Το american dream του Γιάνη Βαρουφάκη

Γιατί η τελευταία φωτογράφισή του στο Paris Match είναι...εκτός εποχής.
Το american dream του Γιάνη Βαρουφάκη



Ο Γιάννης Βαρουφάκης έχει γίνει viral. Βρίσκεται μονίμως στην επικαιρότητα όχι μόνο με την ιδιότητά του ως υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης αλλά και με τις μοδάτες στυλιστικές του επιλογές, την easy rider σύζυγό του και το ακαταμάχητο, σύμφωνα με τις «Βαρουφίτσες» βλέμμα του.

Από τη Φανή Πλατσατούρα

«V» for Varoufakis λοιπόν, με τον ίδιο να προσπαθεί να βγάλει προς τα έξω μία πιο ανθρώπινη εικόνα είτε φωτογραφιζόμενος στο εξοχικό σπίτι που διατηρεί στην Αίγινα είτε κυκλοφορώντας στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με ένα σακίδιο στο ώμο «α λα Σταύρος Θεοδωράκης» και χωρίς αστυνομική προστασία. Μέχρι εδώ όλα καλά...

Η τελευταία του όμως, φωτογράφιση για λογαριασμό του εβδομαδιαίου γαλλικού περιοδικού «Paris Match» θεωρώ πως ήταν «too much». Σε μία περίοδο κρίσης που οι έχοντες κλείνονται στις πολυτελείς βίλες τους και προσπαθούν να αποσιωπήσουν τον χλιδάτο τρόπο ζωής τους για να μην προκαλέσουν περισσότερο την κοινή γνώμη, εκείνος επιλέγει να ανοίξει το όλο ανέσεις σπίτι του, πραγματοποιώντας στυλιζαρισμένες φωτογραφίσεις αγκαλιά με τη σύζυγό του, Δανάη Στράτου, χτυπώντας με αυτάρεσκο ύφος τα πλήκτρα του πιάνου και δείχνοντας να ζει το δικό του «αμερικανικό όνειρο».

Βαδίζουμε πλέον όλοι μαζί -πλούσιοι και φτωχοί- σε μία εποχή που το «απλό, λιτό και απέριττο» καθιερώνεται ως στάση σβήνοντας από τον χάρτη κάθε εξεζητημένο, υπερφίαλο και φαντακτερά ακριβό της αμέσως προηγούμενης περιόδου. Και ο κ. Βαρουφάκης από τη μία εμφανίζεται ως υπέρμαχος αυτής της νέας εποχής και τάξης πραγμάτων και από την άλλη... πραγματοποιεί ξεπερασμένες φωτογραφίσεις τηρώντας τις επίσης, ξεπερασμένες επιταγές του αστικού lifestyle. Μπαίνει στη διαδικασία να ποζάρει ως «ο επιτυχημένος πολιτικός άνδρας» χωρίς ακόμη να έχει επιδείξει ανάλογο πολιτικό έργο που να δικαιώνει την επιλογή του αυτή και μας ξεναγεί με χαμόγελο στον προσωπικό του χώρο κάνοντας ουσιαστικά «copy - paste» τη ναρκισσιστική νοοτροπία των Ελλήνων celebrities των παρελθόντων ετών. Είμαστε πολλά έτη μακριά πια από το 2010 όπου θα άνοιγες ένα lifestyle περιοδικό στιλ ΟΚ! ή Hello και θα έβλεπες επώνυμους αστέρες να ποζάρουν αψεγάδιαστοι στις γωνίες των σπιτιών τους, φωνάζοντας «δείτε με»... Όλο αυτό θεωρείται πλέον μπαγιάτικο, παλιομοδίτικο και μυρίζει έντονα ναφθαλίνη...

Ευτυχώς να λέμε, που η συνέντευξη που συνόδευε τις φωτογραφίες δεν είχε τίτλο «είμαι και εγώ θύμα της κρίσης»... Γιατί δεν θα αντέχαμε άλλη ξεπερασμένη πρόκληση!