Η Πακιστανή έφηβη Μαλάλα Γιουσαφζάι και ο Ινδός ακτιβιστής Καϊλάς Σατιάρτι έλαβαν σήμερα στο Όσλο, τα βραβεία Νόμπελ Ειρήνης τους, έπειτα από δύο ημέρες τιμητικών εκδηλώσεων για τις προσπάθειές τους όσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών.
Η ιστορία της Μαλάλα είναι συγκινητική και συνάμα αποτροπιαστική. Το 2012 δέχτηκε επίθεση από τους Ταλιμπάν, ικανή να της στοιχίσει τη ζωή, επειδή διεκδικούσε το δικαίωμα στην εκπαίδευση, γι' αυτήν και για όλα τα κορίτσια σαν κι εκείνη. Το γεγονός αυτό την έκανε να ξεκινήσει παγκόσμια εκστρατεία, για την οποία και έχει επαινεθεί ευρύτατα. "Θέλω να υπηρετήσω τη χώρα μου, το όνειρό μου είναι η χώρα μου να γίνει μια προηγμένη χώρα και θέλω κάθε παιδί να παίρνει την εκπαίδευση που του αξίζει", δηλώνει και συγκινεί.
"Λέω την ιστορία μου όχι επειδή είναι μοναδική, αλλά επειδή δεν είναι" , τόνισε η 17χρονη Γιουσαφζάι, γνωστή πια με το μικρό της όνομα, όπου και χρησιμοποίησε στον τίτλο του βιβλίου που εξέδωσε αλλά και στο ίδρυμα που συνέστησε. "Είναι η ιστορία πολλών κοριτσιών", επέμεινε.
"Είμαι αρκετά σίγουρη ότι είμαι η πρώτη που λαμβάνει το Νόμπελ Ειρήνης κι ακόμη τσακώνεται με τους μικρότερους αδελφούς της. Θέλω να υπάρξει ειρήνη σ' όλο τον κόσμο, αλλά με τους αδελφούς μου ακόμα είμαστε στην προσπάθεια", αστειεύτηκε η Μαλάλα Γιουσαφζάι.
Μιλώντας στο BBC αποκάλυψε πως επιθυμεί, αφότου τελειώσει τις σπουδές της στο Ηνωμένο Βασίλειο, να επιστρέψει στη χώρα της και να υπηρετήσει την πατρίδα και το λαό της. Έχει στόχο να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, ακόμη και να γίνει πρωθυπουργός του Πακιστάν.
Από την άλλη ο Σατιάρτι κράτησε χαμηλό προφίλ αφήνοντας τη Μαλάλα, που μόνιμα ήταν περικυκλωμένη από θαυμαστές και θαυμάστριες, να συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας.
Ο Ινδός ακτιβιστής πιστώνεται πως έσωσε περίπου 80.000 παιδιά που εργάζονταν υπό συνθήκες που παραπέμπουν σε δουλεία, μερικές φορές έπειτα από βίαιες συγκρούσεις.
" Έχασα δύο από τους συνεργάτες μου", είπε ο Σατιάρτι αναφερόμενος στις προσπάθειές του. "Το να μεταφέρω το άψυχο σώμα ενός συνεργάτη μου που μαχόταν για την προστασία των παιδιών είναι κάτι που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ, ακόμη και τώρα που κάθομαι εδώ για να παραλάβω το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης".
Ο Τόρμπγερν Γιάγκλαντ, ο πρόεδρος της επιτροπής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης δήλωσε πως ένα νέο κορίτσι κι ένας άνδρας πολύ πιο μεγάλης ηλικίας, μια Πακιστανή κι ένας Ινδός, μια μουσουλμάνα κι ένας ινδουιστής, και οι δυο τους (είναι) σύμβολα αυτού που έχει ανάγκη ο κόσμος: περισσότερη ενότητα, αδελφοσύνη ανάμεσα στα έθνη.
Χιλιάδες παιδιά, περίπου 7.000 μαθητές και μαθήτριες 6 ως 14 ετών, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κέντρο Νόμπελ για να επευφημήσουν τους δύο βραβευθέντες, υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους, ένα κοινό πολύ πιο μεγάλο από ό,τι συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ιδίως για τη Μαλάλα, που είναι μόλις μερικά χρόνια μεγαλύτερη τους.
Η Μαλάλα συναντήθηκε με παιδιά, περπάτησε στους δρόμους για να χαιρετίσει υποστηρικτές της, ενώ άνοιξε μια έκθεση όπου παρουσιάζεται μεταξύ άλλων αντικειμένων το ματωμένο της φόρεμα, που φορούσε όταν το σχολικό της λεωφορείο δέχθηκε την επίθεση των Ταλιμπάν.
"Είναι πολύ γενναία και πολύ σκληρή, μάχεται ακόμη κι αφού οι Ταλιμπάν την πυροβόλησαν στο κεφάλι", είπε ένα 12χρονο παιδί που περίμενε ανάμεσα σε χιλιάδες άλλα ελπίζοντας να δει τη Μαλάλα.
Η περιπέτεια ζωής της Μαλάλα (Wikipedia)
Σε ηλικία 11 ετών ξεκίνησε να γράφει (χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο) σε blog, όπου περιέγραφε τη ζωή της στην πόλη Mingora, στο βορειοδυτικό Πακιστάν, μετά την κατάληψη της εξουσίας στην περιοχή από τους Ταλιμπάν, που απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο και εξέφραζε τις απόψεις της σχετικά με το δικαίωμα των κοριτσιών στη μόρφωση. Τα επόμενα χρόνια έδωσε συνεντεύξεις σε διάφορα μέσα, τόσο της χώρας της όσο και άλλων χωρών, στις οποίες υποστήριζε το δικαίωμα των κοριτσιών να πηγαίνουν στο σχολείο. Στο μεταξύ έγινε γνωστή η ταυτότητά της.
Το πρωί της 9ης Οκτωβρίου 2012 ένας άντρας πυροβόλησε στο κεφάλι τη Μαλάλα Γιουσαφζάι ενώ βρισκόταν μέσα στο σχολικό λεωφορείο, τραυματίζοντάς την πολύ σοβαρά. Τις μέρες μετά την επίθεση νοσηλεύθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο στο Πακιστάν και στη συνέχεια, όταν βελτιώθηκε η κατάστασή της, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ, στην Αγγλία. Η απόπειρα δολοφονίας προκάλεσε μια έκρηξη συμπαράστασης προς την 15χρονη τότε μαθήτρια, τόσο στο Πακιστάν όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.