Σωτήρης Καλυβάτσης: Δεν θα κάτσω να δω φανατικά Ράδιο Αρβύλα!

Η συμμετοχή του στο τηλεπαιχνίδι «Ελλάδα σ΄ αγαπώ» και τα όρια της σάτιρας...
Σωτήρης Καλυβάτσης: Δεν θα κάτσω να δω φανατικά Ράδιο Αρβύλα!



Μένει μέσα στο σκάφος του, μπαρκάρει συχνά για το άγνωστο, δηλώνει στα 46 του μικρός ακόμη για οικογένεια και συχνά χαϊδεύει τον εαυτό του αποκαλώντας τον «Σωτηράκη». Ο Σωτήρης Καλυβάτσης δεν είναι ακόμη ένας συνηθισμένος τύπος ανθρώπου και είναι αυτό ακριβώς, που τον κάνει ξεχωριστό!

- Γιατί άργησε τόσο πολύ να βγει το «Ελλάδα σ΄ αγαπώ»;

Πήρε τρεις αναβολές πριν βγει στον αέρα γιατί οι πολιτικές εξελίξεις δεν επέτρεπαν στον προγραμματισμό του καναλιού να πάρει μια συγκεκριμένη απόφαση. Η εκπομπή μας ήταν θέμα Τσίπρα - Ντράγκι και Σόιμπλε αν θα έβγαινε ή όχι. (γέλια)

- Γιατί δέχθηκες να συμμετέχεις στο συγκεκριμένο τηλεπαιχνίδι;

Δεν έκανα το «Ελλάδα σ΄ Αγαπώ» για τα χρήματα αλλά γιατί μου αρέσει ως παιχνίδι, όπως και η συνεργασία που έχω με τους συγκεκριμένους ανθρώπους. Στην τηλεόραση έχω πει πολλά «όχι» τον τελευταίο καιρό. Δεν θέλω σώνει και καλά να βρίσκομαι στην τηλεόραση. Μπορώ να το κάνω και ως καλεσμένος, αν αυτός είναι ο σκοπός μου.

- Σου χρωστάνε χρήματα από δουλειές;

Στο δικό μας επάγγελμα, είτε αυτό είναι θέατρο είτε τηλεόραση, είναι ελάχιστοι πλέον αυτοί που πληρώνουν στην ώρα τους. Από την άλλη δεν μπορώ να πω -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- ότι έχω αντιμετωπίσει κάποιο τεράστιο πρόβλημα με την έννοια ότι ακόμη και με μια καθυστέρηση κάποιων μηνών, στο τέλος παίρνω τα χρήματά μου. Στο παρελθόν όμως, έχω πάει και εγώ στα δικαστήρια για να διεκδικήσω όσα μου χρωστούσαν (βλέπε εκπομπή «Κομφούζιο»/Star). Ελπίζω να μην χρειαστεί να το κάνω και στο άμεσο μέλλον. 

- Θα έλεγες ότι είσαι από τα ευνοημένα τηλεοπτικά πρόσωπα;

Προσωπικά, αισθάνομαι σίγουρα τυχερός. Δεν μου έχουν κλείσει οι πόρτες αλλά από την άλλη, δεν σπάει και το τηλέφωνό μου από τις προτάσεις. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει ουσιαστικά είναι να έχω την υγεία μου, να κάνω καλά ό,τι αναλαμβάνω και να μην ενοχλούμαι. Από εκεί και πέρα δεν με νοιάζει αν αυτό λέγεται «τηλεόραση», «θέατρο» ή κάποιο νυχτερινό μαγαζί.

- Τι δεν θα παρουσίαζες ποτέ στην τηλεόραση; 

Κάτι που νιώθω ότι δεν με εκφράζει, δεν αισθάνομαι άνετα να το κάνω και δεν περνάω καλά εκεί που βρίσκομαι. Όσο περισσότερο χρόνο έχεις σε αυτόν τον χώρο, τόσα ανάλογα περιστατικά έχεις αντιμετωπίσει οπότε πλέον, αν νιώσω έστω και σε μία περίπτωση ανήσυχος ή ότι δεν ταιριάζω στο κλίμα μιας εκπομπής, δεν μπαίνω καν στη διαδικασία να συζητήσω.

- Βρίσκεσαι σε περιοδεία με το «Αμάρτησα για το Παιδί σου».

Θα πάμε την θεότρελη αυτή κωμωδία, περιοδεία μέχρι αρχές Σεπτέμβρη. Ξεκινήσαμε από την Πάτρα και την Κοζάνη και σε λίγες ημέρες θα ανέβουμε μέχρι τις 24 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη. Ύστερα θα κάνουμε μια μικρή παύση και στις 16 Ιουνίου ξεκινάμε την περιοδεία μας ανά την Ελλάδα. Όπου βλέπετε «Αμάρτησα για το Παιδί σου», είναι αναγκαστικό να ΄ρθείτε να μας δείτε. (γέλια) Είναι μια παράσταση χωρίς βωμολοχίες, που περνάς δύο ώρες πραγματικά πάρα πολύ ωραία και με άφθονο γέλιο.

