Σύνοδος Κορυφής: Επιτέλους! Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα

Μετά από ένα θρίλερ48 ωρών στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη οδηγήθηκε σε συμφωνία με την Κυβέρνηση για νέα πακέτο στήριξης-Τι δήλωσαν Τσίπρας, Μέρκελ, Ολάντ.
Σύνοδος Κορυφής: Επιτέλους! Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα



Η Ευρώπη μετά από ένα διαπραγματευτικό θρίλερ αποφάσισε ομόφωνα να προσφέρει πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα!

Λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας, βγήκε... λευκός καπνός από την αίθουσα της Συνόδου Κορυφής μετά από συζητήσεις που κράτησαν πάνω από 15 ώρες ανάμεσα στους ηγέτες της Ευρωζώνης. Σε μια διαπραγμάτευση χωρισμένη σε δυο... στρατόπεδα, αυτά του Νότου και του Βορρά. Μια διαπραγμάτευση που άλλαζε τα δεδομένα από λεπτό σε λεπτό, ωστόσο ήρθε η συμφωνία.

Αμέσως μετά σε συνέντευξη Τύπου, ο Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε: "Είχαμε μόνο έναν στόχο σήμερα. Επιτέλους καταλήξαμε! Κάποιος θα μπορούσε να μιλήσει για Greekment. Συμφωνήσαμε σε συνεχιζόμενη υποστήριξη για Ελλάδα. Υπάρχουν αυστηροί όροι που πρέπει να περάσουν από διάφορα κοινοβούλια. Η Ελλάδα μπορεί να επαναδρομολογηθεί με τη βοήθεια των εταίρων της και αποφεύγονται οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που θα έφερνε η μη συμφωνία".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολίασε: "Η Κομισιόν από την αρχή επέμενε στο γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση Grexit. Αρα είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν πάντα επέμενε παράλληλα με τις προσπάθειες σε επίπεδο αλληλεγγύης να μην ξεχνάμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης".

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε: "Συμφωνήσαμε ότι απαιτείται έξτρα προσπάθεια. Θα δείτε ότι κάποια από τα σημεία έχουν έρθει σε πρωθύστερο επίπεδο για να νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων. Υπάρχουν στο κείμενο μεταρρυθμίσεις στην αγορά. Θα υπάρχει ένα fund όπου θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία και θα υπάρχει ρευστοποίηση. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να μειωθεί το χρέος. Οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 25 δις ευρώ". 

Αλέξης Τσίπρας: Δύσκολη η συμφωνία, η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, φανερά καταβεβλημένος, τόνισε στους δημοσιογράφους από τις Βρυξέλλες: "Δώσαμε μια σκληρή μάχη 6 μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της. Βρεθήκαμε μπροστά σε σκληρές αποφάσεις. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις για να αποτρέψουμε την υλοποίηση ακραίων επιδιώξεων των πιο συντηρητικών κύκλων στην Ευρώπη. Αποτρέψαμε σχέδιο για μεταφοράς περιουσίας σε ταμείο δημοσίου, αποτρέψαμε σχέδιο για κατάρρευση τραπεζικού συστήματος που είχε σχεδιαστεί στην εντέλεια και είχε αρχίσει να υλοποιείται και καταφέραμε να κερδίσουμε αναδιάρθρωση χρέους και μια βέβαιη χρηματοδότηση. Ξέραμε ότι δεν ήταν εύκολο, έχουμε αφήσει όμως μια σημαντική παρακαταθήκη. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να κερδίσουμε τη χαμένη μας εθνική κυριαρχία".

