Έχει πέραση στις γυναίκες. Η ζωή στα Εξάρχεια, η καλή εμφάνιση, τα ελάχιστα πράγματα που ξέρεις για εκείνον, το προφίλ του ασυμβίβαστου που βγαίνει προς τα έξω. Ο Ορφέας Αυγουστίδης καταρρίπτει μύθους και δηλώνει «άνθρωπος της εποχής του». Kαλό παιδί, άνδρας - κυνηγός και ηθοποιός από εκείνους που δεν τους νοιάζει αν θα μπει η ταμπέλα «καταξιωμένος» δίπλα από το όνομά τους... «Εγώ έχω άλλους στόχους πιο εσωτερικούς», θα πει και θα σου κλείσει συνωμοτικά το μάτι.
- Πόσο άλλαξε η ζωή σου με την Εθνική Ελλάδος;
Oυσιαστικά η καθημερινότητά μου άλλαξε, μπήκαν κάποια γυρίσματα που δεν υπήρχαν πριν γιατί έκανα θέατρο. Δεν θα έλεγα ότι με τη σειρά άλλαξε η ζωή μου. Με τα δεδομένα της εποχής και της χώρας μας δεν σου επιτρέπεται να πεις τέτοια κουβέντα. Σίγουρα γουστάρω πολύ που είμαι στην «Εθνική Ελλάδος» γιατί δεν σου δίνεται πάντα η ευκαιρία να συμμετέχεις πάντα σε δουλειές που σου αρέσουν.
- Πίστεψες από την πρώτη στιγμή στην επιτυχία της σειράς;
Διάβασα μαζεμένα τα πρώτα έξι επεισόδια και ήμουν σίγουρος ότι θα κάνει επιτυχία. Το μόνο ρίσκο ήταν το σχόλιο και η κοινωνική αναφορά που έκανε ο Γιώργος Καπουτζίδης στην εποχή που ζούμε τώρα. Αυτό δεν ήξερα κατά πόσο θα βρει τη σωστή ισορροπία για να μην είναι διδακτικό και νιώθεις ότι σου κουνάει το δάχτυλο. Και τελικά αποδείχτηκε ότι ο Καπουτζίδης το έκανε σωστά. Τόσο - όσο...
- Τι σε χαλάει στην τηλεόραση σήμερα;
Είναι ένα μέσο που θα έπρεπε να είναι ότι πιο οικείο και αληθινό για κάποιο λόγο όμως, στην τηλεόραση η αλήθεια εξαφανίζεται. Ή για να το πω αλλιώς την αλήθεια στην τηλεόραση την ψάχνεις σαν τους ψήλους στα άχυρα. Και δεν φταίει κάποιος συγκεκριμένος γι΄ αυτό. Οι γρήγοροι ρυθμοί της δεν αφήνουν μερικές φορές του ηθοποιούς να απολαύσουν αυτό που κάνουν. Από την άλλη, δεν μπορούν να είναι χαρούμενοι οι άνθρωποι (ηθοποιοί και τεχνικοί) όταν δεν πληρώνονται και δουλεύουν καθημερινά 11ωρα.
- Από το «Νησί» στην «Εθνική Ελλάδος»: Γιατί απείχες όλα αυτά τα χρόνια από την τηλεόραση;
Ήταν ένας συνδυασμός πραγμάτων. Η αποχή από την τηλεόραση σου δίνει την ευκαιρία να κάνεις πιο συνειδητές επιλογές για την προσωπική σου καλλιέργεια και εξέλιξη. Ούτε καν σκέφτηκα πόσα χρόνια είχα να κάνω τηλεόραση. Για ΄μενα δεν είναι «σημαίες» το Νησί και η Εθνική Ελλάδος για να μπορέσω να σου πω τι ακριβώς συνέβη ανάμεσά τους. Αυτό που ξέρω είναι ότι όλον αυτόν τον καιρό δουλεύω κάνοντας δουλειές που με ευχαριστούν περισσότερο από το προφανές. Δεν αναγκάστηκα δηλαδή να κάνω κάτι μακριά από την τηλεόραση και τώρα που μου έγινε η πρόταση, επέστρεψα ξανά σ΄ αυτήν. Πάντα παρών ήμουν στη δουλειά μου και μου φαίνεται λίγο περίεργο να απαντάω για την απουσία μου από την τηλεόραση όταν αυτή πιάνει μόνο το 20% σε σχέση με αυτά που έχω κάνει σε θέατρο και κινηματογράφο.
