡΙΝΑ ΣΙΝΕΜΑ (summercinemas.gr)  αυτήν την εβδομάδα.

Πρόκειται για την σπάνια Γιορτή της Μπαμπέτ που κέρδισε Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας 1987 και βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Κάρεν Μπλίξεν. Είναι ένας ύμνος στην ανιδιοτελή αγάπη, τον αλτρουισμό και την υψηλή μαγειρική που αποτελεί ορόσημο του Ευρωπαϊκού Σινεμά.
Η Γιορτή της Μπαμπέτ προβάλλεται σε ψηφιακή επανέκδοση αυτήν την εβδομάδα 21- 27/7 στον κινηματογράφο Εκράν http://summercinemas.gr/cinemas/ekran/ στην Νεάπολη Εξαρχείων

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Karen Blixen, γνωστής και από το "Πέρα από την Αφρική" η Γιορτή της Μπαμπέτ πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από τα όσα αποκαλύπτονται σε ένα "μυθικό" δείπνο που παραθέτει η ηρωίδα (η Μπαμπέτ) στους συντηρητικούς και σφιγμένους συνδαιτυμόνες της.

Η ταινία διαδραματίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα, σ'ένα ψαροχώρι στη Δανία, όπου καταφεύγει μετά τα γεγονότα της κομμούνας -αναζητώντας μια καλύτερη τύχη η Γαλλίδα Μπαμπέτ, πρώην σεφ σε μπιστρό υψηλής γαστρονομίας.
Ενώ αναλαμβάνει οικονόμος στο σπίτι δυο ορφανών μεσήλικων γεροντοκόρων, κάποια στιγμή  κερδίσει το λαχείο.
Αντί να φύγει πίσω στη χώρα της και να δημιουργήσει το δικό της ρεστοράν, καλεί τη μικρή κοινότητα σε ένα λουκούλλειο γεύμα που της κοστίζει όλο της το χρόνο, την τέχνη και...τα χρήματα του λαχνού!
Χωρίς ειδικά εφέ, ηχηρό καστ και βαρύ προϋπολογισμό, Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΠΑΜΠΕΤ μεταδίδει υποβλητικά την ατμόσφαιρα της εποχής και του τόπου, κυρίως όμως μεταγγίζει αισθήσεις και συναισθήματα.
Πρόκειται για μια επίκαιρη αλληγορία του  Δανού σκηνοθέτη Gabriel Axel που ενθουσίασε διαχρονικά κοινό και κριτικούς.