Οι νικητές και οι χαμένοι των φετινών σειρών

Ποια σήριαλ μας έκαναν εντύπωση και ποια μας άφησαν αδιάφορους...
Οι νικητές και οι χαμένοι των φετινών σειρών



Τις παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον, μας κράτησαν παρέα μια ολόκληρη τηλεοπτική σεζόν, τις ξεχωρίσαμε. Οι ελληνικές σειρές που παίχτηκαν φέτος ρίχνουν τίτλος τέλους και η ώρα του απολογισμού έφτασε: ποιες πήγαν καλά σε νούμερα και ποιες καρδιοχτύπησαν την AGB...

ΟΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ
Αρχικά η «Εθνική Ελλάδος» του Γιώργου Καπουτζίδη ήταν η σειρά που ξεχώρισε αυτή τη χρονιά. Ο σεναριογράφος του «Παρά Πέντε» επέστρεψε και μαζί του η επιτυχία, το έξυπνο χιούμορ, οι ατάκες και τα αυγατισμένα νούμερα τηλεθέασης. Το κοινωνικό σήριαλ μπήκε απευθείας στις καρδιές μας και ήταν ένα υπόδειγμα μυθοπλασίας με τις τηλεοπτικές Φρόσω, Νίκη και Στάλλω να μην μας αφήνουν στιγμή να πλήξουμε.

Το «Κάτω Παρτάλι» μας μετέφερε για μία ακόμη χρονιά στη ζωή της υπαίθρου, σε ήρωες διαφορετικούς από εμάς αλλά με στοιχεία δικά μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σειρά του Λευτέρη Παπαπέτρου χτυπούσε κάθε εβδομάδα 40άρια στα νεανικά κοινά και κάθε επεισόδιο γινόταν την επόμενη ημέρα, θέμα συζήτησης. Η Νάντια Κοντογεώργη ήταν η μεγάλη -ευχάριστη- έκπληξη της συγκεκριμένης δουλειάς.

Αν κάποιος ξέρει να μαγειρεύει επιτυχίες, αυτός είναι ο Πάνος Κοκκινόπουλος. Ο σκηνοθέτης επέστρεψε στην τηλεόραση, μαζί του και οι αστυνομικές ιστορίες. Σασπένς, αίμα, αγωνία, εξαιρετική σκηνοθεσία, πρωταγωνιστές - έκπληξη με πολλά χιλιόμετρα στο σανίδι και καλά διαλεγμένες ιστορίες φόνων στην «10η Εντολή» του. Το σχόλιο «ο Πάνος Κοκκινόπουλος έφερε τον κινηματογράφο στην τηλεόραση», μόνο υπερβολικό δεν μπορεί να θεωρηθεί στην περίπτωση του Έλληνα Χίτσοκ. 

«Μπρούσκο», μια ιστορία μεθυστική σαν το πάθος... Η κυπριακή σειρά αποτέλεσε το μεγάλο χαρτί του ΑΝΤ1 για όλη την τηλεοπτική χρονιά. Έκανε υψηλά νούμερα τηλεθέασης και πρόσφερε ένα δυνατό «lead in» στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού που τερμάτισε επίσης, πρώτο. Ο Ανδρέας Γεωργίου δεν άφησε ούτε μια στιγμή τη σειρά του στην τύχη της: δυνατές ιστορίες, γυρίσματα στο εξωτερικό (Πουκέ, Παρίσι, Νέα Υόρκη), πολλά guests και φανατικό κοινό να παρακολουθεί την καθημερινή σειρά που σημείωνε 35άρια στους πίνακες τηλεθέασης.

