Καρδιοχτυπά μέχρι το μεσημέρι ολόκληρη η Ελλάδα. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν ξέρει για πόσο θα παραμείνει η χώρα σε κατάσταση χρεoκοπίας, δεδομένου ότι η προσθεσία για καταβολή των δόσεων στο ΔΝΤ εξέπνευσε και η χώρα μένει εκτός προγράμματος... Μετά την ολιγόωρη έκτακτη συνεδρίαση του σημερινού Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είναι πολύ αργά για να υπάρξει παράταση του ελληνικού προγράμματος αλλά και πως οι θεσμοί θα εξετάσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης μόνο αφού διεξαχθεί το δημοψήφισμα.
Τι έχει συμβεί
Αιφνιδίως σήμερα το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε την δική του πρόταση στους Θεσμούς, προτείνοντας διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών (το οποίο θα σημάνει αποκλεισμό του ΔΝΤ από τον δανεισμό της χώρας) και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους. Ζήτησε επίσης παράταση της προθεσμίας μέχρι την Κυριακή ώστε να μην βρεθεί η Ελλάδα εκτεθειμένη απέναντι στους δανειστές της (και της κοπεί κάθε μηχανισμός οικονομικής στήριξης) όσο βρίσκεται σε κατάσταση δρομολόγησης δημοψηφίσματος. Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων), όπως αποκάλυψε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Αργότερα πάντως ο δημοσιογράφος Πίτερ Σπίγκελ αποκάλυψε ότι σύμφωνα με την επιστολή του Τσίπρα στο ESM η Ελλάδα ζητά 29,1 δισεκατομμύρια ευρώ ως μέρος του 3ου προγράμματος διάσωσης.
Η πρόταση Τσίπρα παρουσιάστηκε στους υπουργούς οικονομικών των χωρών μελών της Ευρωζώνης (στο Γιούρογκρουπ δηλαδή) στις 8 το βράδυ. Αμέσως μετά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, σύμφωνα με το Ρόιτερς, ότι θα σταλεί νέα επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup αύριο.Ο πρόεδρος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης διεμήνυσε ότι οι όροι που θα προβλέπει το ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα χρηματοδότητης από την Ευρώπη (και όχι από το ΔΝΤ) μπορεί να είναι σκληρότεροι.
Παράλληλα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει δηλώσεις της Μέρκελ κατά τις οποίες η Γερμανία δεν θα συζητήσει για τρίτο πακέτο διάσωσης πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα.
Ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανέφερε την ίδια στιγμή στο twitter του ότι το Eurogroup κατέληξε σήμερα στο συμπέρασμα ότι το αίτημα του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να παραταθεί το ελληνικό πρόγραμμα και να υπάρξει μια συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους δεν είναι δυνατόν να ικανοποιηθεί. Όσο για το τρίτο αίτημα, για τη χορήγηση πιστώσεων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (το ευρωπαϊκό δάνειο για να το πούμε -καταχρηστικά- απλά), θα εξεταστεί χωριστά και όχι στο πλαίσιο των κατεπειγουσών διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή.
"Το Eurogroup τελείωσε. Η επιστολή του Τσίπρα περιλαμβάνει τρία αιτήματα. Η παράταση του προγράμματος ή το κούρεμα δεν είναι δυνατό να γίνουν. Το αίτημα για ένα πρόγραμμα του ΕΜΣ θα εξεταστεί μέσω των κανονικών διαδικασιών", ανέφερε ο Στουμπ.
Εν τω μεταξύ στη 1 μετά τα μεσάνυχτα κι εφόσον δεν καταβάλλουμε την δόση (των 3 δόσεων) στο ΔΝΤ, η τελευταία δόση του EFSF των 1,8 δισ.ευρώ δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και το πρόγραμμα των 10,9 δισ από τον EFSF για την κάλυψη των πιθανών απωλειών από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα ακυρωθεί.
Και μέσα στο overdose πληροφοριών, ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υποννόησε ότι η κυβέρνηση δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να αποσύρει το δημοψήφισμα!
Κι αν με ρωτήσετε αυτή τη στιγμή αν πτωχεύσαμε, πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες, που θα βρεθεί ρευστό για τις ανάγκες τις χώρες μέχρι τη Δευτέρα, τι ακριβώς θα σημαίνει πια το ΟΧΙ ή το ΝΑΙ στο δημοψήφισμα, αν το καράβι βούλιαξε ή αν προλαβαίνει (κυριολεκτικά σε χρόνο 0) να σωθεί και μάλιστα μεγαλοπρεπώς... δεν μπορώ να σας απαντήσω. Το δυσάρεστο (για την αγωνία μας) είναι ότι μέχρι στιγμής δεν μπορεί (ή δεν κρίνει ότι πρέπει τη δεδομένη στιγμή) και κανείς άλλος να απαντήσει ξεκάθαρα...
