Pole Ballet & Contemporary: Όταν το κλασικό μπαλέτο συνάντησε τον στύλο

Κύριος στόχος του μαθήματος είναι η εξάσκηση πάνω σε αρχές του κλασικού και του σύγχρονου χορού τόσο στο πάτωμα όσο και πάνω στον στύλο μέσα από τη διδασκαλία της χορογραφίας.
Pole Ballet & Contemporary: Όταν το κλασικό μπαλέτο συνάντησε τον στύλο



Το Pole Dance έχει αναδειχτεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή είδη εκγύμνασης – τόσο που έχει γίνει πρόταση να συμπεριληφθεί στα Ολυμπιακά αθλήματα – καταφέρνοντας σταδιακά να εξαλείψει κάθε ταμπού ή λανθασμένη αντίληψη γύρω από τον χορό σε στύλο. Έχοντας εισπράξει τόσο μεγάλη αναγνώριση και θετική ανταπόκριση, ήταν ζήτημα χρόνου να εξελιχτεί και να δώσει την ευκαιρία στους οπαδούς του να γνωρίσουν και τις υπόλοιπες πλευρές του χορού. Ακόμα και αυτή που συνδυάζει τον χορό στο στύλο με το κλασικό μπαλέτο.

Από τη Μάρω Παρασκευούδη

«Το Pole Ballet & Contemporary είναι ένα μάθημα που συνδυάζει τον χορό σε στύλο με τεχνικές του κλασικού και του σύγχρονου χορού. Στο μάθημα διδάσκονται βασικές αρχές των δύο αυτών ειδών χορού, ενώ παράλληλα, ο στύλος αξιοποιείται πάντα ως σημείο αναφοράς. Συνδυάζοντας τις ακροβατικές ασκήσεις, που συμπεριλαμβάνονται σε ένα κλασικό-τυπικό μάθημα Pole Dance, και των τεχνικών χορού, το μάθημα αποσκοπεί σε ένα δημιουργικό, δυναμικό, καλλιτεχνικό αποτέλεσμα» μας εξηγούν η Λίλα Αναστασοπούλου*, δασκάλα του Pole Ballet & Contemporary στο PoleJam Pole Dance Fitness Studio και η Ελευθερία Κέντρου, δασκάλα Pole Dance και ιδιοκτήτρια του Studio.

«Η διαφορά του Pole Ballet & Contemporary από το τυπικό μάθημα Pole Dance είναι ότι εδώ πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι η εκμάθηση νέων ασκήσεων πάνω στον στύλο και η εξάσκησή τους, παρ’ όλο που αυτό δεν αποκλείεται σε κάποιες περιπτώσεις. Κύριος στόχος του μαθήματος ωστόσο, είναι η εξάσκηση πάνω σε αρχές του κλασικού και του σύγχρονου χορού τόσο στο πάτωμα όσο και επί στύλου μέσα από τη διδασκαλία της χορογραφίας» μας λέει η Λίλα και συμπληρώνει: «Είναι γνωστό ότι ο κλασικός χορός αποτελεί τη βάση όλων των ειδών χορού, προσφέροντας αμέτρητα οφέλη σε χορευτές οποιουδήποτε είδους, όπως ο συντονισμός των μελών, η ισορροπία, η πλαστικότητα στην κίνηση, η ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων, η λεπτομέρεια στη χρήση των άκρων, οι αρμονικές μεταβάσεις, οι σωστές γραμμές, η ευλυγισία και ο έλεγχος του σώματος. Παράλληλα, ο σύγχρονος χορός δίνει αμέτρητες κινητικές επιλογές, προωθεί την ενδυνάμωση και την ευλυγισία ολόκληρου του σώματος, βελτιώνει τη χρήση της αναπνοής, προωθεί τη φαντασία και τη δημιουργικότητα».

Δεν χρειάζεται όμως να είναι κάποιος επαγγελματίας χορευτής για να ξεκινήσει μαθήματα Pole Ballet & Contemporary, αφού η Λίλα μας διαβεβαιώνει ότι το μάθημα απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα, από εντελώς αρχάριους έως προχωρημένους στο Pole Dance, και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να βελτιώσουν τη ροή της κίνησής τους, τις γραμμές του σώματός τους, τις μεταβάσεις τους από τη μία θέση στην άλλη. Για όσους ασχολούνται ήδη με το ‘σπορ’, «η εξέλιξη του Pole Dance στην παγκόσμια σκηνή έχει δείξει ότι η εκπαίδευση των χορευτών στύλου σε άλλα είδη χορού δεν λειτουργεί απλώς επικουρικά, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαραίτητη. Το Pole Dance εμπερικλείει εξ’ ορισμού την έννοια του χορού, και ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητο η χορεύτρια-αθλήτρια πέρα από τη σωστή τεχνικά εκτέλεση δύσκολων ακροβατικών ασκήσεων, να διέπεται και από βασικές αρχές χορού» τονίζει η Λίλα.

Τι περιλαμβάνει, λοιπόν, ένα μάθημα Pole Ballet & Contemporary (για να ξέρουμε και τι μας περιμένει); «Κάθε μάθημα περιλαμβάνει προθέρμανση, ασκήσεις ενδυνάμωσης και ευλυγισίας, διδασκαλία τεχνικής, εκμάθηση χορογραφίας και αποθεραπεία. Τελικός στόχος κάθε ενότητας μαθημάτων, είναι η εκτέλεση της διδασκόμενης χορογραφίας. Το μάθημα διαμορφώνεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να οδηγεί στον στόχο αυτό, μέσω της σωστής προθέρμανσης και της εκμάθησης των τεχνικών λεπτομερειών και των απαιτήσεων της κάθε χορογραφίας. Απώτερος στόχος δεν είναι απλώς η σωστή εκτέλεση των βημάτων μίας χορογραφίας, αλλά η έκφραση και εκτόνωση των συναισθημάτων μας μέσω αυτής. Οι χορογραφίες που διδάσκονται προσαρμόζονται και εξατομικεύονται για όλα τα επίπεδα» εξηγεί η Λίλα.

 

*Η Λίλα Αναστασοπούλου είναι καθηγήτρια χορού, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο φεστιβάλ νέων καλλιτεχνών στην Biennale της Ιταλίας, ως χορεύτρια στην ομάδα χορού Κινητήρας, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος στην ομάδα σύγχρονου χορού Index Animi Dance Company, με έδρα την Αθήνα. Από το 2008 μέχρι σήμερα έχει διδάξει χορό σε διάφορες σχολές χορού, σε σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η σχέση της με το Pole dance ξεκίνησε στα τέλη του 2011.

Photo Credits: Ελευθερία Κέντρου

Info

Pole Jam, Pole Dance Fitness Studio

Αγίας Ελεούσης 5, Μοναστηράκι, T: 693 636 6880

e-mail: polejamlab@gmail.com

www.polejam.gr

facebook.com/pages/Pole-Jam