Γιάννης Βόγλης στο Join Us: To όχι του Φίνου, το «στάσου μύγδαλα» και η πίστη του στην αγάπη

Ο μεγάλος ηθοποιός άνοιξε τα χαρτιά του στον Θανάση Αναγνωστόπουλο.
Γιάννης Βόγλης στο Join Us:  To όχι του Φίνου, το «στάσου μύγδαλα» και η πίστη του στην αγάπη



Ειλικρινής και άμεσος ήταν ο μεγάλος ηθοποιός Γιάννης Βόγλης στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή Join Us του ΣΚΑΙ. Και ενώ αυτή την περίοδο γράφει τη βιογραφία του, έδωσε στον Θανάση Αναγνωστόπουλο μερικά highlights από την όμορφη ζωή του, τα δύσκολα γυρίσματα, τον έρωτα και την αγάπη, τις συνεργασίες που δεν προχώρησαν και τα σχέδιά του για το αύριο.

Τι καινούργιο μάθαμε, λοιπόν, από τη συνέντευξη; Καταρχήν, ότι το αληθινό όνομα του Γιάννη Βόγλη ήταν Γιάννης…Γκόγκλης. «Ήταν δυσλεκτικό, καμιά εφημερίδα δεν το έγραφε σωστά και αποφάσισα ότι έπρεπε να το απλοποιήσω, χωρίς βέβαια να ξέρω ότι είναι αρβανίτικο και ότι σημαίνει μικρούλης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ηθοποιός στάθηκε ακόμη στην ιστορική φράση «Στάσου Μύγδαλα» από την ταινία «Κορίτσια στον Ήλιο»: «Τότε, ο Βασίλης Γεωργιάδης μου είχε πει “Βόγλη να θυμάσαι ότι αυτή η φράση θα σε κυνηγάει για όλη σου τη ζωή”. Πόσο δίκιο είχε…Ακόμη μου φωνάζουν στο δρόμο “στάσου μύγδαλα”».

Βέβαια, ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος δεν θα μπορούσε να μην τον ρωτήσει και για την γυναίκα του, με την οποία είναι μαζί 55 ολόκληρα χρόνια.  Ο Γιάννης Βόγλης μίλησε για την γνωριμία τους και για το αν ζηλεύει:

«Γνωριστήκαμε το 1959. Τότε, η σύζυγός μου εργαζόταν στην Αθήνα σε μία τουριστική εταιρία για φοιτητές από τα πανεπιστήμια και το χειμώνα έκανε μαθήματα σε παιδιά.
Είμαστε μαζί 55 χρόνια και το φωτοστέφανο πρέπει να πάει στη γυναίκα μου, εκείνη άντεξε. Είναι Σκωτσέζα και μπορεί να ζήλευε αλλά δεν το έδειξε ποτέ. Ίσως από περηφάνεια ή σοφά σκεπτόμενη ποτέ δεν δημιούργησε πρόβλημα. Είχε μια διακριτική στάση για την καριέρα μου και για το πότε θα εμφανιζόταν. Ακόμα την έχει.»

Πόσες φορές, όμως, τον έχει συγχωρήσει;   «Κακά τα ψέματα, μην κοροιδευόμαστε. Όποιος άντρας μπορεί να πει ότι φοράει φωτοστέφανο είναι αστείο. Είναι κουτό να το πιστεύουμε. Ένας σοφός φίλος μου είχε πει ότι ο έρωτας τρέφεται από τις αντιθέσεις και η αγάπη από τη δύναμη της συγγνώμης. Ο έρωτας περνάει και είναι ένα παροδικό συναίσθημα, αυτό που μένει είναι πόσο ουσιαστικά και βαθιά αγαπάς τον άλλον. Η αγάπη σήμερα και αιώνια είναι το μεγάλο ζητούμενο.»

Ο Γιάννης Βόλης, ακόμη, θυμήθηκε τα γυρίσματα της ταινίας «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» αλλά και το «όχι» που ακολούθησε από τον Φίνο: Μετά την ταινία έπαιζαν πάρα πολλές προτάσεις. Πήγα στο Φίνο και του είπα θα συνεργαστούμε ξανά και μου είπε όχι εγώ κάνω πια αποκλειστικά συμβόλαια. Και βγήκα στην ελεύθερη αγορά. Αυτός ο κύκλος δεν με αφορούσε μετά από επιλογή. Δεν πιστεύω στις δεσμεύσεις και προτιμώ να είμαι ελεύθερος και να επιλέγω γιατί όταν είσαι δεσμευμένος σε ένα συμβόλαιο πολλές φορές είσαι υποχρεωμένος να κάνεις πράγματα τα οποία δεν πιστεύεις. Εγώ πάντα ήθελα να έχω το δικαίωμα να επιλέγω. Αυτό έχει το τίμημά του.»

Τέλος, είπε για το πώς αντιμετωπίζει το παρελθόν:

«Εγώ δεν ζω στο παρελθόν. Το παρελθόν είναι κάτι που πέρασε. εγώ ζω το τώρα και μπορεί να μην προλάβω να κάνω αυτά που θέλω να κάνω αλλά σχεδιάζω για το αύριο. Το παρελθόν δεν με απασχολεί ούτε σκέφτομαι αχ τι ωραία που ήταν τότε. Όλα αυτά τα θεωρώ λίγο μελό.»