Έγκλημα στην Κοζάνη: Ποιός σκότωσε τον Κωστή Πολύζο;

Το προφίλ της γυναίκας για την οποία μιλάνε όλοι σήμερα. Η Δέσποινα Κουτσέγκου κρύβεται πίσω από την δολοφονία του 23χρονου Κωστή Πολύζου; Μάνα δολοφόνος ή οικογενειακή τραγωδία; Η εξαφάνιση, τα δάκρυα, οι αντιφάσεις, το μυστήριο με τον αδερφό, το τραγικό εύρημα στο χωράφι και η σύλληψη 5 χρόνια μετά τον φόνο.
Έγκλημα στην Κοζάνη: Ποιός σκότωσε τον Κωστή Πολύζο;



Μια μικρή επαρχιακή κοινωνία μπορεί να κρύβει τόσα μυστικά που ακόμα κι ένα καλογραμμένο σενάριο αστυνομικού θρίλερ να ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Όταν μεσημέρι Παρασκευής ξεκινήσαμε την αποστολή στη Σιάτιστα Κοζάνης είχαμε απορίες για το δολοφονία του 23χρονου Κωστή Πολύζου που συγκλόνισε την κοινή γνώμη. Μόλις είχαν συλληφθεί οι γονείς του ως ύποπτοι για τον φόνο. Σήμερα, έχοντας επιστρέψει από το επιτόπιο ρεπορτάζ τα ερωτήματα είναι πολύ περισσότερα. Και οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες του φονικού ακόμα πιο σοκαριστικές. Πίσω από τις κλειστές πόρτες τα στόματα μιλούν για αδίστακτη μάνα, υποχείριο πατριό, αδερφό ύποπτο, γείτονα μάρτυρα με αντιφάσεις, δεύτερη δολοφονία της οικογένειας που καλύφτηκε για πάντα και πολύ σεξ! Τραβηγμένες ιστορίες της γειτονιάς ή ένα από τα πιο συγκλονιστικά φονικά των τελευταίων χρόνων; Ακούσαμε πολλά. 

Η μοιραία νύχτα του φονικού 

Ο 23χρονος Κωστής εξαφανίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 18 Φεβρουαρίου 2011, από το σπίτι του στη Σιάτιστα Κοζάνης. Στις 11.30 μια γειτόνισσα τον είδε να επιστρέφει από το –απέναντι- σπίτι του φίλου Σπύρου Καλαμπούκα, όπου βρισκόταν για 3.5 ώρες περίπου. Μπήκε στο σπίτι του. Εκεί ήταν η μητέρα και ο 12χρονος τότε ετεροθαλής αδελφός του. Σύμφωνα με τη μητέρα του, Δέσποινα Κουτσέγκου, έπαιξε με τον αδερφό του, στη συνέχεια βγήκε λίγο έξω για να φτιάξει μια βλάβη στη βρύση. Από εκεί και πέρα χάνονται τα ίχνη του. Ο πατριός του, Χρήστος Ντιού έλειπε από το χωριό. Ήταν μια νύχτα με δυνατό αέρα, κρύο και καταιγίδα. Σύμφωνα με τον αδερφό του μίλησε με έναν άγνωστο άνδρα που είχε σταματήσει με το αυτοκίνητο του έξω από το γκαράζ τους. Μπήκε στο σπίτι, φόρεσε το μπουφάν του και ενημέρωσε την οικογένεια πως θα πεταγόταν λίγο πάλι απέναντι στο σπίτι του φίλου του. Ήταν μεσάνυχτα (όλα τα παραπάνω δηλαδή έγιναν σε μισή ώρα). Δυο τρεις ώρες μετά η μάνα τηλεφωνεί στον φίλο ανήσυχη που δεν είχε επιστρέψει ακόμα σπίτι ο γιος της. Ο Σπύρος της λέει πως ο Κωστής δεν είχε πάει ποτέ σπίτι του μετά τα μεσάνυχτα. Η τελευταία κλήση που του έκανε η μητέρα ήταν στις 4 παρά 20 τα ξημερώματα. Το πτώμα βρέθηκε οκτώ μήνες αργότερα, θαμμένο σε χωράφι που ανήκει στην οικογένεια. 

Ποιός βρήκε το πτώμα 

Σύμφωνα με τον κυνηγό Σαράντη Λιάκα που βρήκε το πτώμα, οκτώ μήνες αργότερα, το παιδί δεν είχε ταφεί κανονικά. Είχε τοποθετηθεί σε μια τρύπα ενός μέτρου περίπου, σε ένα παράχωμα, σε εξαιρετικά δύσβατη κι απόμακρη περιοχή και σκεπαστεί με πολλά κλαδιά για να μην φαίνεται από τους βοσκούς ή τους κυνηγούς της περιοχής. Το περίεργο είναι πως βρέθηκαν στο σημείο τουλάχιστον πέντε λίτρα χυμένα λάδια σαν να είχαν «βαπτίσει» το πτώμα πριν την ταφή. Ο πατριός είπε ότι είχε προσπαθήσει να αλλάξει τα λάδια του αυτοκινήτου σε εκείνο το σημείο. 