- Ποια μίμηση σου ζητά πιο συχνά ο κόσμος; 

Δεν διεκδίκησα ποτέ τον τίτλο του μίμου, παρωδίες και σάτιρα κάνω κυρίως. Πάντα όμως, ένιωθα πολύ ωραία (ελπίζω και ο κόσμος) όταν έκανα τον συγχωρεμένο τον Ευάγγελο Γιαννόπουλο. 

- Έχουν διαμαρτυρηθεί ποτέ για τη σάτιρά σου; 

Όχι, παλαιότερα με τους ΑΜΑΝ είχαν πάρει δυο - τρεις φορές κάποιοι να παραπονεθούν και καταλήξαμε στα δικαστήρια. Είχαν στεναχωρεθεί λίγο παραπάνω με τα σχόλιά μας αλλά δεν υπήρξε τελικά, κάποια δικαστική τιμωρία σε εμάς και τη σάτιρά μας. 

- Η τηλεοπτική σάτιρα αγγίζει συχνά τα όρια της εμμονής;

Η σάτιρα έχει να κάνει με τον σατιρικό καλλιτέχνη που είναι από πίσω της. Εκείνος θέτει τα όρια της, αν και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πραγματικά όρια στη σάτιρα. Είναι τα προσωπικά όρια που θέτει ο κάθε άνθρωπος... Όλα αυτά που συμβαίνουν τώρα στη χώρα μας προσφέρονται σίγουρα, για σάτιρα και διακωμώδηση. Το πρόβλημα είναι δυστυχώς, ότι η σημερινή πραγματικότητα ξεπερνά πολλές φορές και τη σάτιρα και τους σατιρικούς καλλιτέχνες. 

- Λαζόπουλος, Κανάκης, Μητσικώστας: Ποιον παρακολουθείς στην τηλεόραση;

Δεν έχω αγαπημένη σατιρική εκπομπή. Βασικά δεν προλαβαίνω να παρακολουθήσω πολύ τηλεόραση λόγω θεάτρου. Αν όμως, ταιριάξουν οι ώρες βλέπω Λάκη Λαζόπουλο ή ακόμη και τους Ράδιο Αρβύλα. Δεν θα παρατήσω όμως, τα πάντα για να κάτσω σπίτι να δω σάτιρα.

- Παρότι τσακωμένοι με τον Αντώνη Κανάκη, παρακολουθείς την εκπομπή τους;

Δεν θα κάτσω να τους δω φανατικά. Αν κάνοντας παράλληλα άλλα πράγματα είναι ανοιχτή η τηλεόραση, τότε ναι μπορεί και να τους παρακολουθήσω. Τι να κάνω δηλαδή; Να αλλάζω κανάλι όποτε είναι ο Κανάκης στην τηλεόραση; Έχει υπάρξει και αυτή η φάση αλλά συνειδητοποιώ, ότι δίνουμε περισσότερη αξία απ΄ ότι πρέπει σε κάποιους τσακωμούς του παρελθόντος. Πάντως δεν έχω ραντεβού με κανέναν στην τηλεόραση.

- Θα άλλαζες κάτι στον πιο εναλλακτικό τρόπο ζωής σου;

Δεν μου ταιριάζει η φυσιολογική ζωή. Προφανώς για να έχω επιλέξει να ζω με αυτόν τον τρόπο, θεωρώ αυτόν φυσιολογικό. Έτσι μου βγαίνει να ζω και έτσι θέλω να ζω μέχρι να πεθάνω. Για οικογένεια και παιδιά είμαι πολύ μικρός ακόμη (γέλια). Επίσης, είμαι πνεύμα αντιλογίας. Αν όλοι μου πουν κάτι συγκεκριμένο όπως για παράδειγμα «είσαι σε ηλικία για να κάνεις οικογένεια και παιδιά», εγώ θα κάνω το ανάποδο. Από μικρό παιδί ήμουν έτσι.

- Ποια ήταν η τελευταία μεγάλη εμπειρία που σου χάρισε ο Ανακρέοντας; (το σκάφος του)

H τελευταία μεγάλη εμπειρία είναι ότι αυτή τη στιγμή, είναι στη στεριά γιατί πρέπει να δουλέψω και να συγκεντρώσω ένα ποσό για να μπορέσω να τον ξαναφέρω στα ίσια του. Τον έπιασε και αυτόν η κρίση και θέλει επισκευή για να πέσει ξανά στη θάλασσα. Τώρα τον έχω αφήσει και κάνει φθηνές διακοπές στη στεριά. (γέλια)

*** Ο Σωτήρης Καλυβάτσης θα βρίσκεται με το «Αμάρτησα για το παιδί σου» από τις 8 Μαϊου και κάθε Παρασκευή-Σάββατο-Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και το Radio City (μέχρι τις 24 Μαϊου). Παράλληλα συνεχίζει μέχρι τέλη Ιουνίου την ραδιοφωνική του εκπομπή «Κακές Παρέες» μαζί με τον Χρήστο Φερεντίνο στα Παραπολιτικά FM.

Διαβάστε ΕΔΩ πώς μας φάνηκε η πρεμιέρα του «Ελλάδα σ΄ αγαπώ».