Δίαιτα Atkins: Η δίαιτα που λατρεύουν οι διάσημοι

Πλήρες διατροφολόγιο!



Η δίαιτα Atkins είναι μια χημική δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και είναι μια καλή επιλογή αν θέλεις να χάσεις κιλά άμεσα και χωρίς πολύ κόπο.

Οι υποστηρικτές της δίαιτας Atkins είναι πάρα πολλοί και ανάμεσά τους πάρα πολλοί celebrity όπως η Jenifer Aniston και η Kelly Brook, μάλιστα με θεαματικά αποτελέσματα. Από τότε η δίαιτα αυτή έγινε δημοφιλής και η επικρατέστερη επιλογή όλων όσων ήθελαν να αρχίσουν κάτι με άμεσα αποτελέσματα. Στην δίαιτα αυτή  καταναλώνεις τροφές που περίεχουν πρωτεΐνη και αποφεύγεις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες .

Τα τελευταία 12 χρόνια , πάνω από 20 μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι πιο αποτελεσματικές για την απώλεια βάρους και μπορούν να βελτιώσουν μέχρι και προβλήματα υγείας.

Η δίαιτα Atkins ξεκίνησε από έναν γιατρό που ονομάζεται Δρ Robert C. Atkins, ο οποίος έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο, όπου και έγινε  best-seller , για τη διατροφή το 1972.

Από τότε, η δίαιτα Atkins έγινε δημοφιλής σε όλο τον κόσμο!

Αν ακολουθήσεις την διατροφή που συνιστά η συγκεκριμένη δίαιτα θα καταφέρεις να βελτιώσεις τα επίπεδα  σακχάρου του αίματος, τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

Ο κύριος λόγος που κάνει αυτή τη  δίαιτα τόσο αποτελεσματική είναι το γεγονός ότι επειδή είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες “αναγκάζεσαι” να τρως περισσότερη πρωτεΐνη με αποτέλεσμα η όρεξή σου να μειώνεται και να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες! Τόσο απλά!

Η δίαιτα Atkins είναι χωρισμένη σε 4 διαφορετικές φάσεις:

Φάση 1 (Ενεργοποίηση): Σε αυτή τη φάση επιτρέπεται να καταναλώνεις συνολικά μέχρι 20 γραμμάρια υδατάνθρακες ανά ημέρα, για 2 εβδομάδες. Επιτρέπονται τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά, σε πρωτεΐνες καθώς και  λαχανικά χαμηλά σε υδατάνθρακες.

Φάση 2 (Εξισορρόπηση): Σε αυτή τη φάση αφού έχεις χάσει τα πρώτα περιττά κιλά σιγά-σιγά αρχίζεις να αυξάνεις την ημερήσια ποσότητα των υδατανθράκων και να καταναλώνεις περισσότερους ξηρούς καρπούς, λαχανικά καθώς και μικρές ποσότητες φρούτων.

Φάση 3 (Στην τελική ευθεία): Η αλήθεια είναι ότι όταν φτάνεις σε αυτή τη φάση σημαίνει πως σιγά-σιγά πλησιάζεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έχεις χάσει περίπου όσα κιλά είχες βάλει στόχο και μπαίνεις στην τελική ευθεία να χάσεις και τα τελευταία κιλά! Επιτρέπεται να προσθέσεις περισσότερους υδατάνθρακες στη διατροφή σου όπως κάποια φρούτα και αμυλούχες τροφές.

Φάση 4 (Συντήρηση): Έχεις φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα! Έχεις χάσει όλα τα περιττά κιλά και μπαίνεις στην διαδικασία να συντηρήσεις το νέο σου βάρος. Σε αυτή τη φάση ναι μεν μπορείς να καταναλώσεις υδατάνθρακες χωρίς να έχεις το φόβο ότι ο οργανισμός σου θα πάρει πίσω το βάρος που έχασε αλλά πρέπει να είναι στο επιτρεπτό όριο και να μην το ξεπερνάς.

Μερικοί που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα επιλέγουν να παραλείψουν την πρώτη φάση (όπου ο οργανισμός ενεργοποιείται και μπαίνει ομαλά σε μια νέα διαδικασία). Ναι μεν είναι χρήσιμη αυτή η φάση αλλά όχι και απαραίτητη. 