Για πρώτη φορά ακούσαμε αυτή τη σεζόν «Μουρμούρα» και δεν δυσανασχετήσαμε. To σήριαλ του Alpha «Μην αρχίζεις τη Μουρμούρα» θα συνεχιστεί και τη νέα σεζόν μετά την απαίτηση των τηλεθεατών που σε κάθε επεισόδιο του χάριζαν τηλεθεάσεις που ξεπερνούσαν το 40% (σε γενικό σύνολο και δυναμικό κοινό) Όσο για το πιο αγαπημένο μας από τα τρία τηλεοπτικά ζευγάρια; Ψηφίζουμε ασυζητητί Ιωάννα Τριανταφυλλίδου (Βάσω) και Πάνο Βλάχο (Χάρης)! Την ίδια καλή πορεία στους πίνακες τηλεθέασης είχε και «Το Σόι σου» στον Alpha που επίσης, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε από Οκτώβρη. 

Οι «Ηρωίδες» που προβλήθηκαν στο Mega με την υπογραφή της Αλεξάνδρας Κ. ήταν ακόμη μια διαφορετική σειρά απ΄ όσες έχουμε δει. Το συστατικό της επιτυχίας της ήταν οι ιστορίες έρωτα που η σειρά διηγούνταν, οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας (Έλλη, Μιμή, Λούκι) που συμπαθήσαμε αμέσως και το σπάσιμο θεμάτων - ταμπού, όπως το σεξ. Στους κερδισμένους βάζουμε και το «Ταμάμ» του ΑΝΤ1, μια νεανική σειρά που στο γυναικείο κοινό ξεπέρασε πολλές φορές το 40% και γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο το κανάλι αποφάσισε να την πάει και του χρόνου.

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ
Η «Μοντέρνα Οικογένεια» παίχτηκε για δεύτερη σεζόν φέτος. Και ενώ στην αρχή είχε καλές επιδόσεις, στη συνέχεια φαίνεται πως η υπόθεση κούρασε με αποτέλεσμα να χάνει συνεχώς έδαφος στον τηλεοπτικό χάρτη. Δεν μπορείς βέβαια να μην αναγνωρίσεις ότι οι συντελεστές της σειράς του Mega σεβάστηκαν το πρωτότυπο -αμερικάνικο- κείμενο και διατήρησαν όλη την ατμόσφαιρα του ξένου format, χωρίς παραμορφωτικές αλλαγές. Ούτε η σειρά του Mega «Μάνα Χ Ουρανού» με τη Μαρία Σολωμού στον πρωταγωνιστικό ρόλο, κατάφερε να προσελκύσει τους θεατές. Αν και έγινε γερό προμόσιον από το κανάλι, το σήριαλ του Γιώργου Φειδά δεν περπάτησε γι΄ αυτό και θα ολοκληρωθεί τη φετινή χρονιά.

Την ίδια κατάληξη θα έχουν και οι σειρές του Δημήτρη Αρβανίτη «Δικαίωση» και «Κλεμμένα Όνειρα» (τα δεύτερα έριξαν ήδη αυλαία). Η «Δικαίωση» αντιμετώπιζε εξ΄αρχής οικονομικά προβλήματα, τα γυρίσματα στη Σύρο ήταν πολυδάπανα, η εταιρεία παραγωγής αδυνατούσε να αποπληρώσει στην ώρα της και το αποτέλεσμα είναι η σειρά να συρρικνωθεί και να μας αποχαιρετήσει τον φετινό Ιούνιο. Όσο για τα «Κλεμμένα Όνειρα», τα νέα πρόσωπα που εντάχθηκαν στη δραματική σειρά και η ιστορία τους, φάνηκε πως δεν ήταν αρκετά δυνατά για να κάνουν «γκελ» στον τηλεθεατή. Ούτε από την πλευρά του ΑΝΤ1 όμως, κάποιες σειρές κατάφεραν να αποδώσουν τα προσδοκώμενα. Οι «Συμμαθητές» κινούνταν καθημερινά μόλις στο 15%, ενώ το «Ρουά Ματ» έμπαζε από υπόθεση, διαλόγους και πρωταγωνιστές γι΄ αυτό και θα ρίξει τίτλους τέλους με συνοπτικές διαδικασίες τον Ιούνιο...

Διαβάστε ΕΔΩ πού βρίσκονται σήμερα οι πρωταγωνιστές της σειράς «Τόλμη και Γοητεία».