Το πτώμα πάντως αποκαλύφθηκε όταν «έσκασε» ο θώρακας, λόγω μεγάλων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας. Τα σκυλιά κτηνοτρόφου μύρισαν το πτώμα. Όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο υπήρχαν κόκκαλα διάσπαρτα, έλειπε το πίσω μέρος του κρανίου σαν να το είχαν χτυπήσει έντονα (αλλά και πάλι δεν είναι σαφές αν πρόκειται για εγκληματική ενέργεια ή για επίθεση ζώων). Το σώμα ήταν ακέραιο από την λεκάνη και κάτω. Το θύμα φορούσε φόρμες και ήταν ξυπόλυτο. Όσο κι αν έψαξαν την περιοχή οι αστυνομικοί δεν βρήκαν τα παπούτσια του (από αυτό το στοιχείο προκύπτει πως ό τι έγινε έγινε σε κλειστό χώρο). Στην πραγματογνωμοσύνη αναφέρεται πως: "λόγω των αλλοιώσεων δεν μπορεί να προκύψει αιτία θανάτου".

Μαρτυρία στην εκπομπή της Αγγελικής Νικολούλη ισχυρίστηκε: «Τις πρώτες μέρες τις εξαφάνισης εμείς κάναμε οργανωμένες έρευνες στο συγκεκριμένο χωράφι για την ανεύρεση του Κωστή. Η οικογένειά του ρωτήθηκε για τα οικόπεδα που υπήρχαν με κάτι μελίσσια μήπως είχε πάει εκεί ο Κωστής και για κάποιο λόγο είχε πάθει ατύχημα και βρισκόταν εκεί παγιδευμένος. Στις αρχές ανέφεραν όλα τα χωράφια τους, εκτός από αυτό στη θέση Πασά Γεφύρι. Εκεί που βρέθηκε θαμμένο το παιδί ήταν δικό τους χωράφι».

Ο ρόλος του φίλου, οι υποψίες και η μαρτυρία 

Ο Σπύρος Καλαμπούκος, ο φίλος του Κωστή, είναι ίσως το πρόσωπο που έχει μιλήσει πιο πολύ από όλους για την υπόθεση. Στο off the record οι χωριανοί μιλάνε για περίεργη σχέση του με την μητέρα. O ίδιος δήλωνε από την αρχή: «Ο πατριός ήταν στην Αθήνα, στη ΔΕΗ για δουλειά. Η μητέρα του ήταν σπίτι, δεν βγήκε καν να ψάξει. Ο πρώτος που πήγε να τον βρει ήμουν εγώ», υπογραμμίζοντας πως μια μέρα μετά είδε την μάνα του παιδιού να κάνει γενική καθαριότητα και να καθαρίζει τους αρμούς στα πλακάκια του σπιτιού με ατμό (επειδή είχε άγχος όπως είπε στον ίδιο)!  Ο Σπύρος εργάζεται σε ένα εκτροφείο βιζόν, έξω από τη Σιάτιστα. Έχασε τον πατέρα του και στα 18 τη μητέρα του. Ζει με την οικογένεια της θείας η οποία είναι παντρεμένη με 2 παιδιά.

Το αίμα στο φορτηγό 

Ένα σοβαρότατο εύρημα που δρομολόγησε εξελίξεις ήταν η πώληση του αγροτικού αυτοκινήτου από τον πατριό του θύματος. Το αυτοκίνητο πουλήθηκε 17 ημέρες πριν βρεθεί το πτώμα του Κωστή. Ο κάτοχος του οχήματος το μετέφερε σε πλυντήριο της Κοζάνης λέγοντας πως παρότι είχε ξαναπλυθεί με βιολογικό καθαρισμό δεν είχε καθαρίσει. Οι υπάλληλοι του πλυντηρίου εντόπισαν κάποιους λεκέδες στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. Αργότερα διαπιστώθηκε - στα εργαστήρια του ειδικού πραγματογνώμονα κ. Γιώργου Φιτσιάλου- πως οι λεκέδες αυτοί ήταν αίμα του 23χρονου Κωστή. Κάτοικοι πιστεύουν πως το άψυχο σώμα του παιδιού είχε μείνει στην καρότσα του ημιφορτηγού 2-3 μέρες ή και ακόμα και μια ολόκληρη εβδομάδα. 

