Γιώργος Χατζηπαύλου: Εγώ δεν είμαι ηθοποιός, είμαι κωμικός!

Μιλά για τη φιλανθρωπική παράσταση που ετοιμάζει και εξηγεί γιατί δεν είναι ο «funny guy» της παρέας...
Γιώργος Χατζηπαύλου: Εγώ δεν είμαι ηθοποιός, είμαι κωμικός!



Η δουλειά του stand - up comedian είναι δύσκολη. Πρέπει να κάνεις τον θεατή να γελάσει οχτώ με δέκα φορές το λεπτό. Οι εικόνες, τα πλούσια σκηνικά και οι ατμοσφαιρικές μουσικές απουσιάζουν. Εσύ, μόνος, με ένα μικρόφωνο στο χέρι. Και από κάτω, το κοινό... Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μας μυεί στον κόσμο της «όρθιας κωμωδίας»!

- Τι εννοούμε όταν λέμε «stand - up comedy»;
Είναι το πιο δυνατό είδος θεατρικής κωμωδίας. Μια καλή παράσταση stand up δεν μπορεί να την χτυπήσει ακόμη και το πιο αστείο κείμενο ρεπερτορίου. Απέχει μακράν σε ποιότητα και απόδοση γέλιου από οποιαδήποτε θεατρική κωμωδία -κείμενο, πρόζα, επιθεώρηση-. Το βαπτισμένο ως «stand- up» είδος υπάρχει στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι ασυναγώνιστο: δεν μπορεί να «χτυπηθεί» γιατί το γέλιο είναι συνεχόμενο. (8-10 γέλια ανά λεπτό).

- Πότε έγινε της μόδας η «όρθια κωμωδία»;
Από τη στιγμή που ξεκίνησαν να γίνονται παραστάσεις stand up σε θέατρα. Ήμουν από την αρχή υπέρμαχος του να παίζεται το stand up σε θέατρα και σε χώρους που έχουν μια προσωπικότητα, γιατί με τον τρόπο αυτό παίρνει ένα κοινό που δεν θα πάει εύκολα σε ένα μπαρ. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εξελίσσεται με γεωμετρική πρόοδο η αναγνωρισιμότητά του. Δεν είναι μόδα για ΄μενα το stand - up, είναι ένα είδος κωμωδίας που απλά δεν έχει την ποσότητα των κωμικών που έχουν άλλα είδη τέχνης.

- Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το συγκεκριμένο είδος;
Το ξεκίνησα το 2001 ως χόμπι. Ως κωμικός αυτοπροσδιορίζομαι από το 2007, όταν δούλεψα εντατικά πάνω σε αυτό το είδος και σταδιακά το έκανα το επάγγελμά μου. Μέχρι τότε δούλευα παράλληλα σε μια διαφημιστική εταιρεία. Η πρώτη μου επαφή με το stand - up ήταν στα 25 μου χρόνια, όταν είδα για πρώτη φορά live stand - up. Έγινε το «κλικ» μέσα μου, άρχισα να ασχολούμαι ερασιτεχνικά, να γράφω κείμενα. Έξι χρόνια μετά, παραιτήθηκα από την εταιρεία που εργαζόμουν και κυνήγησα επαγγελματικά το stand - up.

- Τι ετοιμάζεις τώρα;
Θα δώσω τρεις παραστάσεις για τη Unicef. Το «Stand Up For You» είναι ένας θεσμός που ξεκίνησα πέρυσι, απευθύνεται σε παιδιά και τα έσοδα θα δοθούν στη Unicef. Θα ανέβει για δύο ημέρες στην Αθήνα και το Ίδρυμα Κακογιάννης (7 και 8 Μαϊου) και μία ημέρα στη Θεσσαλονίκη και το Αριστοτέλειον Θέατρο (11 Μαϊου).Έχω αναλάβει την καλλιτεχνική και οργανωτική επιμέλεια του «Stand Up For You», στο οποίο θα συμμετέχουν οι καλύτεροι Έλληνες κωμικοί που έχουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν ετήσιο θεσμό που έχουμε σκοπό να διοργανώνουμε κάθε χρόνο.