UPDATED
Να τα μας... Τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων αναφέρει:
Τη λήξη του ελληνικού προγράμματος σήμερα τα μεσάνυχτα ανακοίνωσε πριν από λίγο το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) με γραπτή δήλωσή του. Ως εκ τούτου, ανέφερε, η τελευταία δόση στο πλαίσιο των δανείων του EFSF ύψους 1,8 δισ. δεν θα είναι πλέον διαθέσιμη για την Ελλάδα και τα 10,9 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του EFSF για την κάλυψη του εν δυνάμει κόστους της ανακεφαλαιοποιήσης των τραπεζών ή της διάλυσης των τραπεζών στην Ελλάδα θα ακυρωθούν.
Ο επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ότι το πρόγραμμα του ΕΦΣ λήγει σήμερα χωρίς να υπάρχει μεταγενέστερη ρύθμιση και ότι τα θετικά αποτελέσματα του προγράμματος τίθενται πλέον σε κίνδυνο. Χάρη στις οικονομικές πολιτικές που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του EFSF η χώρα βρισκόταν στο σωστό δρόμο προς μια ισχυρή ανάπτυξης μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Οι μεγάλες θυσίες τις οποίες ο Ελληνικός λαός υποχρεώθηκε να κάνει απέδιδαν καρπούς. Η Ελλάδα πέτυχε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμα και να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα. Η χώρα ήταν σε θέση να έχει πλέον πρόσβαση στις αγορές εκ νέου και τα υψηλά επίπεδα ανεργίας άρχισαν να μειώνονται. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την παγκόσμια τράπεζα ήταν πρωταθλήτρια στις μεταρρυθμίσεις μέχρι το 2014 και ενθαρρυντικές προοπτικές για την ανάπτυξη. Η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επιστρέψει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων εντός της ευρωζώνης».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ανακοίνωση, το πρόγραμμα του EFSF άρχισε στις 21 Φεβρουαρίου του 2012. Αρχικά επρόκειτο να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 αλλά επεκτάθηκε δύο φορές μετά από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης. Συνολικά, στο πλαίσιο του προγράμματος, ο EFSF εκταμίευσε 141,8 δισ. στην Ελλάδα, τα οποία περιλάμβαναν μεταξύ άλλων 48,2 δισ. για την κάλυψη του κόστους της εκκαθάρισης και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Από αυτό το ποσό, τα 10,9 δισ. ευρώ δεν χρησιμοποιήθηκαν και επιστράφηκαν στη συνέχεια στο EFSF. Ως εκ τούτου το δάνειο που βρίσκεται σε εκκρεμότητα ανέρχεται σε 130,9 δισ. ευρώ, κάτι που καθιστά τον EFSF με διαφορά το μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση σημειώνει πως το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της Ελλάδας ήταν μοναδικό σε πολλές πτυχές του. Όπως υπογραμμίζει, λόγω της σοβαρότητας των διαρθρωτικών αδυναμιών της χώρας και των αναγκών προσαρμογής ήταν το μεγαλύτερο πρόγραμμα του EFSF ή του ESM που υπήρχε πότε, ενώ χαρακτηρίστηκε από τις πιο θετικές συνθήκες που υπήρξαν ποτέ όσον αφορά τη δανειοδότηση προς μία χώρα που βρισκόταν σε πρόγραμμα. Επιπλέον, συμπεριέλαβε την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα με σημαντικές απώλειες για του ιδιώτες επενδυτές.
Η Ελλάδα, συνεχίζει η ανακοίνωση, επωφελείται από μία κατά μέσο όρο ωρίμανση των δανείων πέρα των 30 ετών και η χώρα δεν καταβάλει τοκοχρεολύσια για τμήμα των δανείων του EFSF έως το 2023. Οι θετικές αυτές συνθήκες δανειοδότησης έδωσαν στην Ελλάδα δημοσιονομικές «αποταμιεύσεις» που υπερέβησαν τα 16 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, κάτι που αναλογεί σε πάνω από το 4% του ελληνικού ΑΕΠ για κάθε ένα από τα δύο τελευταία χρόνια.
Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα της αντίστροφης μέτρησης που έκανε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN για την χρεοκοπία της Ελλάδας την οποία παρουσίασε με δύο ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις: 1. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου που αδυνατεί να πληρώσει τη δόση της στο ΔΝΤ. 2. "Δεν έχω άλλο τρόπο να το πω. Η Ελλάδα μόλις πτώχευσε για 1,5 δισεκατομμύρια euro. Πολλή ησυχία βλέπω όμως στην ελληνική βουλή πίσω μου"...
Κι αυτή η ιστορική ανακοίνωση για την χρεοκοπία της Ελλάδας (για την οποία το ΔΝΤ πάντως διευκρίνησε ότι δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε τον όρο χρεοκοπία αλλά να λέμε πως μπήκαμε σε κατάσταση καθυστέρησης καθώς εκκρεμεί το αίτημά μας για παράταση του χρόνου αποπληρωμής το οποίο θα συζητηθεί αύριο)...