Δημοψήφισμα: Τι αποφάσισε το Eurogroup για εμάς χωρίς εμάς

Νούναν (Ιρλανδός): Τη Δευτέρα ίσως κλείσουν οι ελληνικές τράπεζες!
Δημοψήφισμα: Τι αποφάσισε το Eurogroup για εμάς χωρίς εμάς



Απορρήσαμε όλοι και αναρρωτηθήκαμε για ποιο λόγο οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη. Οι πληροφορίες ακόμη διίστανται καθώς από τη μία ακούγεται ότι ο ίδιος αποχώρησε μετά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης και από την άλλη ότι οι υπόλοιποι υπουργοί του ζήτησαν να αποχωρήσει καθώς -στην άτυπη συνεδρίαση- θα συζητούσαν τα μέτρα που θα έπρεπε να λάβουν για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης μετά την απόφαση της Ελλάδας να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και να δρομολογήσει δημοψήφισμα (και δεδομένου ότι το ΔΝΤ αρνείται να δώσει παράταση στην προθεσμία αποπληρωμής των 3 δόσεων που λήγει στις 30 Ιουνίου).

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των 18 υπουργών η πιο χαρακτηριστική ίσως δήλωση για το αύριο της ελληνικής οικονομίας ήταν αυτή του Ιρλανδού Υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν: "Δεν θα ξέρουμε μέχρι το βράδυ της Κυριακής ή τη Δευτέρα αν η ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Υπάρχουν επιλογές. Ισως τη Δευτέρα, οι τράπεζες να είναι κλειστές".
Ο ίδιος δεν διευκρίνησε τι ακριβώς εννοούσε αλλά οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αναφέρεται στα περίφημα capital controls (κάτι ανάλογο με αυτό που είχε συμβεί στην Κύπρο) για τα οποία θα πρέπει να προετοιμαστεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. 

Oλόκληρη η ανακοίνωση των 18:

«Οι 18 υπουργοί των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και οι Θεσμοί πραγματοποίησαν άτυπη συνάντηση για να συζητήσουν την επικείμενη λήξη του τρέχοντος χρηματοδοτικού διακανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την Ελλάδα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές.

Η ενίσχυση της ΟΝΕ έχει συμβάλει στο να βοηθήσει τη ζώνη του ευρώ να ξεπεράσει την κληρονομιά της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έχουμε προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση, την εφαρμογή φιλόδοξων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, τη βελτίωση της δημοσιονομικής και οικονομικής διακυβέρνησης, την εμβάθυνση της χρηματοπιστωτικής ενοποίησης, ενώ καταφέραμε να έχουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας. Είμαστε σε πολύ ισχυρότερη θέση απ’ ό,τι κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ σκοπεύουν να κάνουν πλήρη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της σταθερότητας της Ευρωζώνης. Αυτό θα συμπληρώσει τις δράσεις στις οποίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να προχωρήσει, υπό καθεστώς πλήρους ανεξαρτησίας και σύμφωνα με το καταστατικό της. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας παραμένουν ισχυρά και απολαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή μας, όπως πάντα.

Δεσμευόμαστε να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αποφασιστικά μέτρα για την ενδυνάμωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Τονίζουμε ότι η λήξη του οικονομικού διακανονισμού του ΕΤΧΣ με την Ελλάδα, χωρίς την προοπτική μιας συμφωνίας στη συνέχεια, θα απαιτήσει τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές, με την τεχνική υποστήριξη των θεσμικών οργάνων, για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η Ευρωομάδα θα παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση στην Ελλάδα και η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να συνεδριάσει εκ νέου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις, εφόσον χρειάζεται, προς το συμφέρον της Ελλάδα ως μέλους της ζώνης του ευρώ.
 
Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, όπως απαιτείται, μετά από τη λήξη του οικονομικού διακανονισμού με τον ΕΤΧΣ.
 
[Η δήλωση αυτή εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών της ευρωζώνης, εκτός από την Ελλάδα]».