Σινεμά: Τι παίζεται τώρα στις σκοτεινές αίθουσες




Πέμπτη σήμερα, παραδοσιακά η ημέρα του σινεμά! Τι θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες; Από τον θηλυκο James Bond από την Σουηδία μέχρι μια ληστεία στα μέσα των 80's στο Μεξικό!

The Girl In The Spider’s Web:  A New Dragon Tattoo Story

Το κορίτσι στον ιστό της αράχνης

*** Θηλυκός James Bond από τη Σουηδία

Δεν υπάρχει αράχνη στην ταινία, αλλά σίγουρα υπάρχει ιστός στον οποίο μπλέκονται οι δύο πρωταγωνιστές και κάπως έτσι εξυφαίνεται μια υπόθεση γεμάτη ανατροπές και κατασκοπευτικά παιχνίδια. Η Lisbeth Salander είναι μια νεαρή hacker, η οποία παρέα με τον δημοσιογράφο Mikael Blomkvist μπλέκουν σε ένα δίκτυο  από κατασκόπους, διαδικτυακούς εγκληματίες και διεφθαρμένους αξιωματούχους της κυβέρνησης.  Η Lisbeth  και ο Mikael, για την ιστορία, είναι ήρωες βγαλμένοι από τα βιβλία της σειράς  Μillennium, που είχε εμπνευστεί ο Σουηδός δημοσιογράφος και συγγραφέας Stieg Larsson, ο οποίος όμως πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2004. Τα τρία πρώτα βιβλία της σειράς γνώρισαν τέτοια επιτυχία και οι ήρωές τους αγαπήθηκαν τόσο πολύ, που μετά τον θάνατο του συγγραφέα τους αποφασίστηκε να συνεχιστούν οι περιπέτειές τους έτσι κι αλλιώς, αυτή τη φορά γραμμένες με την πένα του επίσης Σουηδού δημοσιογράφου και συγγραφέα David Lagercrantz. Η ταινία έχει βασιστεί στο ομώνυμο τέταρτο βιβλίο της σειράς (και υπάρχει και πέμπτο). Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθεται ο Fede Alvarez, ενώ στον ρόλο της ηρωίδας βλέπουμε την Claire Foy, που ανταλλάσσει το στέμμα και τις τουαλέτες της Ελισάβετ από το τηλεοπτικό The Crown για να φορέσει τη στολή της ατρόμητης hacker-θηλυκού James Bond.

Claire Foy in The Girl in the Spider's Web (2018)

Overlord

***Ναζί κανείς ή να μη ζει;

 Πέμπτη, 6 Ιουνίου 1944: ημερομηνία που θα μείνει στην ιστορία ως D-Day, η ημέρα που οι συμμαχικές δυνάμεις έκαναν απόβαση στη Νορμανδία. Ναι, καλά καταλάβατε. Άλλη μια ταινία που περιστρέφεται γύρω από αυτό το θέμα.  Εδώ ασχολούμαστε με δύο Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές,  οι οποίοι προσγειώνονται πίσω από τις εχθρικές γραμμές έχοντας μια αποστολή πολύ κρίσιμη για την επιτυχή έκβαση της απόβασης. Όμως, καθώς πλησιάζουν στον στόχο τους, αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι αυτό που συμβαίνει στο γερμανοκρατούμενο χωριό είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν συνηθισμένο στρατιωτικό καταυλισμό. Οι ήρωές μας λοιπόν καταλήγουν να παλεύουν με υπερφυσικές δυνάμεις, που είναι μέρος ενός γερμανικού πειράματος.  Με λίγα λόγια, μην περιμένετε να δείτε  ένα ακόμα πολεμικό φιλμ. Αλλά αν είστε fans του horror προσέλθετε.

