160 θετικές ψήφους έλαβε ο Σταύρος Δήμας στην πρώτη ψηφοφορία

160 θετικές ψήφους έλαβε ο Σταύρος Δήμας στην πρώτη ψηφοφορία



Ολοκληρώθηκε η πρώτη ονομαστική φανερή ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα να συγκεντρώνει 160 θετικές ψήφους και 135 «παρών». 

Συνολικά, 5 από τους ανεξάρτητους βουλευτές ψήφισαν τελικά υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

15 βουλευτές από τους ανεξάρτητους ψήφισαν «παρών», ενώ 4 βουλευτές απουσίαζαν από τη Βουλή.

Συγκεκριμένα, τον Σταύρο Δήμα ψήφισαν οι Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Κατερίνα Μάρκου.

«Παρών» ψήφισαν οι Βύρων Πολύδωρας, Βασίλης Καπερνάρος, Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Νίκη Φούντα, Βασίλης Οικονόμου, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Παναγιώτης Μελάς, Ραχήλ Μακρή, Θεόδωρος Παραστατίδης, Μάρκος Μπόλαρης, Θεοδώρα Τζάκρη, Γιάννης Κουράκος, Οδυσσέας Βουδούρης, Μίκα Ιατρίδη, Πάρις Μουτσινάς. 

Το «παρών» του Παναγιώτη Μελά προκάλεσε έκπληξη καθώς ο ανεξάρτητος βουλευτής, προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, είχε εκφραστεί υπέρ της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα. 

«Ήταν απόψε η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες. Έχουμε μπροστά μας άλλες δύο. Ευελπιστώ ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι στιγμές είναι κρίσιμες. Είμαι βέβαιος ότι οι βουλευτές αντιλαμβάνονται ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες. Να συγχαρώ εκείνους τους βουλευτές που ξεπέρασαν τους δισταγμούς τους και ψήφισαν από την πρώτη ψηφοφορία υπέρ του Σταύρου Δήμα» δήλωσε σχετικά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Η δεύτερη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή θα γίνει στις 23 Δεκεμβρίου και απαιτούνται επίσης 200 θετικές ψήφοι. 

Η τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου με ζητούμενο για την κυβέρνηση τις 180 θετικούς ψήφους.