Η σκοτεινή υπόθεση θανάτου του πρώτου συζύγου 

Οι χωριανοί μας είπαν ότι η Δέσποινα Κουτσέγκου δεν κατάγεται από την περιοχή αλλά η οικογένειά της ήρθε από τη Ρωσία με το επώνυμο Κουτσέγκοφ. Λένε πως υπάρχει ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων στην οικογένεια και πως έχει νοσηλευτεί και η ίδια, αν και τέτοιο στοιχείο δεν προκύπτει από καμία έρευνα. Ο Κωστής είναι γιος από τον πρώτο της γάμο με τον Γιώργο Πολύζο, ο οποίος δούλευε στην οικογενειακή επιχείρηση με γαλακτοκομικά στη Σιάτιστα. Η γυναίκα του λένε, διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση με τον Χρήστο Ντιό (εργάτη στην επιχείρηση) η οποία αποκαλύφθηκε λίγες μέρες πριν πεθάνει ο Γιώργος Πολύζος. Τα αδέρφια του Πολύζου δεν αποδέχτηκαν ποτέ ως αιτία θανάτου το καρδιακό επεισόδιο, επέμειναν πως δολοφονήθηκε από την σύζυγό του και ζήτησαν έρευνα η οποία όμως δεν έδωσε στοιχεία για περαιτέρω έρευνα. Σήμερα, μετά από όσα έχουν γίνει, η οικογένεια Πολύζου συζητά να ανοίξει εκ νέου η υπόθεση εκείνη αν και είναι μάλλον απίθανο να βρεθεί κάτι καθώς έχουν περάσει πάνω από 16 χρόνια πια. 

 

Ο ρόλος του αδερφού

Το μεγαλύτερο ίσως ερωτηματικό σε αυτή τη σκοτεινή υπόθεση είναι ο ρόλος του 16χρονου σήμερα αδερφού το Κωστή ο οποίος την εποχή του φονικού ήταν σχεδόν 12 ετών. Είναι ένα από τα τελευταία άτομα που είδε το θύμα ζωντανό αλλά και ο μάρτυρας με την πιο περίεργη πληροφορία. Ο πιτσιρικάς κατέθεσε πως τη μοιραία νύχτα είδε τον αδερφό του να βγαίνει από το σπίτι και τον άκουσε μιλάει σε κάποιον που βρισκόταν μέσα σε ένα άγνωστο αυτοκίνητο. Κανείς από τη γειτονιά δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία. Γειτόνισσα λέει πως είδε τον Κωστή να μπαίνει στο σπίτι –αντάλλαξαν μάλιστα μια καληνύχτα- αλλά δεν τον άκουσε να βγαίνει «την σιδερένια πόρτα πάντα την ακούω όταν ανοίγει. Εκείνο το βράδυ δεν την άνοιξα ξανά». Το πιο σημαντικό ίσως είναι αυτό που κατέθεσε ένας άλλος γείτονας, ο Μανώλης Κουρκουλιώτης: «Είχε βροχή και τρομερό αέρα εκείνο το βράδυ. Δεν άκουγες τίποτα από τον αέρα. Εγώ το έμαθα τη Δευτέρα στη δουλειά μου, μετά από τρεις μερες, ότι χάθηκε ο Κωστής (σ.σ. σε μια τέτοια υπόθεση δεν είχε «βουίξει» η γειτονιά;)». Πώς είναι, λοιπόν, δυνατόν να άκουσε ο μικρός το αυτοκίνητο; Υπάρχει τελικά η υποψία για δυστύχημα μέσα στο σπίτι κατά διάρκεια που έπαιζαν τα δύο αδέρφια, ή όχι; Η μάνα καλύπτει τον δεύτερο γιο της ή τον υποχρέωσε να πει ψέματα για το δήθεν άγνωστο αυτοκίνητο προκειμένου να προστατέψει τη μαμά του; Μέχρι και λίγες ώρες πριν την απολογία των γονιών, δεν είχε απαγγελθεί καμία κατηγορία στον ετεροθαλή αδερφό του Κωστή. 

Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα ειπωθούν πολλά για αυτή την υπόθεση. Εκτός από το βασικό ερώτημα (ποιος σκότωσε τον Κωστή) εκείνο που περιμένουμε να μάθουμε είναι γιατί χρειάστηκε να περάσουν 5 ολόκληρα χρόνια για να γίνουν συλλήψεις για την υπόθεση αυτή αφού από τα στοιχεία που έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τίποτα δεν άλλαξε στις καταθέσεις και τα ευρήματα. 

Διάβασε όλο το ρεπορτάζ, πρόσεξε σημαντικές πληροφορίες για τα δάνεια που παίζουν τον ρόλο τους στην ιστορία και δες φωτογραφίες της υπόθεσης στο περιοδικό DownTown που κυκλοφορεί.