Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη θρηνεί τη νέα εποχή

Εκατοντάδες πολίτες σε ολονυχτία στο Βέλγιο, ο Πύργος του Αϊφελ, η Πύλη του Βραδεμβούργου, η Φοντάνα ντι Τρέβι και δεκάδες ιστορικές γωνιές της Ευρώπης φωταγωγούνται σε ένδειξη πένθους γιατα θύματα τωνεπιθέσεων στην καρδιά της Ευρώπης.
Τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες: Η Ευρώπη θρηνεί τη νέα εποχή



Σε κατάσταση ισχυρού σοκ από τα φονικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες η Ευρώπη θρηνεί τον χαμό 34 νέων θυμάτων της τρομοκρατίας και αποχαιρετά ουσιαστικά την εποχή που οι ανθρώποι της ένιωθαν ασφαλείς να περπατούν στους δρόμους. Η διπλή επίθεση, στο αεροδρόμιο και το μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, μια ανάσα από το κτίριο της Κομισιόν και ενώ υπήρχε ήδη υποψία για χτύπημα του ISIS, αλλάζει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Ευρώπη την τρομοκρατία.

Το πρωτοσέλιδο της γαλικής Liberation με τη σημαία του Βελγίου πίσω από το λογότυπο, τους ανθρώπους να τρέχουν στο τούνελ του μετρό για να σωθούν και τον σιωπηλό τίτλο "Βρυξέλλες, 22 Μαρτίου 2016" αντικατροπτίζει το συναίσθημα εκατομμυρίων Ευρωπαίων. Σοκ και φόβος. 

 Για «επίθεση στην ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία» της Ευρώπης κάνουν λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ και η ηγεσία των ευρωπαϊκών οργάνων, σε κοινή δήλωσή τους. «Η ΕΕ θρηνεί τα θύματα των σημερινών τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες» τονίζουν οι 28, ενώ διαβεβαιώνουν ότι θα παραμείνουν ενωμένοι και αμετακίνητοι «στη μάχη κατά του μίσους, του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας». Προσθέτουν , επίσης, ότι αυτή η επίθεση ενισχύει τη βούλησή τους να υπερασπιστούν τις ευρωπαϊκές αξίες και την ανοχή. Οι ευρωπαίοι ηγέτες υπογραμμίζουν ότι τα ευρωπαϊκά όργανα φιλοξενούνται στο Βέλγιο χάρη στη γενναιοδωρία της βελγικής κυβέρνησης και του βελγικού λαού, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο βελγικό κράτος και την αλληλεγγύη τους για να αντιμετωπίσουν «μαζί την απειλή αυτή», «με κάθε μέσο».

Σε ένδειξη συμπαράστασης στον βελγικό λαό πολλά σύμβολα χωρών της Ευρώπης φωτίστηκαν στα χρώματα της βελγικής σημείας. 

Ο Πύργος του Αϊφελ στο Παρίσι... 

Η πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο... 

Το δικαστικό μέγαρο στη πόλη Λυόν της Γαλλίας... 

Η Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη... 

Η Dam Square στο Άμστερνταμ... 

Το στάδιο Nagyerdei στην ουγγρική πόλη Debrecen και πολλά ακόμα κτίρια της Ευρώπης βάφτηκαν στα χρώματα του Βελγίου ενώ οι κάτοικοι των Βρυξελλών βγήκαν στους δρόμους κι έγραψαν τα δικά τους συνθήματα με κιμωλίες στους δρόμους. 

Άναψαν κεριά και προσευχήθηκαν για εκείνους που χάθηκαν με τόσο τραγικό τρόπο αλλά και για την επόμενη μέρα της Ευρώπης. 

Οι δύο εκρήξεις στον χώρο των αναχωρήσεων του διεθνούς αεροδρομίου των Βρυξελλών «προκάλεσαν γενικευμένο πανικό σε όλα τα επίπεδα», σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένας άνδρας φώναξε κάτι στα αραβικά πριν από την πρώτη έκρηξη.

«Ενας κύριος φώναξε κάτι στα αραβικά. Φώναξε μερικές λέξεις και άκουσα μία μεγάλη έκρηξη», δήλωσε ο Αλφόνς Λιουρά, εργαζόμενος στο αεροδρόμιο, που βρισκόταν σε απόσταση πέντε μέτρων από το σημείο. «Βοήθησα τουλάχιστον έξι-επτά τραυματίες. Κρύφτηκα και περίμενα πέντε-έξι λεπτά, αλλά άνθρωποι ήρθαν προς το μέρος μου για να μου ζητήσουν βοήθεια», είπε, διευκρινίζοντας ότι ανάμεσα στις δύο εκρήξεις του αεροδρομίου δεν μεσολάβησαν ούτε δύο λεπτά. «Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει πόδια...είναι πραγματική φρίκη, είναι κάτι που δεν αξίζει στο Βέλγιο. Λυπάμαι, υπήρχε ένας κύριος που έχασε δύο πόδια, ένας αστυνομικός με το ένα του πόδι λιωμένο», δήλωσε ξεσπώντας σε κλάματα ο Αλφόνς Λιουρά, ο οποίος εργάζεται στο τμήμα ασφαλείας των αποσκευών για τις πτήσεις που αναχωρούν προς την Αφρική.