Σινεμά: Τι παίζεται τώρα στις σκοτεινές αίθουσες




Πέμπτη σήμερα, παραδοσιακά η ημέρα του σινεμά! Τι θα δούμε στις σκοτεινές αίθουσες;

Απο τον Τάσο Κατρή-Θεοδωρόπουλο

Mary Poppins returns

Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει

Όταν η μαγεία είναι ατόφια, δεν χάνεται με το σωστό lifting

54 χρόνια μετά, μία από τις απόλυτα κλασικές ταινίες της Disney επιστρέφει με τόλμη στην οθόνη. Γιατί χρειάζεται τόλμη για να αναμετρηθείς με έναν ζεστό θρύλο σε μια ψυχρή εποχή. Ευτυχώς, αυτή την τόλμη τη διαθέτει και ο γνώστης του musical Rob Marshall (Chicago), που στήνει εντυπωσιακές σκηνές με μια παλιομοδίτικη αύρα φαντασίας, και φυσικά η Emily Blunt στα παπούτσια της Julie Andrews, που φωτίζει την οθόνη από την πρώτη στιγμή που κατεβαίνει με την ομπρέλα της στη Γη σαν θαυματουργή νταντά και όχι μόνο.

Είναι ευλογία που το καρτούν κομμάτι της υπόθεσης δεν έγινε ψηφιακά, αλλά παλιομοδίτικα. Είναι μαγικό ζαχαροπλαστείο οι σκηνές και τα χορευτικά που στήνει ο Marshall. Ένα sequel που, ναι, στη βασική του δομή μοιάζει με remake, αλλά δεν προδίδει τον προκάτοχό του. Ίσως λίγο στο τραγουδιστικό κομμάτι, αφού τα τραγούδια δεν έχουν τη μαγική δύναμη αυτών της πρώτης ταινίας. Το θέμα είναι πόσο θα αφήσεις εσύ τον εαυτό σου να μπει στον κόσμο της Mary Poppins. Υπάρχουν θεαματικές στιγμές για παιδιά και ενηλίκους που κουβαλάνε μια γλύκα πέρα από την ψυχρότητα της ψηφιακής τεχνολογίας. Υπάρχει μια παραγωγή πλούσια και φροντισμένη στην εντέλεια. Υπάρχει ένα χριστουγεννιάτικο δώρο για όλους μας σε αυτήν τη Μαίρη Πόπινς με τα υπέροχα χορευτικά και τη φαντασμαγορία που, πέρα από τα παιδιά, επιστρέφει την παιδική αθώα χαρά σε όλους μας, κι αυτός ήταν ο στόχος. Να νιώσεις ότι βουτάς κρυφά τα δάχτυλά σου στο βάζο με τη μαρμελάδα, γνωρίζοντας ότι, κι αν σε τσακώσουν, η τιμωρία θα είναι ένα καινούργιο παιχνίδι.

Η Mary Poppins επέστρεψε σε μια δύσκολη εποχή με αρκετές αντιστοιχίες με τη δική μας, για να φέρει την αισιοδοξία και τη χαρά. Όλα τα υπόλοιπα -όπως τις συγκρίσεις κ.λπ. με την πριν από μισό αιώνα ταινία- τα βρίσκω μαυρόψυχα και περιττά.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: A - Σούπερκαλιφραντζιλίστικεξπιαλιντόσιους

GEU - HU

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ

Ο Μπονγκγουάν, κριτικός λογοτεχνίας και ιδιοκτήτης ενός μικρού εκδοτικού οίκου, είναι παντρεμένος με τη Χαεγιού. Στην εικόνα μπαίνουν και η Τσανγκσούκ, πρώην υπάλληλος στον εκδοτικό οίκο και πρώην ερωμένη του εκδότη και η Αρεούμ, μια εκκολαπτόμενη συγγραφέας και καινούργια υπάλληλος στον εκδοτικό οίκο. Η σύζυγος ανακαλύπτει ένα ερωτικό σημείωμα του συζύγου που απευθύνεται σε μία από τις δύο γυναίκες και επιτίθεται στη νέα υπάλληλο. Κορεάτικο, μινιμαλιστικό και ασπρόμαυρο, ξέρετε εσείς.

BUMBLEBEE

Κυνηγημένος το έτος 1987, ο Bumblebee βρίσκει καταφύγιο σε μια μάντρα με παρατημένα αυτοκίνητα σε μια μικρή παραλιακή πόλη της Καλιφόρνια. Η Charlie (Hailee Steinfeld), λίγο πριν να κλείσει τα 18 και ενώ αναζητά τη θέση της σε αυτό τον κόσμο, ανακαλύπτει τον Bumblebee χτυπημένο και γεμάτο σημάδια. Καθώς η Charlie τον επισκευάζει, συνειδητοποιεί ότι αυτό που έχει απέναντί της δεν είναι ένας συνηθισμένος κίτρινος Σκαραβαίος, αλλά ένας Transformer. Γιατί μπορεί το franchise να απευθύνεται σε εφήβους, υπάρχουν όμως και μικρότερα παιδιά με χαρτζιλίκι στις γιορτές.

ANNA AND THE APOCALYPSE

Η ΑΝΝΑ ΚΑΙ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ  

Κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τo ξύπνημα των ζόμπι απειλεί την ήσυχη πόλη του Little Haven, αναγκάζοντας την Άννα και τους φίλους της να τρέξουν, να παλέψουν και να πετσοκόψουν προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι αγαπημένοι τους. Σύντομα, θα ανακαλύψουν πως κανείς δεν είναι ασφαλής σε αυτό τον κόσμο και, καθώς τα πάντα καταρρέουν γύρω τους, θα αντιληφθούν πως μπορούν να εμπιστευτούν μόνο ο ένας τον άλλον. Ναι, ακόμα και τα ζόμπι χριστουγεννιάτικα μπορούν να γίνουν εφηβική κωμωδία τρόμου.

QUIEN TE CANTARA

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΣΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕΙ

Η Lila Kasan, μια επιτυχημένη Ισπανίδα τραγουδίστρια, ετοιμάζεται να επανέλθει θριαμβευτικά στην ενεργό δράση έπειτα από μια δεκαετία μυστηριώδους σιωπής, αλλά την παραμονή της μεγάλης της συναυλίας χάνει τη μνήμη της σε ένα ατύχημα. Η Violeta, μια τραγουδίστρια καραόκε που λυτρώνεται από τη θλιβερή της ζωή κάθε φορά που ερμηνεύει επί σκηνής τα τραγούδια της Kasan, αναλαμβάνει να θυμίσει στη star τις διαστάσεις της θρυλικής της περσόνας, μαθαίνοντάς της απ’ την αρχή να τραγουδά. Από τον Carlos Vermut, έναν σκηνοθέτη που εξυμνεί ο Almodovar.

***Στις 25 Δεκεμβρίου, Ανήμερα τα Χριστούγεννα, το κακό γούστο αποδεικνύει ότι δεν μπορεί να πεθάνει με τίποτα (ίσως μόνο με τον εξορκισμό των Φώτων) με την έξοδο στις αίθουσες του ελληνικού Bachelor 3 του οποίου τα 2 πρώτα μέρη έχουν σκίσει εισπρακτικά. Σου προσφέρουν ό,τι βλέπεις κι εσύ βλέπεις ό,τι σου αξίζει.