Θα πρέπει να αποφύγεις αυτά τα τρόφιμα για την δίαιτα Atkins :

Ζάχαρη : Αναψυκτικά, χυμοί φρούτων , κέικ , γλυκά , παγωτά 
Σιτηρά : σιτάρι, σίκαλη , κριθάρι , ρύζι .
Φυτικά έλαια : σογιέλαιο , αραβοσιτέλαιο , έλαιο βαμβακόσπορου , το έλαιο canola
Λιπαρά οξέα : Συνήθως βρίσκονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Λαχανικά : Καρότα (μόνο στη φάση επαγωγής)
Φρούτα : Μπανάνες , μήλα , πορτοκάλια , αχλάδια , σταφύλια (μόνο στη φάση της επαγωγής)
Τροφές με άμυλο : πατάτες, γλυκοπατάτες ( στη φάση της επαγωγή) 
Όσπρια : Φακές , φασόλια , ρεβίθια ( στη φάση της επαγωγής) 

Tα τρόφιμα που επιτρέπονται στην δίαιτα Αtkins:
Κρέατα : μοσχάρι, χοιρινό , αρνί , κοτόπουλο , μπέικον 
Λιπαρά ψάρια και θαλασσινά: Σολομός , πέστροφα , σαρδέλες 
Αυγά : Τα αυγά είναι πιο υγιεινό ωμέγα - 3 εμπλουτισμένου ή βοσκής .
Λαχανικά : Καλέ , σπανάκι , μπρόκολο , σπαράγγια και άλλα .
Γαλακτοκομικά : Βούτυρο , τυρί , κρέμα γάλακτος , πλήρες γιαούρτι .
Ξηροί καρποί : Αμύγδαλα , καρύδια , ηλιόσποροι 
Υγιή λίπη : Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο , λάδι καρύδας , αβοκάντο και λάδι αβοκάντο .

Ποια ποτά είναι αποδεκτά από την δίαιτα Atkins;

Νερό
Καφές : Παρά τα όσα μπορεί να έχεις ακούσει , ο καφές είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες και πραγματικά έχει αρκετά οφέλη στον οργανισμό.
Πράσινο Τσάι : Από τα πιο αντιοξειδωτικά ροφήματα. Κρύο ή ζεστό είναι απολαυστικό!
Το αλκοόλ είναι επίσης επιτρεπτό σε μικρές ποσότητες. Μπορείς να πιεις κρασί. Απόφυγε τα ποτά υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες όπως είναι η μπύρα.

Υπάρχουν νόστιμα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις στην δίαιτα Atkins;

Η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει τρόφιμα όπως: μπέικον , κρέμα γάλακτος , τυρί και μαύρη σοκολάτα . Το γεγονός αυτό κάνει την δίαιτα αμφιλεγόμενη. Είναι καλό  να περιέχονται στην διατροφή σου τέτοια λιπαρά; Αυτό που θεωρείται για την συγκεκριμένη δίαιτα είναι ότι οι τροφές πλούσιες σε λιπαρά είναι χρήσιμες για τον οργανισμό και ίσως κρίνονται και απαραίτητες.

Το γεγονός ότι ακολουθείς μια δίαιτα που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες , το λίπος γίνεται απαραίτητη πηγή ενέργειας για τον οργανισμό σου κάνοντας αυτά τα τρόφιμα απολύτως αποδεκτά.

Οι διαιτολόγοι - διατροφολόγοι βέβαια έχουν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους για την συγκεκριμένη δίαιτα καθώς κρίνουν αναποτελεσματικό και "επικίνδυνο" το γεγονός ότι στερείς τους υδατάνθρακες από τον οργανισμό σου (είναι απαραίτητοι για τη σωστή λειτουργία του). Προειδοποιούν, λοιπόν, ότι αν ο οργανισμός σου στερηθεί τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να βρεθείς αντιμέτωπη με προβλήματα υγείας.

Ιδανικό λοιπόν για τον καθένα που θέλει να αρχίσει μια δίαιτα είναι να εξετάσει καλά μια δίαιτα, να δει αν μπορεί ο οργανισμός του να ανταπεξέλθει και να πάρει μια γνώμη ενός ειδικού.

Αλλιώς δοκίμασε και την αλκαλική δίαιτα