Project Preservation: Ο Blake Little μαγεύει το κοινό με τα πορτραίτα μοντέλων λουσμένα σε μέλι

Oh, honey!Τολμηρό; Αισθησιακό; Τρελό; Ή αηδιαστικό; Πάντως σίγουρα NSFW!
Project Preservation: Ο Blake Little μαγεύει το κοινό με τα πορτραίτα μοντέλων λουσμένα σε μέλι



Παγιδευμένα στον χρόνο και την κίνηση, τα μοντέλα του διάσημου φωτογράφου του Hollywood, Blake Little, θυμίζουν κεχριμπαρένια αγάλματα λουσμένα από το μέλι

Η ιδέα για το Project Preservation γεννήθηκε όταν κάποια φορά χρησιμοποίησε λίγο μέλι σε μια -πιο αντισυμβατική σίγουρα- φωτογράφιση. Λίγο αργότερα παρατήρησε πως ένα χέρι βουτηγμένο στο μέλι έμοιαζε σαν να είχε διατηρηθεί στο κεχριμπάρι για αιώνες. Μαγεμένος από το απλό οπτικό εφέ αυτό, άρχισε να μελετάει τις ιδιότητές του, και πως θα μπορούσε να το εντάξει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. 

Και τα κατάφερε. Το φωτογραφικό του λεύκωμα και η έκθεση με τον ομώνυμο τίτλο προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων την άνοιξη. Κάποιοι τον κατέκριναν για την άλογη σπατάλη αγαθών όπως το μέλι αλλά και του νερού που θα χρειαζόταν στη συνέχεια για να καθαριστούν τα μοντέλα. Άλλοι επικεντρώθηκαν στις πιθανές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος. Δηλαδή, πως θα σε λούσει κάποιος με μέλι χωρίς να μπει στα αυτιά ή τη μύτη σου. Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους που αντίκρισαν τα πορτρέτα και δηλώνουν μαγεμένοι, το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να πάρεις το βλέμμα σου από αυτά. Έχουν κάτι τόσο πρωτόγνωρα πρώιμο αλλά κι εξελιγμένα σοφιστικέ που δεν γίνεται από το να μην μαγνητίσουν το μυαλό σου!

Τα μοντέλα του ανήκουν σε μια ευρεία γκάμα ηλικιών και σωματότυπων. Ο Blake Little σκέφτηκε ότι το μέλι θα είχε ένα «δημοκρατικό» εφέ στα σώματα, καθώς θα ήταν η κυρίαρχη ουσία που θα τα μετέτρεπε σε ζωντανά αγάλματα, ώστε οι θεατές να μπορούν να δουν πέρα από προλήψεις και ταμπέλες, συμπυκνώνοντας έτσι τη φιλοσοφία του ουμανισμού σε κάθε φωτογραφία. 

Σε κάποιες φωτογραφίες, το μέλι, αντί να φυλακίζει την κίνηση και τη ζωή, έχει το ρόλο του τροφού. Είναι η ουσία που μπορεί να σε θρέψει, να σε ανδρώσει. Είναι η ίδια ουσία που έχει τόσες ιδιότητες όπως το μητρικό γάλα και μπορεί να διατηρηθεί αιώνες ολόκληρους. Είναι η ουσία της αιωνιότητας-πέρα από το χρόνο, την περατότητα των ανθρώπινων αντιλήψεων και του σώματος.

Αναμφίβολα, τα πορτρέτα της έκθεσης Preserved είναι από τις πιο δυνατές κι αμφίσημες εικόνες που έχω δει τον τελευταίο καιρό. Η αφορμή γι αυτό το κείμενο ήταν το παρακάτω βίντεο από τα παρασκήνια του, που με ιντρίγκαρε να ψάξω το θέμα παραπάνω. 

Οι φωτογραφίες από το επίσημο site του βιβλίου του Project Preservation, όπου πωλείται και μπορείς να δεις περισσότερες λεπτομέρειες.