Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης



Ο Γιάννης Βόγλης πέθανε σήμερα σε ηλικία 79 ετών. Το τελευταίο διάστημα ο ηθοποιός νοσηλευόταν διασωληνωμένος στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Έπασχε από ειλεό.

Ο Γιάννης Βόγλης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1937 και σπούδασε στη  δραματική σχολή του Πέλου Κατσέλη. Στο θέατρο έκανε το ντεμπούτο του με τη θεατρική παράσταση "Η άνοδος του Αρτούρο" το 1961, υπό τη σκηνοθεσία του Καρόλου Κουν. Και στον κιμηνατογράφο με την ταινία "Οι Υπερήφανοι".

Ο Γιάννης Βόγλης έπαιξε κυρίως στο θέατρο και συνεργάστηκε με αξιόλογους ηθοποιούς, όπως η Έλλη Λαμπέτη, ο Αλέκος Αλεξανδράκης και ο Μάνος Κατράκης. Για για μια πενταετία, μετά την μεταπολίτευση, έχει εργαστεί ως βασικό στέλεχος του ΚΘΒΕ και ήταν ο ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Οργανισμού "Ανατολή" κατά την δεκαετία του '80. 

Ο Γιάννης Βόγλης έγινε πιο γνωστός στο ευρύ κοινό από την ερμηνεία του στην ταινία "Το χώμα βάφτηκε κόκκινο" το 1966, αλλά και από την ταινία "Κορίτσια στον ήλιο" του Βασίλη Γεωργιάδη.  

Και μια πληροφορία που δεν ήξερες είναι ότι στο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου αναφέρεται ως Ι. Γκόγκλης. Το "Γιάννης Βόγλης" είναι καλλιτεχνικό ψευδώνυμο.

Δες την συνέντευξη του Γιάννη Βόγλη στον Θανάση Αναγνωστόπουλο, στην εκπομπή Join Us.

MANIFESTO 11 GIANNIS VOGLIS JoinUs S1 from join us on Vimeo.