Υπάρχει λόγος που θέλεις να πας στον Επιτάφιο

Μήπως τελικά να βγεις από το σπίτι σου;
Υπάρχει λόγος που θέλεις να πας στον Επιτάφιο



Ελπίζουμε εσύ που κλίκαρες αυτή την ανάρτηση να μην μας θεωρήσεις ιερόσυλους γιατί δεν είναι αυτός ο σκοπός μας. Για να είμαστε όμως ξεκάθαροι, σε αυτό το κείμενο θα διαβάσεις για το ευχάριστο κομμάτι της Μεγάλης Παρασκευής και όχι για την ιεροτελεστία καθεαυτή. 

Αν, λοιπόν, είσαι από εκείνους που μυρίζουν το λιβάνι μόνο σε γάμους, κηδείες και βαφτίσια τότε υπάρχει μία μικρή πιθανότητα οι επισκέψεις σου στην Εκκλησία να ολοκληρώνονται στον Επιτάφιο και την Ανάσταση. 

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί παρόλο που δεν το παραδέχεσαι στον Επιτάφιο περνάς καλά. Και δεν σε αδικούμε μιας και θα έχεις τους λόγους σου. Οι δικοί μου λόγοι, παρόλα αυτά, είναι οι παρακάτω. 

Το σουρεάλ σκηνικό

Όπως και να το κάνεις, όλο το σκηνικό είναι σουρεάλ και σου δημιουργεί μία παράξενη αίσθηση (κατάνυξη το αποκαλούν τα media και οι ηλικιωμένοι). Είναι από τις λίγες φορές που βλέπεις τόσο καλοντυμένο κόσμο έξω στη γειτονιά και σαν να μην έφτανε αυτό, όλοι κρατάνε αναμμένα κεράκια και διαγράφουν μία συγκεκριμένη πορεία τραγουδώντας. Αν το καλοσκεφτείς, ένα τέτοιο σκηνικό για έναν μη ορθόδοξο τουρίστα που θα βρισκόταν ξαφνικά στη χώρα μας θα ήταν έως και συναρπαστικό.  

Ευκαιρία για περπάτημα

Επίσης, είναι από τις λίγες φορές που έχεις την ευκαιρία να περπατήσεις στην πόλη σου. Και η αλήθεια είναι ότι την τελευταία φορά που περπάτησες ήταν πριν από δύο μήνες που πάρκαρες μακριά από την καφετέρια και σου κακοφάνηκε. Πόσες φορές όμως θα σου το πούμε; Το περπάτημα κάνει καλό και είναι ακόμα πιο υπέροχο τώρα που ανοίγει ο καιρός. Τα ίδια λέγαμε και στις εκλογές

Ποιος παντρεύτηκε;

Φυσικά, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τα κουτσομπολιά. Θα δεις τον παλιό σου έρωτα που έκανε ένα τσούρμο παιδιά, τους οικογενειακούς σου φίλους που θα σου τσιμπήσουν το μάγουλο και θα σου πουν όλο έκπληξη «πώς μεγάλωσες», τον σέξι συμμαθητή που κάποτε ήταν Πρόεδρος του 15μελούς αλλά τώρα διαθέτει μπάκα και το βλέμμα απόγνωσης του δημόσιου υπαλλήλου. 

Το αμόκ των δημοτικών αρχόντων

Ωραία μέχρι εδώ, άλλο όμως είναι το καλύτερο σημείο. Αν στο δήμο σου υπάρχει βάθρο όπου ανεβαίνουν οι δημοτικοί άρχοντες μαζί με τους ιερείς, τότε σίγουρα θα τους δεις να σπρώχνονται διακριτικά για το ποιος θα φανεί περισσότερο. Επίσης, είναι η μοναδική ευκαιρία του Δημάρχου να μιλήσει μπροστά σε τόσο κόσμο και πιθανόν να κάνει σαν ροκ σταρ. Ενδεχομένως να πει και κάτι γραφικό και να το απολαύσεις ακόμα περισσότερο. 

Το «after»

Και τέλος, όλοι ξέρουμε ότι οι τοπικοί επιχειρηματίες εκείνη την ημέρα τρίβουν τα χέρια τους. Όλα τα μαγαζιά είναι γεμάτα και ξέρεις ότι θα ακολουθήσεις και εσύ τη μάζα για να φας νηστίσιμα πιάτα που είχες ξεχάσει ότι υπάρχουν. Θα περάσεις καλά, θα πιείς και λίγο παραπάνω και θα ευχηθείς «και του χρόνου».