Σινεμά: Τι παίζεται τώρα στις σκοτεινές αίθουσες

Σινεμά: Τι παίζεται τώρα στις σκοτεινές αίθουσες



Πέμπτη σήμερα, παραδοσιακά η ημέρα του σινεμά! Τι θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες;

Widows

Robert Duvall, Liam Neeson, Viola Davis, Colin Farrell, Michelle Rodriguez, Daniel Kaluuya, Brian Tyree Henry, Elizabeth Debicki, and Cynthia Erivo in Widows (2018)

Οι χήρες

*** Δεν φόρεσαν τυχαία τα μαύρα

Ο εικαστικός που έγινε σκηνοθέτης Steve McQueen έφτασε στην κορυφή της καριέρας του με το πολυβραβευμένο οσκαρικό 12 Χρόνια Σκλάβος. Όχι ότι οι προηγούμενες ταινίες του ήταν χαρωπά τα δυο μου χέρια να χτυπώ. Όμως εδώ αποφάσισε να το διασκεδάσει λίγο περισσότερο μέσα από ένα στυλάτο αστυνομικό θρίλερ εκδίκησης και ληστείας όπου τον κύριο λόγο παίζουν διαφορετικές γυναίκες με ένα κοινό: οι άντρες τους σκοτώθηκαν από βαρόνους του εγκλήματος όντας και οι ίδιοι μπλεγμένοι σε βρομοδουλειές. Αυτό που ακολουθεί είναι ένας συνδυασμός σοβαρής διερεύνησης του υποκόσμου και τη σχέση του με την πολιτική και τη θρησκεία μαζί με μια ένοχη απόλαυση του να βλέπεις ένα φορτηγό εξαιρετικών στον ρόλο τους ηθοποιών να παίζουν το τρενάκι σε χαλασμένες ράγες.

Όχι τυχαία, το γεμάτο σασπένς σενάριο συνυπογράφει η Gillian Flynn, μανούλα στα θρίλερ του είδους, αφού δικό της πόνημα είναι το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε. Το στόρι στις χήρες βασίζεται σε μια παλιά τηλεοπτική σειρά και έχει πετύχει τον συνδυασμό της ένοχης απόλαυσης με τη διείσδυση σε μια σειρά από κοινωνικοπολιτικά και άλλα θέματα και διαθέτει ένα αστραφτερό cast με αρχηγίνα τη Viola Davis στα καλύτερά της.

Η επιτυχία του McQueen προκύπτει κυρίως από το ότι δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί για το ελαφρύ υλικό του, και οτιδήποτε άλλο προσθέτει μέσα σαν σοβαρό αντίβαρο το κάνει χωρίς να ηθικολογεί. Το αποτέλεσμα είναι ένα απολαυστικό, καλογυρισμένο κι αστραφτερό θρίλερ δράσης που απλώς σου ζητάει να αποδράσεις μαζί του σε έναν κόσμο όπου οι γυναίκες ξέρουν να εκδικούνται και να διεκδικούν καλύτερα κι από τους αρχηγούς του εγκλήματος. Το απολαμβάνεις απόλυτα με ένα cocktail στο χέρι, τόσο από την αισθητικά τέλεια σκηνοθεσία του όσο κι από τις ανατροπές, τη βία, την εξέλιξη, τους καλογραμμένους χαρακτήρες και την έκπληξη. Πάμε στοιχηματάκι ότι η Viola θα είναι υποψήφια στη φετινή σεζόν των βραβείων;

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ Α: (Θέλουν στυλ η εκδίκηση και η βία)

And Breathe Normally

Andið eðlilega (2018)

Ανάσα Ελευθερίας

*** Με αγάπη από την Ισλανδία

Η μία είναι Ισλανδή ελεγκτής διαβατηρίων που νιώθει πρόσφυγας στην ίδια της τη χώρα. Η άλλη είναι μια αληθινή πρόσφυγας από τη Γουινέα-Μπισάου που μπαίνει λαθραία στην Ισλανδία. Οι συγκυρίες φέρνουν αυτές τις δύο γυναίκες κοντά, αναγκάζοντάς τις να συμμαχήσουν προκειμένου να ξαναπάρουν τις ζωές τους στα χέρια τους. Η ταινία τής Isold Uggadottir είναι μια όμορφη ανθρώπινη ιστορία που μιλάει για το πώς το ανθρώπινο πνεύμα μπορεί να υπερνικήσει τα πάντα και να γίνει ταυτόχρονα συμπονετικό και γενναίο.

