Δίαιτα: Γιατί κολλάει η ζυγαριά; Αδυνατίζει η μονοφαγία; Ο Δημήτρης Πέππας απαντά

Ο διδάκτωρ αθλητικής διατροφής, Δημήτρης Πέππας σου απαντάει σε όλες τις απορίες σου για τα λάθη και τα σωστά στη διατροφή.
Δίαιτα: Γιατί κολλάει η ζυγαριά; Αδυνατίζει η μονοφαγία; Ο Δημήτρης Πέππας απαντά



Υπάρχει το... μαγικό τρόφιμο για τον μεγαβολισμό; Μπορώ να γυμνάζομαι στην δίαιτα; Γιατί κολλάει η ζυγαριά μου; Ο διατροφολόγος, Δημήτρης Πέππας, δίνει τις απαντήσεις...

Πόσο ελαφρύ πρέπει να είναι το βραδινό μας;

Εδώ θέλω να καταρρίψω  το μύθο. Αυτό που λένε ότι το βραδινό παχαίνει, δεν ισχύει. Και δεν ίσχυε ποτέ. Στην ουσία, ο οργανισμός μας είναι ένα μηχάνημα και κάνει με τον ίδιο τρόπο την απορρόφηση  των τροφών είτε είναι μεσημέρι είτε είναι βράδυ. Στην ουσία ο μύθος επικράτησε γιατί αν κάποιος έτρωγε 1000 θερμίδες βραδινό και ξαφνικά τις έκοβε, αδυνάτιζε. Είναι φυσιολογικό. Και από το μεσημεριανό αν κόψεις 1000  θερμίδες, θα αδυνατίσεις το ίδιο. Ίσως είναι καλύτερα με τον τρόπο ζωής μας, να κάνουμε ένα πιο μικρό μεσημεριανό και ένα καλό βραδινό. Το βράδυ είμαστε πιο ήρεμοι και θα ευχαριστηθούμε το φαγητό καλύτερα. Απλά μην κοιμάσαι κατευθείαν. Το μόνο πρόβλημα είναι η πέψη. Απόλαυσε το βραδινό σου και περίμενε 2 ώρες μέχρι να κοιμηθείς!

Κάνω δίαιτα, χάνω κιλά αλλά κάποια στιγμή κολλάει η ζυγαριά. Τι κάνω λάθος;

Υπάρχουν οι ορμόνες, το κληρονομικό  βάρος και πολλά άλλα που καθορίζουν το βάρος και μέχρι πόσα λιγότερα κιλά μπορείς να έχεις. Δεν κάνεις ό,τι θέλεις. Είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα κολλήσεις όταν κανεις ένα πρόγραμμα διατροφής. Επίσης δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να είναι πολύ αδύνατοι. Έτσι είναι το DNA τους. Γι' αυτό τον λόγο αποδέξου το σώμα σου και  πάρε το καλύτερο που μπορεί να σου δώσει. Αυτό είναι το υγιές.

Πόσο αλκοόλ μπορώ να πίνω;

Με μέτρο, το αλκοόλ μπορεί να υπάρχει άνετα σε ένα πρόγραμμα διατροφής. Μέχρι 3 ποτά την εβδομάδα είναι μια χαρά. Το κρασί και η μπύρα έχουν χαμηλότερες θερμίδες.

Ποιες τροφές μπορούν να κάνουν τον μεταβολισμό μου πιο γρήγορο;

Δεν υπάρχουν μαγικά τρόφιμα και μαγικές λύσεις. Για να ανέβει ο μεταβολισμός είναι θέμα σοβαρής δουλειάς και όχι συγκεκριμένων τροφίμων. Για μένα δεν είναι καν θέμα του τι θα φας. Είναι θέμα αλλάγής στη νοοτροπία. Να κοιμάσαι καλά, να γυμνάζεσαι,  να τρως ποιοτικά, να προσέχεις τον εαυτό σου. Όλα αυτά επηρεάζουν το μεταβολισμό. Αν θες να ανεβάσεις το μεταβολισμό σου, μην ψάχνεις το μαγικό τρόφιμο. Ψάξε να αλλάξεις τη νοοτροπία σου.

Είναι λάθος να κάνουμε γυμναστική όσο κάνουμε δίαιτα;

Καθόλου λάθος. Έχω ξανακούσει ότι το λένε και πραγματικά απορώ. Είμαι υπέρ της άσκησης και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπλοκάρει το λίπος. Σίγουρα βοηθάει.

Τι γνώμη έχεις για τους λιποδιαλύτες;

Δεν είμαι υπέρ στους λιποδιαλύτες.

Η μονοφαγία αδυνατίζει;

Είμαι κατά  της μονοφαγίας.

Είναι τόσο κακοί οι υδατάνθρακες;

Τα μακαρόνια, το ρύζι, το ψωμί, οι πατάτες είναι μια μεγάλη ομάδα τροφίμων. Αυτή την ομάδα, τη ρυθμίζεις με βάση την άσκηση που κάνεις. Όσο πιο πολλή άσκηση κάνεις , τόσο πιο πολλούς υδατάνθρακες μπορείς να φας. Αν δεν κάνεις άσκηση και τρως πολλούς υδατάνθρακες, τότε κάποιοι αποθηκεύονται και οι υπόλοιποι μετατρέπονται σε λίπος.

Μια τελευταία συμβουλή για τις αναγνώστριες από τον Δημήτρη Πέππα

Το βάρος δεν παίζει ρόλο. Σημασία έχει η σύσταση του σώματος. Μπορεί 2 γυναίκες να είναι 55 κιλά και η μία να έχει 18% λίπος και η άλλη 30% λίπος. Η εικόνα του σώματός τους είναι τελείως διαφορετική. Σημασία έχει το πόσο λίπος έχεις και πόσους μύες. Να κοιτάς την εικόνα του σώματός σου και όχι τι δείχνει η ζυγαριά!