The Happytime Murders

***Άνθρωποι και κούκλες

Φανταστείτε έναν κόσμο στον οποίο συνυπάρχουν άνθρωποι και μαριονέτες, με τις δεύτερες να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Μια σειρά φόνων από έναν κατά συρροή δολοφόνο προκαλεί αναστάτωση και τρόμο σ’ αυτό τον αλλόκοτο κόσμο. Και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα όταν αρχίζουν να δολοφονούνται μία μία  οι μαριονέτες που πρωταγωνιστούν σε μια δημοφιλή παιδική τηλεοπτική σειρά. Την υπόθεση καλείται να διαλευκάνει ένας πρώην αστυνομικός που εργάζεται πλέον ως ιδιωτικός ντετέκτιβ.  Κάτι σαν Roger Rabbit  (τη super cult ταινία του ΄88) σε μεταμοντέρνα εκδοχή.

Museo

Ληστεία στο Μουσείο

***Αυτά τα αρχαία τι να τα κάνουμε;

Δύο  30άρηδες φίλοι που μένουν ακόμα στα σπίτια των γονιών τους και βαριούνται να διαβάσουν για να τελειώσουν την κτηνιατρική σχολή, αποφασίζουν το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων του ΄85 να κάνουν επιτέλους κάτι  διαφορετικό. Να δουλέψουν;  Να διαβάσουν; Μπα! Αποφασίζουν να μπουκάρουν στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας και να κλέψουν 1.400 σπάνια αρχαιολογικά κειμήλια. Όταν όμως τα πάνε στο Ακαπούλκο για να τα πουλήσουν, κανείς δεν δείχνει πρόθυμος  να τα αγοράσει. Όπως αποδεικνύεται, η αξία και η σημασία των κλοπιμαίων είναι πολύ μεγαλύτερη από όσο θα μπορούσαν να φανταστούν οι ερασιτέχνες εγκληματίες.  Ο πολυβραβευμένος Alonso Ruizpalacios σκηνοθετεί  μια ταινία που δεν είναι ούτε κυνήγι του χαμένου θησαυρού ούτε κωμωδία ενηλικίωσης. Τότε τι είναι; Θα λέγαμε ότι είναι μια ταινία που αξίζει να δεις.

Touch Me Not

Μη με αγγίζεις

*** Συναισθηματικά ταξίδια με ή χωρίς αντίκρισμα

«Πες μου πώς με αγαπούσες για να καταλάβω πώς να αγαπώ»: ατάκα-κλειδί που χαρακτηρίζει μια ολόκληρη ταινία. Στα ρευστά όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, οι τρεις ήρωες συμμετέχουν σε ένα προσωπικό ερευνητικό πρόγραμμα για την οικειότητα και κάνουν τα δικά τους συναισθηματικά ταξίδια.  Η ταινία της Adina Pintilie που κέρδισε απρόσμενα το βραβείο Χρυσή Αρκούδα στην Berlinare είναι ιδιαίτερη, εφυής και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι ανοιχτόμυαλοι απέναντι στη μοντέρνα σεξουαλικότητα και την οικειότητα.

Valley of Shadows

Η κοιλάδα των σκιών

***Περπατώ εις το δάσος, όταν ο λυκάνθρωπος δεν είναι εδώ

Η ταινία αρχικά ήταν προγραμματισμένη να προβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά τελικά προβάλλεται αυτήν. Όπως και να έχει, ξαναδιαβάστε την παρουσίαση, για να την εμπεδώσετε. Ο 6άχρονος Aslak, λοιπόν, ζει με τη μητέρα του Astrid σε ένα μικρό νορβηγικό χωριό, χωμένο ανάμεσα στη θάλασσα και στα βουνά. Η αρμονία διαλύεται όταν συμβαίνει ένα τραγικό γεγονός που ο Aslak δεν μπορεί να κατανοήσει, την ώρα που η Astrid προσπαθεί να το χειριστεί. Προσπαθώντας να βρει απαντήσεις, ο Aslak κάνει εξόρμηση μέσα στο σκοτεινό δάσος που βρίσκεται πίσω από το σπίτι του. Αυτό που συμβαίνει όμως στη διάρκεια του ταξιδιού είναι, άραγε, αλήθεια ή πλάσμα της φαντασίας του αγοριού; Η ταινία είναι βασισμένη στις παραδόσεις του σκανδιναβικού gothic.

Πηγή: Περιοδικό Down Town