Μάνη Μάνη: θα δοκιμάσεις όλη τη Μάνη μέσα σε ένα μενού

Θα τρελαθείς με τις τσουχτές της!
Μάνη Μάνη: θα δοκιμάσεις όλη τη Μάνη μέσα σε ένα μενού



Σε μια πόλη που σιχαίνεται τον κλασικισμό, το Μάνη Μάνη συμπληρώνει την πρώτη του δεκαετία και ανεβαίνει ολοένα και πιο νόστιμο στις προτιμήσεις του πιο international, δύσκολου κοινού.

Από την Ελένη Ψυχούλη 

Οι Γάλλοι, που ξέρουν από εστιατόρια, πιστεύουν πως για να πάει μπροστά μια επιχείρηση, το αφεντικό οφείλει να είναι μάγειρας και απόλυτος άρχοντας της κουζίνας του. Και ίσως έτσι να εξηγείται η σταθερή ανοδική πορεία του Μάνη-Μάνη, εκεί όπου ο Αλέξανδρος Φουρούλης, πίσω από τα φώτα της κάθε μόδας, πασχίζει και αγχώνεται να μαγειρέψει όλο και πιο νόστιμη και πιο δημιουργική τη μανιάτικη γεύση.

Μανιάτης δεν είναι, είναι όμως ένας τεράστιος μάγειρας με τρελό βιογραφικό, που μια μοίρα τον κατέβασε στα νότια της Πελοποννήσου, να διδαχτεί την ντόπια παράδοση μέσα από τις γιαγιάδες και τα σπάνια προϊόντα του τόπου.

Στην κουζίνα του, η Μάνη είναι πάντα εκεί, χορταστική και με τα αρώματά της, αλλά έτοιμη να απογειωθεί σε μια διεθνή καριέρα, μέσα από νέες τεχνικές και μια πιο γκλαμ άποψη για το φαγητό. Η σάλα κάθε χρόνο γίνεται και πιο όμορφη, πιο ζεστή, πιο οικεία.

Το παλιό νεοκλασικό, στην πιο ιστορική γωνιά της πόλης, διατηρεί το δέος της παλιάς αρχοντιάς του και ενώ η κουζίνα θα μπορούσε να πάρει πολύ στο κυριλέ τον εαυτό της, εδώ όλα διατηρούν μια χαλαρή, καθημερινή αύρα.

Εδώ θα έρθεις ξανά και ξανά για την αιθέρια λευκή ταραμοσαλάτα, για τις σπιτικές «τραβηχτές» πιτούλες με κεφαλοτύρι, για το μανιάτικο hot dog με λουκάνικο, καραμελωμένα κρεμμύδια και σάλτσα κόκκινης πιπεριάς. Θα ερωτευτείς τις τσουχτές, που εμπνέονται από την παράδοση της Μανιάτισσας μάνας που εκμεταλλεύεται τα μακαρόνια της προηγούμενης σε ένα ολοκαίνουργιο πιάτο, ζυμαρικά που σοτάρονται με γίδινο βούτυρο και καβουρδισμένη μυζήθρα, ολοκληρώνονται με ένα χωριάτικο τηγανητό αβγό που σπάει πάνω τους, στη πιο μίνιμαλ, την πιο soul food ελληνική μακαρονάδα.

Ο Αλέξανδρος είναι από τους πρώτους που έβαλαν το κριθαράκι στην κουζίνα τους και στα κριθαρότα δεν πιάνεται. Η καρυδόπιτα με παγωτό βανίλια στα χέρια του Αλέξανδρου μεταμορφώνεται σε νεοϋορκέζικη λιχουδιά, το μιλ-φέιγ με βύσσινο και κρέμα με μαστίχα θυμίζει μια αιθέρια εκδοχή του γλυκού της γιαγιάς σου.

Θα πάω: να δοκιμάσω όλη τη Μάνη μέσα σε ένα μενού και στα πιο κομψά της.
Η καλύτερη ώρα: όλα τα βράδια που η όρεξή σου «τραβάει» μια «αλλιώς» παράδοση
Μου άρεσε: οι τσουχτές, το μανιάτικο hot dog, ο κόκορας με χυλοπίτες
Τιμή: μενού των 15 ή 30 περίπου το άτομο

Ιnfo
Μάνη-Μάνη, Φαλήρου 10, Κουκάκι, 2109218180