48 Urban Garden: κοσμοπολίτικο, happy και χαλαρό

Όταν μια καντίνα συστήνεται σαν «food truck», το hot dog δεν θα είναι ποτέ πια αυτό που δοκίμασες στα μεθυσμένα σου ξενύχτια.
48 Urban Garden: κοσμοπολίτικο, happy και χαλαρό



Όταν διαβάζω ότι ένα μαγαζί «έχει κάτι από Μανχάταν», με πιάνει μια άρνηση. Για την ακρίβεια, ο νους μου πάει σε μια στημένη ψύχρα, σε τόνους ασπρόμαυρης minimal ανίας κατά προτίμηση και φουσκωμένες τιμές για ένα κριθαρότο χωρίς έμπνευση.

Μασουλώντας την αγγούρι-επικάλυψη στο ποτήρι ενός moscow mule cocktail στο μπαρ, με κάτι μποσανόβες να χαϊδεύουν τ’ αυτιά και το κορμί μου, σκέφτομαι πως εδώ, κάτω από τα μισοσκότεινα φώτα, θα μπορούσε να ξαναγίνει μόδα το φλερτ, που δεν αισθάνεται και πολύ καλά τώρα τελευταία στα στέκια της πονεμένης πρωτεύουσας.

Oι καλοφαγάδες μπορεί να έχουν ταυτίσει τον χώρο της Ιλεάνας Τούντα με το ιστορικό «48» που ανέδειξε σε πρώτο δημιουργικό όνομα τον Χριστόφορο Πέσκια, όμως εδώ η τέχνη περνά από το στομάχι, αφού θα τη χορτάσεις προτού καθίσεις στο τραπέζι, μέσα από τις εκθέσεις της γκαλερί, μέσα από την πρωτοποριακή αρχιτεκτονική του κτιρίου, μέσα από τις μνήμες εκθέσεων ιστορικών, που σφράγισαν τις καλλιτεχνικές στιγμές της πόλης. 

Τώρα, το «48» είναι μια βέρι κοσμοπόλιταν καντίνα, στη σκιά των πολυκατοικιών, είναι ένα μποστάνι με όλα τα βοτάνια που μαγειρεύουν το μεσογειακό άρωμα μιας κουζίνας, είναι τα cocktails, είναι ένα μυστικό δείπνο στη σκιά κάθε πιάτσας σ’ αυτή την πόλη, είναι τα bubble brunch της Κυριακής με smoothie passion fruit με ξηρούς καρπούς, scrambled eggs με σύγκλινο Μάνης και καγιανά, άντε, βάλε και μια σαμπάνια για τη χώνεψη, είναι ο Στέφανος Στεφανίδης, ντραμίστας και ροκ σεφ, που πιστεύει ότι το φαγητό σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, αρκεί να το αντιμετωπίσεις χαλαρά, να το φας με τα χέρια, να τολμήσεις να λαδωθείς, να τολμήσεις να αγαπήσεις αυτόν με τον οποίο θα μοιραστείς ένα μπουρίτο με σοκολατένια σάλτσα. 

Ο Στέφανος συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά του νέου-δημιουργού-με ανησυχίες, σε ελεύθερη μετάφραση, πολύ θα ήθελε να σου σερβίρει στο ίδιο πιάτο όλο τον πλανήτη, στο παραδοσιακό και στο ανανεωτικό του μαζί, έχει πολλά να πει κι άλλα τόσα να σου μαγειρέψει.

Μεγαλώνοντας θα ανακαλύψει τη λιτότητα, τώρα όμως και αφού η αγάπη αγκαλιάζει το σύμπαν, ο Στέφανος ενώνει όλες τις κουλτούρες σε μια-street-συνταγή, που μπορεί να σερβίρεται δημιουργικά, όμως στη βάση της υπάρχει η κουζίνα όλων των-νόστιμων-δρόμων του κόσμου.

Χορταστική και πληθωρική έμπνευση, μέσα σε bao ban ασιατικά, βραστά, βελούδινα σαν συννεφάκια, ψωμάκια με μαγειρεμένο σε μπαχαρικά χοιρινό, σκορδόψωμο με μπιφτέκι, τσένταρ, μαγιονέζα, μπέικον, κρέμα τυριού, τσίλι μεξικάνικη μαρμελάδα και σκόνη μπάρμπεκιου, fish & chips με μπακαλιάρο, τηγανητό κοτόπουλο μέσα σε panko bread με τσιπς γλυκοπατάτας και μαγιονέζα miso, όλα εδώ φτιάχνονται σπιτικά.

Το ταρτάρ σολομού «του δρόμου» δεν είναι, αλλά αξίζει να το δοκιμάσεις, με το αβοκάντο, την τεριγιάκι σος και μια διακριτική νότα τρούφας.
 

Θα πάω: για την chic άποψη μιας καντίνας
Η καλύτερη ώρα: τα brunch της Κυριακής με σάντουιτς και bloody mary
Μου άρεσε: τα bao ban ψωμάκια με χοιρινό, το σάντουιτς με παστράμι και honey σος
Τιμή: από 23 ευρώ

Tip: ποιος είπε ότι το hot dog δεν παντρεύεται με ένα mai-tai σε νέα βερσιόν και ίσως λίγο έως μπόλικο φλερτ; 

Info

Αρματολών & Κλεφτών 48, Αμπελόκηποι, τηλ. 213-0281866