Λευτέρης Πετρούνιας στο followme: Το χρυσό μετάλλιο το αφιερώνω στην Ελλάδα που δοκιμάζεται!

Ο πρωταθλητής Ευρώπης μιλά στο followme.gr για τη νίκη που μας έκανε όλους περήφανους...
Λευτέρης Πετρούνιας στο followme: Το χρυσό μετάλλιο το αφιερώνω στην Ελλάδα που δοκιμάζεται!



Ο Λευτέρης Πετρούνιας πήρε το χρυσό μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική, έγινε πρωταθλητής Ευρώπης, έδωσε στην Ελλάδα αμέτρητους λόγους να σηκώνει τη γαλανόλευκη ψηλά, να νιώθει τιμή και να χειροκροτά ξανά και ξανά με τα χέρια σηκωμένα.

Είναι 25 ετών και ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική από τα 5 του χρόνια. Το βράδυ της Δευτέρας προσγειώθηκε από το Μονπελιέ που διαγωνιζόταν στο Ελευθέριος Βενιζέλος και στην αγκαλιά των δικών του ανθρώπων.

Ο Λευτέρης Πετρούνιας μίλησε στο followme.gr για την ευρωπαϊκή διάκριση, τα συναισθήματά του, το πώς κατάφερε να φτάσει στην κορυφή, αλλά και την αδιαφορία της πολιτείας και τις αντιξοότητες κάτω από τις οποίες πρέπει καθημερινά να προπονείται:

- Πίστευες ότι θα πάρεις το χρυσό μετάλλιο;

Δεν περίμενα το μετάλλιο περίμενα όμως, να κάνω τη συγκεκριμένη εκτέλεση. Τα συναισθήματα που νιώθω αυτή τη στιγμή είναι πανέμορφα, νομίζω ότι δεν περπατάων, δεν πατάω στο έδαφος. Πετάω από τη χαρά μου. Η μεγαλύτερη επιβράβευση για ΄μενα ήταν η συγκίνηση των δικών μου ανθρώπων και η περηφάνια που είδα στα μάτια τους.

- Είχες κάποιο γούρι;

Μια εικόνα με τον Άγιο Ελευθέριο που μου είχε δώσει η μητέρα μου, μία πέτρα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης και ένα τυχερό νόμισμα.

- Είναι μια διάκριση που η Ελλάδα είχε περισσότερο ανάγκη σήμερα;

Ναι η συγκεκριμένη διάκριση ξεπερνά το προσωπικό επίπεδο, είναι μια διάκριση για όλη την Ελλάδα, ένας λόγος να είναι περήφανη η χώρα μας. Όλοι έχουμε πλήρη επίγνωση των όσων περνά σήμερα η χώρα μας. Ξέρουμε πόσο δοκιμάζεται η γι΄ αυτό και το μετάλλιό μου το αφιερώνω στην Ελλάδα με τα προβλήματα και τις αγωνίες της.

- Υπάρχει και κάποιο χρηματικό έπαθλο εκτός από το μετάλλιο;

Στα χαρτιά υπάρχει μαζί με το έπαθλο κάποια πριμοδότηση, βάσει νόμου, από το κράτος. Στις καλές εποχές για παράδειγμα, μετά από δύο χρόνια έπαιρνες και το χρηματικό έπαθλο. Τώρα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα, δεν ξέρω τι θα συμβεί, αν θα τα πάρω ποτέ και αν θα είναι σε θέση το κράτος να μου τα δώσει.