- Δεν ζήλεψες τα χρήματα και την αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης;
Θέλεις να σου πω τώρα δέκα αναγνωρίσιμους και πόσα βγάζουν; Το να γίνεις γνωστός από την τηλεόραση δεν σημαίνει ότι την επόμενη μέρα θα πας στο θέατρο και θα σου δώσουν ένα τσουβάλι λεφτά. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Αυτή τη στιγμή τα ελληνικά σήριαλ είναι μόλις έξι. Οπότε το σχέδιο που υπήρχε στα μυαλά κάποιων «α! να γίνω γνωστός για να βγάλω λεφτά» νομίζω ότι έχει τελειώσει πλέον.
- Θεωρείς την αναγνωρισιμότητα αναγκαίο κακό της δουλειάς σου;
Δεν αποφεύγω τη δημοσιότητα όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αφού ανήκω σε μια δουλειά, οφείλω να βγω και να μιλήσω γι΄ αυτήν αλλά μέχρι εκεί... Δεν μπορώ να λειτουργώ κάνοντας τη δημοσιότητα κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς μου. Θέλω να προστατεύω την προσωπική μου ζωή και νομίζω πως αυτό είναι δικαίωμά μου. Νομίζω επίσης, ότι αν βουτήξεις πολύ βαθιά σε αυτό που λέμε «star system» δεν υπάρχει γυρισμός. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι μου προσφέρει κάτι παραπάνω.
- Οι γονείς σου είναι ηθοποιοί. Τους αντιμετώπισες ποτέ ανταγωνιστικά;
Ούτε ανταγωνιστικά τους είδα ποτέ, ούτε είχα στόχο να τους φτάσω. Γενικά, δεν είναι στους στόχους μου να γίνω αυτό που λέμε «καταξιωμένος ηθοποιός». Οι δικοί μου στόχοι είναι πιο εσωτερικοί και δεν έχουν να κάνουν με μια καταξίωση πρώτου επιπέδου. Και δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό το «να φτάσω τους γονείς μου». Να γίνω δηλαδή το ίδιο αναγνωρίσιμος; Το ίδιο καλός ηθοποιός με εκείνους; Και τι σημαίνει καλός ηθοποιός; Τους γονείς μου τους θαυμάζω για τον τρόπο που με μεγάλωσαν. Τους θαυμάζω ως γονείς και όχι ως ηθοποιούς.
- Είσαι αυτό που λέμε «καλό παιδί»;
Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν σκοτεινές ποιότητες. Πιστεύω ότι δεν είμαι σαν αυτούς. Είμαι ένα καλό παιδί με κάποιες κακές πλευρές, όπως όλοι οι άνθρωποι... Δεν ξέρω επίσης, αν είμαι ασυμβίβαστος ή αν έχω κάνει δουλειά με τον εαυτό μου ξέρω όμως, ότι προσπαθώ να μην είμαι «εκτός εποχής» για να μπορώ να επικοινωνώ με τους γύρω μου.
- Έχεις μεγάλους στόχους ζωής;
Ένας μεγάλος στόχος μου είναι να μην αφήσω τη ζωή να ξεγλιστρήσει από δίπλα μου, κάνοντας μεγάλους στόχους. Θέλω να κάνω ουσιαστικούς στόχους, να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στο «θέλω» και το «ζω». Κάτι για το οποίο πρέπει να παλεύεις συνέχεια, καθώς δεν το κατακτάς ποτέ.
- Το ξέρεις ότι βρίσκεσαι ανάμεσα στους σέξι της TV;
Ναι ε; Αν υπάρχει αυτή η αίσθηση προς τα έξω για ΄μενα, σίγουρα με κολακεύει.