Kyrsya- Tuftland

Kyrsyä - Tuftland (2017)

*** Τρόμος στο φινλανδικό χωριό

Η Irina είναι μια φοιτήτρια κλωστοϋφαντουργίας που έχει να ντιλάρει με τις βαρετές σπουδές της, τα οικονομικά της προβλήματα και μια αποτυχημένη αισθηματική σχέση. Για να σπάσει την ανιαρή ρουτίνα της, αποφασίζει να δουλέψει για το καλοκαίρι σε ένα απομακρυσμένο αλλά αύταρκες χωριό, την Kyrsya. Εκεί όμως που συνηθίζει την καινούργια της ζωή, οι κάτοικοι του χωριού αρχίζουν να δείχνουν τα πραγματικά τους πρόσωπα. Θρίλερ από τη Φινλανδία που έχει κερδίσει κάμποσα βραβεία σε τοπικά festivals και έχει βάλει σκοπό του να σε τρομάξει.

Girl

Victor Polster in Girl (2018)

Κορίτσι

*** Σε λάθος σώμα

Η Lara είναι ένα 15άχρονο κορίτσι που έχει γεννηθεί σε σώμα αγοριού και ονειρεύεται να γίνει μπαλαρίνα. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Lukas Dhont εξερευνεί το ευαίσθητο θέμα των τρανσέξουαλ: ανθρώπων που έχουν γεννηθεί σε λάθος σώμα και διεκδικούν με γενναιότητα την αληθινή τους ταυτότητα. Στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών έκανε μεγάλη αίσθηση και σάρωσε τα βραβεία. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στην κατηγορία Un Certain Regard για τον πιτσιρικά Victor Polster, που παίζει πολύ πειστικά το κορίτσι και επιπλέον χορεύει υπέροχα.

Dogman

Dogman (2018)

***Σκυλίσια ζωή

Ο Marcello είναι ένας μικροκαμωμένος και ευγενικός εκπαιδευτής σκύλων. Όλα κυλάνε αρμονικά στη ζωή του, μέχρι που μπλέκεται σε μια επικίνδυνη περιπέτεια με τον Simone, έναν βίαιο πρώην μποξέρ που είναι ο φόβος και ο τρόμος της γειτονιάς. Σε μια προσπάθεια να επανακτήσει την αξιοπρέπειά του, ο Marcello θα υποβληθεί σε μια απροσδόκητη πράξη εκδίκησης. Βία, αίμα και κόκαλα που σπάνε αμπαλαρισμένα με μια αίσθηση ελπίδας. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Matteo Garrone σκηνοθετεί άψογα τον Marcello Fonte, που κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στο φετινό Φεστιβάλ των Κανών.

Ralph Breaks The Internet: Wreck-It Ralph 2

John C. Reilly, Ming-Na Wen, Brad Garrett, Irene Bedard, Kristen Bell, Jodi Benson, Bill Hader, Jennifer Hale, Taraji P. Henson, Linda Larkin, Jane Lynch, Kelly Macdonald, Idina Menzel, Mandy Moore, Paige O'Hara, Anika Noni Rose, Sarah Silverman, Alan Tudyk, Pamela Ribon, Jack McBrayer, Kate Higgins, Gal Gadot, Timothy Simons, Ali Wong, and Auli'i Cravalho in Ralph Breaks the Internet (2018)

Ραλφ Εναντίον Ίντερνετ

***Ο Ralph και η παρέα του σε νέες περιπέτειες

Ο καταστροφέας Ralph και η φίλη του Vanellope βουτάνε σε μια απίθανη διαδικτυακή περιπέτεια προκειμένου να ανακαλύψουν ένα ανταλλακτικό για να σώσουν το βιντεοπαιχνίδι της δεύτερης. Στο ταξίδι τους θα τους βοηθήσουν οι κάτοικοι του Internet -γνωστοί ως netizens-, αλλά και ένα ιντερνετικό επιχειρηματικό μυαλό, ο Yesss, που είναι ο κύριος αλγόριθμος και η ψυχή του viral site BuzzzTube. Και animated, και περιπέτεια, και κωμωδία, καλογυρισμένη, καλογυαλισμένη, κατάλληλη για μικρούς και μεγάλους - που αναγκαστικά θα συνοδέψουν τους μικρούς, αλλά θα το ευχαριστηθούν κιόλας.