Μπορείς να χάσεις βάρος χωρίς να μετράς θερμίδες

Μήπως οι θερμίδες δεν έχουν τόση σημασία τελικά;
Μπορείς να χάσεις βάρος χωρίς να μετράς θερμίδεςΟρισμένοι γκουρού της δίαιτας ισχυρίζονται ότι μόνο οι "κακές" θερμίδες προωθούν την αύξηση του σωματικού βάρους. Αλλά μήπως οι θερμίδες δεν έχουν και τόσο σημασία; Μήπως τελικά μπορείς να χάσεις βάρος σταματώντας να μετράς θερμίδες;

Πολλές δημοφιλείς δίαιτες ισχυρίζονται ότι εφόσον ακολουθείς  ορισμένους κανόνες, μπορείς να φας  όσο θέλεις και να χάσεις βάρος. Συνήθως, οι «κανόνες» αυτοί συνεπάγουν την κατάργηση ορισμένων τροφών ή ομάδες τροφίμων (όπως υδατάνθρακες, ή ζάχαρη, ή κρέας, ή γαλακτοκομικά ή δημητριακά) από τη διατροφή σου. Το συμπέρασμα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι θερμίδες δεν έχουν σημασία. Η κατανάλωση των σωστών τροφών ευθύνεται για την βελτίωση κατά κάποιο τρόπο του μεταβολισμό και ρύθμιση των ορμονών, που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Υπάρχει κατάλληλη δίαιτα;

Είτε ακολουθείς δίαιτες  χαμηλές σε υδατάνθρακες, δίαιτες αποτοξίνωσης, δίαιτα λόγω δυσανεξίας,κλπ. δε είναι αποτελεσματικές επειδή απορρίπτεις από το διαιτολόγιο σου ομάδες τροφίμων, με αποτέλεσμα να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες ακόμη και όταν δεν περιορίζεις την ποσότητα που καταναλώνεις. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα, έδειξε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν μια αυστηρή δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αλλά κατά τα άλλα μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν, μείωσαν την πρόσληψη θερμίδων τους σε περίπου ίδιο ποσοστό με τα άτομα που ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και με όριο θερμίδων.

Συμπέρασμα: Όταν υπάρχει περιορισμένη ποικιλία τροφίμων προς κατανάλωση, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες απ’ότι όταν υπάρχουν πολλές επιλογές .

Οι θερμίδες μετριούνται, αλλά μην τις μετράς!

Η επιτυχής απώλεια βάρους απαιτεί την κατανάλωση  λιγότερων θερμίδων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να μετράς σχολαστικά τις θερμίδες. Παρακάτω θα βρείς τρόπους να χάσεις βάρος χωρίς να υπολογίζεις τις θερμίδες ή να υποφέρεις από την πείνα:

Περιόρισε την κατανάλωση  επεξεργασμένων υδατανθράκων

Παρά το γεγονός ότι πολλά άτομα έχουν επιτυχία από δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η μακροχρόνια συντήρηση αυτού του αποτελέσματος αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Μια παραλλαγή της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είναι η αποφυγή κατανάλωσης επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως αναψυκτικά, γλυκά και ζάχαρη. Επίσης αποφύγετε την κατανάλωση άσπρου ψωμιού άλλα και όλα τα αρτοσκευάσματα  που γίνονται με λευκό αλεύρι γιατί εκτός του ότι έχουν χαμηλή διατροφική αξία, αυξάνουνσημαντικά και τηνόρεξή σας. Εάν μπορέσετε να μειώσετε την κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων θα μειώσετε χωρίς να το καταλάβετε την πρόσληψη θερμίδων, άρα θα χάνετε κιλά!

Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη και λαχανικά

Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη όπως τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια έχουν περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό την όρεξη, οδηγώντας έτσι σε μειωμένη πρόσληψη θερμίδων. Τα λαχανικά είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά πλούσια σε νερό και φυτικές ίνες. Η Πρωτεΐνη σε συνδυασμό με τα λαχανικά, αποτελούν  μια εξαιρετικά χορταστική και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή.

Φάε μόνο όταν πεινάς

Πολλές από τις θερμίδες που καταναλώνετε δεν είναι λόγο πείνας αλλά λόγω πλήξης, συναισθηματικής φόρτισης ή απλά συνήθειας.Όταν δεν πεινάτε άλλο, αφήστε κάτω το πιρούνι και σταματήστε να τρώτε, όσες μπουκιές κι αν έχουν μείνει στο πιάτο σας. Τέλος εάν νομίζετε ότι πεινάτε όλη την ώρα, δοκιμάστε την επόμενη φορά να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Πολλές φορές μπερδεύουμε το αίσθημα της δίψας με το πραγματικό αίσθημα της πείνας.

Από τη Βέρα Ζαχαρού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Lightlife, 

(Στοιχεία Επικοινωνίας: 2155155153, 6976181858, vera.zacharou@gmail)