- Οι γυναίκες σε φλερτάρουν στον δρόμο;
Δεν με φλερτάρουν, ούτε μου κάνουν διάφορα κοπλιμέντα. Ότι τι δηλαδή; Εγώ περπατάω και οι γυναίκες πίσω μου σφυρίζουν; Τόσο πολύ δηλαδή έχουν αλλάξει οι εποχές; Σου λένε «πού πας την κ*λ*ρα σου και τέτοια;» (γέλια) Όχι καμία σχέση. Δεν με φλερτάρουν πολύ οι γυναίκες.
- Εσύ τις φλερτάρεις;
Ναι θα κάνω το πρώτο βήμα για να προσελκύσω μια γυναίκα, θα την φλερτάρω. Όπου στο φλερτ παίζει φυσικά και το ενδεχόμενο της απόρριψης. Την έχω νιώσει και εγώ αυτήν την γυναικεία απόρριψη, όπως όλοι. Αλίμονο! Και να σου πω κάτι; Αυτό το ρίσκο της απόρριψης είναι το ωραίο. Να πας να φλερτάρεις μια γυναίκα και να μην ξέρεις από την αρχή πώς θα αντιδράσει. Αν δεν υπήρχε στο παιχνίδι αυτό το ρίσκο, η ανασφάλεια της γυναικείας απόρριψης, δεν θα έπαιρνες καμιά χαρά από οποιαδήποτε κατάκτηση και αν είχες.
- Καταλαβαίνεις πότε σε πλησιάζει μια γυναίκα για τον «Ορφέα της τηλεόρασης»;
Νομίζω ότι όταν μια κοπέλα σε πλησιάσει λόγω αναγνωρισιμότητας, το κάνει γιατί νιώθει περισσότερη οικειότητα με την παρουσία σου. Είναι αυτό το «κάπου σε έχω ξαναδεί» που διευκολύνει την πρώτη γνωριμία. Από εκεί και πέρα αν αποδειχτείς χονδρομ*λ*κας δεν νομίζω πως το γεγονός ότι είσαι αναγνωρίσιμος παίζει πια κανέναν ρόλο. Η αναγνωρισιμότητα στο φλερτ παίζει ρόλο μέχρι το πρώτο «καλημέρα» ή «καλησπέρα».
- Τι είδους γυναίκες σου αρέσουν;
Δεν έχω συγκεκριμένα κριτήρια. Σίγουρα με τη σύντροφό σου πρέπει να έχεις ίδιες αξίες γιατί αλλιώς θα υπάρχουν παρεξηγήσεις και σημεία σύγκρουσης. Το χιούμορ είναι επίσης κάτι πολύ σημαντικό για ΄μενα. Μου αρέσει η γυναίκα να έχει χιούμορ, να μπορεί να βλέπει τη ζωή και με την ελαφριά της πλευρά. Μέχρι εκεί τα στάνταρ, όλα τα άλλα τα δείχνει ο χρόνος.
- Σε αγχώνει το γεγονός ότι γίνεσαι «30»;
Τα «30» θα τα κλείσω στις 5 Ιουνίου και δεν με αγχώνουν καθόλου. Σίγουρα το έχω σκεφτεί και σίγουρα κάτι αλλάζει αλλά δεν νιώθω αυτό που λέμε «τριάντα χρονών». Όταν ήμουν στα 20, σκεφτόμουν πως ένας άνθρωπος στα 30 του είναι ένας μεγάλος τύπος. Πλέον δεν νιώθω ότι είμαι η εικόνα που σχημάτιζα για τα 30 μου όταν ήμουν 20.
- Θέλεις να κάνεις οικογένεια;
Το καμπανάκι του να κάνω οικογένεια θα χτυπήσει σε μια στιγμή πιο πολύ συναισθηματική, παρά λόγω χρόνου και ηλικίας. Ίσως αυτό συμβαίνει περισσότερο στις γυναίκες. Θα μου άρεσε κάποια στιγμή να δημιουργήσω τη δική μου οικογένεια αλλά όχι τώρα.
*** Ο Ορφέας Αυγουστίδης θα πρωταγωνιστήσει στον «Ρήσο» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών. Η παράσταση θα ανέβει από 1η Ιουλίου στο Λύκειο του Αριστοτέλη (δίπλα από το Ωδείο Αθηνών)
Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέντευξη που έδωσε η Τζόυς Ευείδη στο followme.gr