- Θέλησες ποτέ να δοκιμαστείς σε κάποιο άλλο θεατρικό είδος;
Παρότι μου το έχουν προτείνει, δεν το έχω κάνει ποτέ γιατί δεν είμαι ηθοποιός και ούτε έχω την επιθυμία να δουλέψω ως ηθοποιός. Δεν νομίζω ότι διαθέτω τις αρετές και τις ικανότητες που απαιτεί κάποιο άλλο είδος θεάτρου. Ας πούμε ότι είμαι συγκεκριμένων δυνατοτήτων για να το ρισκάρω, να πάρω την ευθύνη και να είμαι τελικά, ο αδύναμος κρίκος. Δεν θέλω να χαντακώσω μια δουλειά.

- Γελάς εύκολα;
Για να κάνω αυτή τη δουλειά σημαίνει ότι αν μη τι άλλο, έχω χιούμορ αλλά γελάω δύσκολα με κάποιο αστείο. Δεν είμαι δηλαδή, στην καθημερινότητά μου ο funny guy. Δεν με ευχαριστεί γενικά, να είμαι το επίκεντρο σε μια παρέα.

- Υπάρχει μυστική συνταγή γέλιου;
Παραφράζοντας αυτό που λέει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ότι «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», θα σου πω ότι «το χιούμορ κρύβεται στις λεπτομέρειες». Το μυστικό είναι να είναι τα πάντα καλοδουλεμένα. Τώρα η δοσολογία, η συνταγή και η προσέγγιση για να βγάλεις γέλιο μου είναι παντελώς άγνωστα. Όταν γράφω κάτι, υποψιάζομαι που είναι το αστείο αλλά υπάρχει περίπτωση να αποτύχει η πρόβλεψή μου. Η σωστή προετοιμασία είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από εκεί και πέρα, δυστυχώς δεν υπάρχει μυστική συνταγή γέλιου. Ή ευτυχώς, γιατί αν υπήρχε θα το ήξεραν όλοι. (γέλια)

- Σου έχει τύχει να μην γελούν οι θεατές;
Όχι πριν φτάσω να κάνω την παράσταση στο θέατρο, έχω δουλέψει πάρα πολύ πάνω στα κείμενα για να ξέρω τι δουλεύει και τι όχι. Απλά, μπορεί να υπάρχουν κάποιες αυξομειώσεις: μια μέρα να γελάσουν πολύ και μια μέρα να γελάσουν λιγότερο. 

- Σου έχουν παραπονεθεί ποτέ για κείμενά σου; 
Ποτέ και αυτό γιατί δεν υπάρχει στο δικό μου γράψιμο η πρόθεση να προσβάλλω ή να ξύσω πληγές. Αν διαφωνεί κάποιος με την προσέγγιση, διαφωνεί από θέση και όχι επειδή ένιωσε ότι τον προσέβαλα ή του άσκησα κάποιου είδους πίεση.

- Θα έλεγες ότι μέχρι στιγμής σου έχουν έρθει εύκολα τα πράγματα;
Καταρχάς δεν χτύπησα ποτέ καμία πόρτα που πίστευα ότι δεν αξίζει να ανοίξει. Δηλαδή από τη φύση της αυτή η δουλειά είναι περίεργη. Στο εξωτερικό το stand up comedy είναι μια στρωμένη δουλειά, στην Ελλάδα είναι ακόμη αλλιώς τα πράγματα. Δεν ξέρω αν μου ήρθαν εύκολα όμως, σίγουρα δεν μου ήρθαν και δύσκολα. Δεν πήγαινα ποτέ στα τυφλά. Υπολόγιζα τις πιθανότητες, προσπαθούσα να έχω καλούς συνεργάτες και ποτέ δεν κυνήγησα κάτι που πίστευα ότι δεν μπορώ να κάνω.

*** Ο Γιώργος Χατζηπαύλου και η παράστασή του «Stand Up for You» θα δοθούν στις 7,8 και 11 Μαϊου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη της Τζόυς Ευείδη.