Δίαιτα: Αν πίνω πολύ νερό θα αδυνατίσω; Ο διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας απαντά

Ο διδάκτωρ αθλητικής διατροφής, Δημήτρης Πέππας σου απαντάει σε όλες τις απορίες σου για τα λάθη και τα σωστά στη διατροφή.
Δίαιτα: Αν πίνω πολύ νερό θα αδυνατίσω; Ο διατροφολόγος Δημήτρης Πέππας απαντά



Κάθε φορά που ξεκινάμε δίαιτα έχουμε χίλιες απορίες κι άλλες τόσες επιφυλάξεις αν θα πετύχει! Πόσα κιλά πρέπει να χάσει κάποιος για να είναι υγιής; Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι;Οι δίαιτες αποτοξίνωσης έχουν αποτελέσματα; Ο διατροφολόγος, Δημήτρης Πέππας, απαντά...

Πόσα κιλά μπορεί να χάσει κάποιος σε μια βδομάδα για να είναι υγιής;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός κιλών. Είναι πολύ σχετικό. Είμαι υπέρ των γρήγορων αποτελεσμάτων.  Πιστεύω ότι είναι ένα κίνητρο  για κάποιον, να συνεχίζει να κάνει το πρόγραμμα διατροφής του. Ένας διαιτολόγος είναι σαν να έχει 10  εργαλεία. Διαλέγει όποιο είναι κατάλληλο για τον άνθρωπο που έχει απέναντί του. Θέλω γρήγορα αποτελέσματα αλλά είμαι αντίθετος στις πρωτεϊνικές δίαιτες τύπου Dukan, που σε κάνουν να χάνεις και πολύ μυϊκή μάζα ταυτόχρονα. Κατά τη γνώμη μου, μια δίαιτα πρέπει να είναι γρήγορη αλλά όχι βιαστική.

Πιστεύεις στη Free Day;

Είμαι υπέρμαχος της Free Day. Στη λογική ότι δεν πρέπει να στερείσαι στη διατροφή σου, μία ελεύθερη μέρα είναι καλό να υπάρχει.

Τι ζάχαρη να βάλω στον καφέ μου;

Εγώ βάζω λίγη μαύρη ζάχαρη.

Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζομαι;

Εγώ απαγορεύω στους πελάτες μου να ζυγίζονται. Αν τους παρακολουθώ, τους ζυγίζω εγώ, στο γραφείο. Αν δεν τους παρακολουθώ, μία φορά στις 3 βδομάδες είναι αρκετή.

Όταν είσαι σε δίαιτα, μη ζυγίζεσαι ποτέ. Όταν είσαι σε φάση διατήρησης και έχεις φτάσει στο επιθυμητό βάρος ζυγίσου λίγο πιο συχνά. Αλλά σε καμία περίπτωση μη ζυγίζεσαι κάθε μέρα.

Είναι πολύ καλύτερο να βλέπεις τα αποτελέσματα στον καθρέφτη σου και να τα νιώθεις στα ρούχα σου.

Γυμνάζομαι άρα τρώω όσο θέλω;

Σίγουρα όχι. Λέω πάντα πως οι θερμίδες είναι άδικες. Κάνεις γυμναστική μία ώρα και καις 300 θερμίδες και τρως μία σοκολάτα και παίρνεις  πάλι 300 θερμίδες. Οπότε, σίγουρα δεν τρώω όσο θέλω. Καλό είναι να έχεις ένα πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο πάνω στην άσκηση για το καλύτερο αποτέλεσμα. Άρα,τρώω διαφορετικά όταν γυμνάζομαι, αλλά όχι όσο θέλω.

Τι γνώμη έχεις για τις δίαιτες αποτοξίνωσης;

Δεν τις συμπαθώ καθόλου. Νομίζω ότι η όλη λογική τους προάγει τις ενοχές, όσον αφορά το φαγητό. Είναι μια τιμωρία προς τον εαυτό μας για τον κακό τρόπο που τρώμε. Το καλύτερο είναι να υπάρχει ισορροπία. Ούτε να το παρακάνουμε, ούτε να θέτουμε τον οργανισμό μας σε εξοντωτικές αποτοξινωτικές δίαιτες.

Τρώω ένα γλυκό και νιώθω πολλές ενοχές. Κάνω πολύ κακό στον εαυτό μου;

Η λογική πως άμα φάω ένα  γλυκό  θα πάρω 2 κιλά, δεν ισχύει. Ουσιαστικά δεν έχει και τόση μεγάλη διαφορά στο βάρος. Αν έχεις ενοχές για το καθετί που τρως ή για το κάθε γλυκό που απολαμβάνεις, κάνεις κακό στην ψυχολογία σου. Αν στρεσάρεις τον οργανισμό σου, δεν τον βοηθάς στην απώλεια. Δεν πρέπει να υπάρχουν ενοχές στα θέματα διατροφής.

Αν πίνω πολύ νερό θα αδυνατίσω;

Αυτό είναι λίγο σχετικό. Το νερό δεν αδυνατίζει. Άρα δεν θα χάσεις βάρος αν πίνεις νερό. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως αν πιεις νερό πριν από το γεύμα σου, σε βοηθάει  να χορταίνεις πιο γρήγορα οπότε να τρως λιγότερο. Πίνουμε λοιπόν νερό αλλά όχι σε υπερβολή.

Λένε ότι απαγορεύεται να τρώμε φρούτο μετά το φαγητό γιατί ο οργανισμός μας το εκλαμβάνει ως γλυκό. Ισχύει;

Όχι, δεν ισχύει. Για να βλέπουμε τα πράγματα σφαιρικά , σίγουρα τα φρούτα δεν είναι αυτό που μας παχαίνουν. Οπότε, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, το φρούτο είναι μια πολύ καλή επιλογή για μετά το φαγητό. Ειδικά αν έχει κάποιος χαμηλό σίδηρο, όπως οι περισσότερες γυναίκες, ένα πορτοκάλι αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου μετά το φαγητό. Ένα πορτοκάλι είναι μια πολύ καλή επιλογή μετά από κρέας.

Ισχύει ότι δεν πρέπει να τρώμε πάνω από 3 φρούτα τη μέρα γιατί έχουν πολλή ζάχαρη;

Δεν συμφωνώ με αυτό. Τα φρούτα είναι μια πάρα πολύ  καλή επιλογή. Δεν είναι τα φρούτα που  προκαλούν παχυσαρκία. Ούτε η μπανάνα παχαίνει, όπως νομίζει πολύς κόσμος. Έχει 30 θερμίδες περισσότερες από άλλα φρούτα. Δεν είναι αυτές οι 30 θερμίδες που θα μας κάνουν τη διαφορά. Η μπανάνα έχει κάλιο και πολλά θρεπτικά στοιχεία, είναι πολύ καλή επιλογή για κάποιον που γυμνάζεται γιατί του ρυθμίζει τα υγρά του σώματος. Τρώτε φρούτα άφοβα!

Μια τελευταία συμβουλή για τις αναγνώστριες από τον Δημήτρη Πέππα

Το βάρος δεν παίζει ρόλο. Σημασία έχει η σύσταση του σώματος. Μπορεί 2 γυναίκες να είναι 55 κιλά και η μία να έχει 18% λίπος και η άλλη 30% λίπος. Η εικόνα του σώματός τους είναι τελείως διαφορετική. Σημασία έχει το πόσο λίπος έχεις και πόσους μύες. Να κοιτάς την εικόνα του σώματός σου και όχι τι δείχνει η ζυγαριά!