Paleo: Για απρόσμενες οινικές εμπειρίες

Ένας από τους μετρ του παγκόσμιου αμπελώνα ζαλίζουν γλυκά τις νύχτες του καλοκαιριού στην πόλη.
 Paleo: Για απρόσμενες οινικές εμπειρίες



Ένα wine bar, μια συνοικία «το όνειρο» και ένας από τους μετρ του παγκόσμιου αμπελώνα ζαλίζουν γλυκά τις νύχτες του καλοκαιριού στην πόλη.

Από την Ελένη Ψυχούλη

Το Cucina Povera του Παγκρατίου το λάτρευα γιατί είχε τον τρόπο να σε ταξιδεύει στον παγκόσμιο αμπελώνα χωρίς να το κάνει θέμα. Απλώς άφηνες τον Γιάννη Καϋμενάκη και τις απίστευτες γνώσεις του πάνω στο κρασί τού πλανήτη να σου σερβίρουν ποτήρια με γεύσεις πρωτόγνωρες που τις συνδύαζες με το πιο προσγειωμένο φαγητό του κόσμου - του μπιστρό ή της μαμάς σου, πάρ’ το όπως θες. Όταν η Cucina έκλεισε τον κύκλο της, ο Γιάννης χάθηκε για να εμφανιστεί στο «πουθενά» της παιδικής του γειτονιάς, σε ένα μαγαζί που τον εκφράζει καλύτερα κι από το σπίτι του, το Paleo.


Μια παλιά καπναποθήκη του 1910, με δυσθεώρητο ύψος, υποδέχεται πρωτίστως το δέος σου, με το κινηματογραφικό, υποβλητικό, ηθελημένα dark ντεκόρ του. Μια κάβα-ιερό, στο ναό του κρασιού, ένα μικρούλι μενού τυπωμένο στο σουπλά, ρίχνεις μια ματιά και χαλαρώνεις. Δεν ξέρω αν ο Γιάννης ξέρει να διαβάζει με μια ματιά τον χαρακτήρα σου και τι κρασί του ταιριάζει, αλλά εδώ κάπως έτσι συμβαίνουν τα πράγματα.

Άσ’ τον να σου φέρει ό,τι επιλέξει, κάτι ελληνικό ή κάτι ταξιδεμένο από την Ισπανία, το Ροδανό ή τη Νότια Γαλλία. Μια πιατέλα με κρασοτύρι της Πάρου, πτέτζα της Κεφαλονιάς με ρίγανη και θρούμπι με σπιτική μαρμελάδα ντομάτα θα παντρέψουν τη γεύση σου με το πρώτο ποτήρι και όσο οι αμπελώνες παρελαύνουν στον εγκέφαλό σου η γεύση σου θα τους συνοδεύσει με ένα εξαιρετικό, άκρως γαλλικό πατέ από συκωτάκια πουλιών, μια φάβα σαντορινιά με φρέσκο κρεμμυδάκι και κάπαρη, μια κρεατόπιτα με τραγανό, υπέροχο σπιτικό φύλλο, το πιο αλλιώτικο ριζότο κόκκινου κρασιού-σκέτη κρασάτη αλκοολούχα ένταση, σουπιές με σπανάκι ολοζώντανο, αρωματικές και ανάλαφρες όπως δεν θα τις έφτιαχνε η μαμά σου, ένα λουκούμι οσομπούκο με φρέσκια ντομάτα και κριθαράκι με σαφράν.

Ένα παράλληλο γευστικό ταξίδι για να συνοδεύσει πεντανόστιμα τη Λομβαρδία, τη Σαντορίνη, την Τοσκάνη, την Κρήτη, την Κεφαλονιά και την Ανδαλουσία των αμπελώνων.
 

Θα πάω: για απρόσμενες οινικές εμπειρίες.
Η καλύτερη ώρα: τα βράδια του καλοκαιριού στο πεζοδρόμιο ενός διαφορετικού Πειραιά.
Μου άρεσε: το ριζότο με κόκκινο κρασί, οι σουπιές με σπανάκι.
Τιμή: από €15 

Info

Πολυδεύκους 39, Πειραιάς. Τηλ. 210 4125204