Επίθεση στις Βρυξέλλες - 34 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε αεροδρόμιο και μετρό (βίντεο)

Το Βέλγιο ανέβασε το επίπεδο συναγερμού στο ανώτατο επίπεδο
Επίθεση στις Βρυξέλλες - 34 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε αεροδρόμιο και μετρό (βίντεο)



Τρομοκρατική επίθεση δέχονται οι Βρυξέλλες. Πεδίο μάχης θυμίζει το αεροδρόμιο, νεκροί, τραυματίες και απόλυτη καταστροφή στην αίθουσα αναχωρήσεων, κοντά στον έλεγχο των εισιτηρίων της American Airlines. Δύο εκρήξεις στις 09:30 σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο (λίγο πριν την επιβίβαση για πτήση με προορισμό τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ) και άλλες δύο σε σταθμούς του μετρό κοντά στο κτίριο της Κομισιόν έσπειραν ξανά τον πανικό στην Ευρώπη.

Η Ολλανδία έκλεισε τα σύνορα με το Βέλγιο, οχυρώνεται το Παρίσι, συναγερμός στο Λονδίνο, μέτρα ασφαλείας στα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου, σε κατάσταση ετοιμότητας και η Γερμανία. 


Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga αναφέρει πως πριν τις εκρήξεις ακούστηκαν πυροβολισμοί και κάποιος να φωνάζει στα αραβικά "ο Αλλάχ είναι μεγάλος". Αυτόπτης μάρτυρας καταθέτει σοκαρισμένος: "Άκουσα ένα μπαμ και αμέσως μετά έναν άντρα να ουρλιάζει στα αραβικά. Ένα ζευγάρι είναι μπροστά μου και βγάζει χρήματα, η γυναίκα έχασε και τα δύο της πόδια και ο άντρας το ένα του πόδι. Ενας αστυνομικός έχασε κι αυτός το πόδι του, τα παράθυρα των μαγαζιών έσπασαν, υπάρχει αίμα παντού, προσπάθησα να βοηθήσω κάποιους"...


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι νεκροί φτάνουν τους 14 στο αεροδρόμιο και τουλάχιστον 20 στο μετρό, ενώ οι τραυματίες τους 35 και δεκάδες αντίστοιχα. Ωστόσο υπάρχει έντονη ανησυχία ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.  Στο αεροδρόμιο επικράτησε χάος: Ο κόσμος έτρεχε πανικόβλητος για να σωθεί, τραυματίες, καπνός, σπασμένα τζάμια. Οι αστυνομικοί φωνάζουν σε όλους να αφήσουν τις αποσκευες στο αεροδρόμιο και να μην πάρει κανείς τίποτα μαζί του φεύγοντας...


Η Eurocontrol ανακοίνωσε ότι το αεροδρόμιο των Βρυξελλών κλείνει. Καμία πτήση δεν επιτρέπεται να προσγειωθεί ή να απογειωθεί. Τα δρομολόγια των τρένων προς αυτή την κατεύθυνση έχουν σταματήσει. 
Έως τώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για το ποια ήταν η αιτία των εκρήξεων.

Σύμφωνα με το δίκτυο RTBF λίγη ώρα μετά τις δυο εκρήξεις στο αεροδρόμιο σημειώθηκε άλλη μια έκρηξη στο σταθμό του μετρό στις Βρυξέλλες, κοντά στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Έως τώρα δεν έχει αναφερθεί για το αν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες. 

Ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σχολίασε στο twitter το εξής: "Παρακολουθούμε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. Η απόλυτη προτεραιότητα είναι τα θύματα και οι άνθρωποι που βρίσκονται μέσα στο αεροδρόμιο των Βρυξελών".

Δύο ύποπτοι συνελλήφθησαν λίγα μέτρα από τον σταθμό του μετρό που εκδηλώθηκε η επίθεση. 

Δες και το συγκλονιστικό βίντεο.