Άνγκελα Μέρκελ: Θα είναι επώδυνη η προσπάθεια

Σειρά για δηλώσεις πήρε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία τα... άκουσε παγκοσμίως για την εκβιαστική της συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις: «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα υπομονετικοί, η εμπιστοσύνη τον τελευταίο καιρό κλονίστηκε. Πρέπει να πάμε βήμα-βήμα με την Ελλάδα και να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Και οι Έλληνες φέρουν την ευθύνη για να γίνουν αυτά που αποφασίστηκα. Έχω μεγάλη πίστη στην έναρξη των διαβουλεύσεων με την Ελλάδα. Νομίζω πως τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μεινονεκτήματα. Η Ελλάδα θα αιτηθεί νέου προγράμματος διάσωσης από το ΔΝΤ όταν λήξει το πρόγραμμα του ΔΝΤ τον Μάρτιο. Το πρόγραμμα είναι 82-86 δισ. για 3 χρόνια. Θα πρέπει να φτιάξουμε ένα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ.»

Φρανσουά Ολάντ: Είναι μια καλή μέρα για την Ευρώπη

Χαρούμενος εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, για την συμφωνία με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν: «Μας πήρε αρκετές ώρες, αλλά νομίζω ότι ήταν μία καλή νύχτα και μία καλή μέρα για την Ευρώπη. Αφιέρωσα πολλές ώρες συνομιλώντας με την Μέρκελ και τον Τσίπρα με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας. Η συμμετοχή στην Ευρωζώνη πρέπει να παρέχει σταθερότητα και ανάπτυξη. Δεν υπάρχει σταθερότητα χωρίς ανάπτυξη ούτε και ανάπτυξη χωρίς σταθερότητα»

Αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας

«Η Ευρωσύνοδος κορυφής επισημαίνει την κρίσιμη ανάγκη για να οικοδομηθεί ξανά εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές, ως προαπαιτούμενογια μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM.

Ενα κράτος μέλος της ευρωζώνης ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όταν είναι δυνατό, ένα παρόμοιο αίτημα στο ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση ώστε to Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016.

Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις της των Ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται σε πλήρη προηγούμενη συμφωνία με τους Θεσμούς θα περιλαμβάνουν:

Ως τις 15 Ιουλίου:

Εξορθολογισμός του συστήματος ΦΠΑ και διεύρυνση της φορολογικής βάσης με αύξηση των εσόδων
Αμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος
Διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ
Πλήρης εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως μέσω του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα τεθεί σε λειτουργία πριν από την οριστικοποίηση του Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και την εισαγωγή οιονεί αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους φιλόδοξους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από έγκριση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και υπό την προηγούμενη έγκριση των Θεσμών.

Μέχρι τις 22 Ιουλίου

Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και ρυθμίσεων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και τη μείωση του κόστους.
Η μεταφορά του BRRD (σσ: εννοεί την κοινοτική οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αμέσως και μόνο μετά τη νομική υλοποίηση των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων και την έγκριση όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από την ελληνική Βουλή, και μετά την επαλήθευση από τους Θεσμούς και το Eurogroup, θα μπορέσει να ληφθεί μια απόφαση που θα αναθέτει στους Θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU). Η απόφαση θα ληφθεί με την προϋπόθεση ότι οι εθνικές διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης για τον ESM και οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Πόση είναι η χρηματοδότηση

Η νέα σύμβαση προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν τα κατάφερε.

Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ (το λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ»).
Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».
Επιτήρηση και παρουσία των τριών Θεσμών στην Αθήνα

Ταμείο ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ

Μετά από μάχη που δόθηκε, δεν θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα. Στο Ταμείο αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας, τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα εξυπηρετήσουν το χρέος και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.

Ποια μέτρα καλείται να περάσει η Βουλή ως την Τετάρτη

Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα, με 4 νόμους, ως εξής:

Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαγγελμάτων, την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.

Ολα τα μέτρα της νέας συμφωνίας

Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%.
Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή κοσμικά νησιά, με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2015 σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019.
Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία
Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ
Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου 2015
Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό
Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στον νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2015

Διάβασε ΕΔΩ πως φτάσαμε σε συμφωνίοα και όλα όσα έγιναν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες 48 ώρες