Έκανα το τεστ του BBC: Η ζωή μου στον πλανήτη Γη

Πώς έχει αλλάξει η ζωή μου αλλά και ο πλανήτης από την ημέρα που γεννήθηκα.
Έκανα το τεστ του BBC: Η ζωή μου στον πλανήτη Γη



Ο πλανήτης μας μετράει 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν συμβεί κοσμοϊστορικές αλλαγές. Αναρωτήθηκες ποτέ όμως πόσο έχει αλλάξει όσο ζεις εσύ;

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

Το BBC δημιούργησε ένα ενδιαφέρον παιχνίδι που σου δείχνει πώς άλλαξε ο πλανήτης μαζί με σένα. Το μόνο που πρέπει να συμπληρώσεις είναι η ημερομηνία γεννήσεώς σου και το ύψος σου.  Τα αποτελέσματα εκπλήσσουν και μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε τόσο μοναδικοί όσο θέλουμε να πιστεύουμε τις περισσότερες φορές.

Η καρδιά μου έχει χτυπήσει 1 δισεκατομμύριο φορές μέχρι σήμερα. Η καρδιά μιας μπλε φάλαινας όμως θα είχε χτυπήσει 96 χιλιάδες φορές κι ενός κολίμπρι 20 δισεκατομμύρια φορές. Μπορεί στη Γη να δηλώνω 30 χρονών, αλλά στον Ερμή είμαι 124. Καλά κρατιέμαι όμως για την ηλικία μου. Α! Στον Άρη περνάω εφηβεία. Παιδιά δεν έχω, αλλά αν ήμουν μύγα σήμερα θα είχα μία οικογένεια 11,226 γενεών. Αν ήμουν όμως φάλαινα δολοφόνος, που μεταξύ μας θα το προτιμούσα, η οικογένειά μου δεν θα ξεπερνούσε τις δύο γενιές.

Αρκετά όμως μιλήσαμε για μένα. Ας δούμε πόσο άλλαξε ο κόσμος μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια που υπάρχω σε αυτόν τον πλανήτη. Όταν ήμουν 5, εποχή που έπαιζα ανέμελη στις αλάνες, ανακαλύφθηκε στη Βραζιλία ο συμπαθέστατος πίθηκος tamarin. Δέκα χρόνια αργότερα, όσο εγώ προσπαθούσα να αποφασίσω ποια κατεύθυνση να ακολουθήσω στο σχολείο, οι επιστήμονες που μελετούσαν τις θάλασσες της Νέας Ζηλανδίας, εντόπισαν ένα πολύ περίεργο είδος χταποδιού, το Dumbo. Στα 28 μου, χρονιά που έκλαιγα με μαύρο δάκρυ γιατί με είχε χωρίσει ο Κώστας, οι επιστήμονες (που προφανώς δεν είχαν χρόνο για χωρισμούς) ανακάλυψαν άλλο ένα υπέροχο πλάσμα στον βυθό της Νέας Ζηλανδίας, έναν αστακό με μοβ χρώμα (squat lobster). Αυτό είναι κάτι που θα συζητιέται για πάντα, σε αντίθεση με τον χωρισμό μου που πλέον δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Μαθαίνω ότι κατά τη διάρκεια της ζωής μου έγιναν 65 ηλιακές εκπλήξεις, και ότι η επόμενη είναι σε τέσσερις ημέρες από τώρα. Δεν θυμάμαι πότε σταμάτησα να ψηλώνω άλλο, ξέρω όμως ότι έφτασα το 1.66. Ένα δέντρο σεγκόβια όμως στα χρόνια μου θα ήταν 11 μέτρα και κάτι.

Το παιχνίδι σταματά να έχει πλάκα όταν φτάνω στο «πώς αλλάξαμε εμείς τον κόσμο». Με λύπη μου διαπιστώνω ότι ο αριθμός των θηλαστικών που κινδυνεύουν προς εξαφάνιση έχει αυξηθεί αισθητά την τελευταία δεκαπενταετία – έχουν μείνει μόνο 1.500 ελέφαντες Borneo, όπως επίσης και ο αριθμός των ψαριών που αλιεύονται. Τα καλά νέα είναι ότι σώθηκαν οι μαύροι ρινόκεροι όταν ήμουν μόλις 21, αλλά έχουν απομείνει 3.725 σε όλο τον κόσμο. Όσο για το μέλλον, οι προβλέψεις λένε ότι στα 83 μου χρόνια θα έχουμε ξεμείνει από πετρέλαιο, ενώ δύο χρόνια μετά δεν θα υπάρχει ούτε κάρβουνο.