- Kάτω από ποιες αντιξοότητες προπρονείστε καθημερινά;

Τα πράγματα για εμάς τους αθλητές είναι τραγικά. Γυμναζόμαστε στο στάδιο του Αγίου Κοσμά όπου δεν έχουμε καν θέρμανση. Το καλοκαίρι έχει ζέστη και τον χειμώνα ανυπόφορο κρύο. Δεν υπάρχει καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ιώδιο ή γάζες σε περίπτωση που τραυματιστούμε. Ούτε φυσικά κάποιος γιατρός. Πραγματικά γυμναζόμαστε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Εγώ έχω ως χορηγό το stoiximan.gr και έχω κάποια χρήματα για να πάω στις προπονήσεις μου. Τα άλλα παιδιά που δεν έχουν χορηγό πώς θα καλύψουν τα καθημερινά έξοδά τους για να αφοσιωθούν στον αθλητισμό; Είναι αναγκασμένα παράλληλα, να δουλέψουν σε ένα μπαρ ή ένα καφέ. Και στα λέω όλα αυτά γιατί τα ζω καθημερινά και τα βλέπω με τα μάτια μου. Η Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία έχει να μας πληρώσει από τον Ιανουάριο. Είμαστε απλήρωτοι, κάνουμε εκκλήσεις στην πολιτεία και μας απαντούν ότι δεν έχουν χρήματα και ελπίζουν σύντομα να βρεθεί μια λύση.

- Τα έξοδά σας για το Μονπελιέ ήταν εξασφαλισμένα;

Τα εισιτήρια και η διαμονή ναι, αλλά ξέρεις τι γίνεται; Η πολιτεία αρνήθηκε να καλύψει τα προηγούμενα έξοδά μας, προκειμένου να ταξιδέψουμε σε άλλους αγώνες και να μπορούμε με τον τρόπο αυτόν να εξοικοιωθούμε και να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Πήγαμε στο Μονπελιέ έχοντας παρακολουθήσει μόνον έναν αγώνα. Και αυτό γιατί μας είπαν ότι δεν έχουν χρήματα να καλύψουν τα αεροπορικά και τη διαμονή μας.

- Από ποια ηλικία ασχολείσαι με την ενόργανη;

Άρχισα να ασχολούμαι με την ενόργανη από τα πέντε μου χρόνια. Ήμουν ένα πολύ ζωηρό παίδί, σκαρφάλωνα παντού και έτσι, οι δικοί μου αποφάσισαν να με γράψουν στην ενόργανη. Στην πορεία οι κρίκοι με τράβηξαν ως όργανο επειδή το σώμα μου έβγαζε παραπάνω αυξολόγιο σε αυτό το όργανο.

- Πόσες ώρες προπονείσαι καθημερινά;

Έξι ώρες κάθε ημέρα. Είναι ένα πολύ σκληρό αγώνισμα και πολύ επώδυνο σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Ξέρεις πόσες φορές έχω κλάψει από κούραση; Τεράστια κούραση, πολλές σωματικές και ψυχολογικές μεταπτώσεις και συνεχείς τραυματισμοί. Έχω πάει σε ψυχολόγο από την κούραση. Ήταν μια περίοδο, τόσο μεγάλο το ξέσπασμά μου που αποφάσισα να απέχω για τρία ολόκληρα χρόνια. Το καλό αποτέλεσμα όμως, όταν έρχεται, καταρρίπτει κάθε προηγούμενο αρνητικό συναίσθημα. Θα έλεγα πάντως, ότι είναι ένα ιδανικό άθλημα για γυμναστική από την άποψη ότι γυμνάζεσαι από την κορφή ως τα νύχια.

- Πού μένεις; Πώς περνάς τον ελεύθερο χρόνο σου;

Μένω στις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό είμαι όμως, γέννημα θρέμμα από τη Νέα Σμύρνη. Εκεί βρίσκομαι καθημερινά. Τον λιγοστό ελεύθερο χρόνο μου, μου αρέσει να βγαίνω βόλτα με τους φίλους μου, να πάω ένα σινεμά, να παίξουμε όλοι μαζί παρέα επιτραπέζια παιχνίδια. Τα απλά καθημερινά πράγματα που θέλει όλος ο κόσμος δηλαδή, που εγώ συχνά στερούμαι λόγω του αθλητισμού. 

- Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σου;

«Το αμέσως επόμενο όνειρό μου είναι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες τον Ιούνιο στο Μπακού, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τον Οκτώβριο στη Γλασκώβη ως πρόκριση για την Ολυμπιάδα και μετά οι Ολυμπιακοί Αγώνες».