Η άνοιξη έφτασε και μαζί της έφερε χρώματα, αρώματα, καλό καιρό και φυσικά καλή διάθεση! Είναι ευκαιρία, λόγω της καλής μας διάθεσης, να κάνουμε και κάτι καλό για τον εαυτό μας! Τι καλύτερο λοιπόν από μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή όπου θα μας βοηθήσει να χάσουμε τα περιττά κιλά από τις ‘‘κραιπάλες’’ του χειμώνα και των εορτών! Φυσικά, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση και με σύμμαχο την καλή ψυχολογία, είναι οι 3 σημαντικότεροι παράγοντες που χαρακτηρίζουν μία δίαιτα! Οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το σωματικό σας βάρος υγιεινά με τρόφιμα της άνοιξης!
Φρούτα και λαχανικά της άνοιξης
* Φράουλες : Πλούσιες σε βιταμίνη C, αποτελούν ιδανικό σνακ για το απόγευμα μαζί με ανάλατους ξηρούς καρπούς ή ακόμα και σε σαλάτες.
* Βερίκοκα : Πλούσια σε βιταμίνη Α, τα βερίκοκα συμβάλλουν στην καλή υγεία των ματιών. Kαταναλώνοντας περίπου 3 βερίκοκα, καλύπτουμε σχεδόν το 100% της καθημερινής μας ανάγκης σε βιταμίνη Α.
* Κεράσια : Πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C, αποτελούν δομικά στοιχεία των κερασιών, φολικό οξύ, νιασίνη και ριβοφλαβίνη, μικρές ποσότητες σιδήρου, μαγνησίου, καλίου και πρωτεϊνών.
* Αβοκάντο : περιλαμβάνει τα απαραίτητα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν προστατευτικά στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού. A! Και ότι καταναλώνεται με μέτρο δεν παχαίνει, άρα μην ‘’παρεξηγείτε’’ το αβοκάντο διότι συμβάλλει στην ρύθμιση του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού.
* Κολοκυθάκια : Συσχετίζεται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.και αποτελεί καλή πηγή μαγγανίου και βιταμίνης C, πηγή βιταμίνης Α, ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου, φυτικών ινών, φυλλικού οξέους και αντιοξειδωτικών ουσιών.
* Αρακάς : Περιέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, άλφα-καροτένιο, βήτα-καροτίνη, πολυφαινόλες, κατεχίνη και επικατεχίνη, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε, προλαμβάνει πολλές ασθένειες και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες.
* Άνηθος : Οι αρχαίοι Έλληνες τον είχαν ως γιατρικό για τον λόξιγκα ενώ οι αθλητές στην αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιούσαν το αιθέριο έλαιο των καρπών του ως μαλακτικό και τονωτικό των μυών., βοηθάει στην πέψη και καταπολεμά τις στομαχικές διαταραχές.
* Σέλινο : Είναι αντιπυρετικό, διουρητικό και περιέχει βιταμίνες Α, C και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β., πηγή αρκετών ιχνοστοιχείων, όπως ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και καλίου. Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων στο πεπτικό σύστημα.
* Μπρόκολο : πλούσιο σε βιταμίνη C, E, Α, λουτεϊνη, ζεαξανθίνη, β-καροτένιο, ασβέστιο, μαγγάνιο και ψευδάργυρο αλλά και πλούσιο σε αντικαρκινικές ιδιότητες!
Γενικές συμβουλές
* Να έχετε συχνά γεύματα, ανά 3 με 4 ώρες.
* Επιλέξτε προϊόντα με χαμηλά λιπαρά. Αυτό δεν σημαίνει ότι παίρνουμε μόνο από αυτά. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν παίρνουμε 0%. Χρειαζόμαστε και το λίπος για να καίμε περισσότερο λόγω των λιποδιαλυτών βιταμινών.
* Αποφύγετε την ζάχαρη. Μπορείτε να διαβάσετε τις διατροφικές ετικέτες για το πόσο ζάχαρη έχει το κάθε τρόφιμο και όσο για τον καφέ μπορείτε να βάλετε σε μικρότερη ποσότητα ή να την αντικαταστήσετε με φυσικά γλυκαντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι καταναλώνουμε μόνο από αυτά. Θυμηθείτε, λίγο απ όλα!
* Καταναλώστε προϊόντα ολικής άλεσης όπως δημητριακά, καστανό ρύζι, μακαρόνια ολικής.
* Αποφύγετε το αλκοόλ. Πολύ σημαντικό είναι να αποφύγετε το αλκοόλ γιατί μεταβολίζεται σε ζάχαρη.
* Πιείτε νερό ! Αυξήστε την κατανάλωση των υγρών ημερησίως για επαρκή ενυδάτωση. Καταναλώστε περίπου 1 – 1,5 λίτρο νερό, τσάι βουνού ή πράσινο, Κρόκο Κοζάνης, φασκόμηλο, χαμομήλι κλπ.
* Ασκηθείτε είτε στην ύπαιθρο είτε στο γυμναστήριο! Ποτέ δεν είναι αργά για άσκηση.
Βασιλική Βαγιώτα
Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
6 φράσεις που δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που κάνει δίαιτα!