Και ενώ η Εκκλησία της Ελλάδας μας λέει ότι η γιόγκα δεν έχει καμία θέση στη ζωή των χριστιανών, εμείς οι χριστιανές του FollowMe σπεύσαμε να δοκιμάσουμε το σπορ και να γράψουμε δυο λόγια για την εμπειρία μας. Όμως φεύγοντας από το γυμναστήριο, διαπιστώσαμε ότι η εκπαίδευσή μας δεν είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς. Περάσαμε στην πράξη χωρίς να γνωρίζουμε τη θεωρία και ο μόνος που θα μπορούσε να εμπλουτίσει τις γνώσεις μας ήταν ο yogi Παντελής Νικολαίδης. Του χτυπήσαμε την πόρτα σήμερα που είναι Παγκόσμια Ημέρα Γιόγκα και έλυσε όλες τις απορίες μας για το αγαπημένος είδος γυμναστικής.
Παντελή, αν δεν είχαμε κάνει ποτέ μάθημα μαζί σου, με ποια επιχειρήματα θα μας έπειθες να δοκιμάσουμε την εμπειρία της γιόγκα;
Η Γιόγκα προσφέρει ευεξία. Γυμνάζει το σώμα, ηρεμεί τον νου. Φέρνει σε ισορροπία τον ψυχισμό μας. Αποτοξινώνει, δυναμώνει και κάνει πιο ευλύγιστο το σώμα. Καθώς παρακολουθούμε το σώμα μας να αλλάζει μπαίνουμε σε μια διαδικασία εσωτερικής αναζήτησης και αυτοβελτίωσης.
Μας έπεισες, ίσως ξαναέρθουμε από βδομάδα! Εσύ πόσα χρόνια ασχολείσαι με τη γιόγκα και πώς την έβαλες στη ζωή σου;
Ασχολούμαι 6 χρόνια, έκανα πρώτη φορά για να δοκιμάσω και να βιώσω τα οφέλη τα οποία άκουγα.
Μπορεί να τη δοκιμάσαμε μια φορά, αλλά ακόμα να καταλάβουμε ποια είναι η λογική και οι ρίζες της...
Πρώτες αναφορές για τη γιόγκα έχουμε κοντά στο 3000 π.Χ. Η γεννέτειρά της είναι η Ινδία και από εκεί έχει κατακτήσει όλο τον κόσμο. Η γιόγκα είναι φιλοσοφία και η λογική της είναι πως μέσα από την πειθαρχεία του σώματος και του νου μπορούμε να ανακαλύψουμε την πραγματική αλήθεια για την ύπαρξη. Ασκούμε το σώμα, την αναπνοή τον νου με συγκεκριμένες πρακτικές ώστε να είμαστε ικανοί να παραμείνουμε σε κατάσταση διαλογισμού περισσότερη ώρα χωρίς απόσπαση της προσοχής. Αυτό μας δίνει χρόνο να εστιάσουμε στον σκοπό μας, την κατάκτηση της αλήθειας.
Άκουσες τι λέει η Εκκλησία μας για τη γιόγκα; Μας ανακοίνωσαν ότι δεν έχει θέση στη ζωή των χριστιανών... Πώς σου ακούγεται αυτό;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, η yoga δεν είναι θρησκεία αλλά ένα φιλοσοφικό σύστημα. Διδάσκει αγάπη, αποδοχή, ανιδιοτέλεια, προσφορά. Είναι ένα σύστημα αυτοβελτίωσης και εσωτερικής αναζήτησης. Όντως δεν είναι μόνο απλή άσκηση, είναι πολύ περισσότερα. Είναι τρόπος ζωής, είναι φιλοσοφία, είναι μία μέθοδος που οδηγεί στην αυτογνωσία. Για να πει κάποιος ότι κάνει πραγματικά yoga πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα βήματα, να ακολουθεί κανόνες αρμονικής συμπεριφοράς (yamas), κανόνες εσωτερικής βελτίωσης (niyamas), άσκηση του σώματος (asanas), τεχνικές αναπνοών (pranayama) και συνεχίσει με τέσσερα πιο εσωτερικά βήματα που σχετίζονται με την αυτοσυγκέντρωση, την απόσυρση των αισθήσεων και το διαλογισμό. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο ασκούμενος εξελίσσει το σώμα και το πνεύμα του. Βρίσκει ισορροπία, γαλήνη και ανακαλύπτει την πραγματική του φύση.
Στη δύση όμως το κομμάτι που επικρατεί είναι κυρίως το «ασκησιολόγιο», οι asanas. Ακολουθούν οι αναπνοές,pranayama και έπειτα ο διαλογισμός. Καμία από αυτές τις πρακτικές δεν έρχεται σε αντίθεση με τις διδαχές της εκκλησίας. Αντιθέτως ενισχύει τα βασικά ρητά της όπως το «αγαπάτε αλλήλους». Διδάσκει σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας, με σκοπό έναν κόσμο ειρηνικό γεμάτο αγάπη και κατανόηση. Καλό θα ήταν να προηγείται ενδελεχής έρευνα πάνω στο καταδικαστέο αντικείμενο και να μη γίνονται βεβιασμένες δηλώσεις και μάλιστα τόσο ακραίες. Ένας ορθόδοξος χριστιανός μπορεί κάλλιστα να κάνει yoga και να συμμετέχει στα μυστήρια της εκκλησίας και μάλιστα με μεγαλύτερη επίγνωση. Γιατί η μεγαλύτερη διδασκαλία της yoga είναι η επίγνωση και η συνειδητή πράξη.
Γιατί βλέπουμε σπάνια άντρες να κάνουν γιόγκα; Μήπως επειδή δεν «χτίζεις κορμί»; Ή πρόκειται για προκατάληψη;
Κατ’ αρχήν οι γυναίκες διαλέγουν πιο εύκολα να κάνουν κάποιο ομαδικό πρόγραμμα σε σύγκριση με τους άντρες, που προτιμούν να ασκούνται ατομικά. Με τη γιόγκα όντως δε «χτίζεις κορμί», όμως αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί άντρες είναι πως στη διαδικασία της σωματοδομής ένα πρόγραμμα όπως η γιόγκα έχει να προσφέρει πολλά. Το σώμα οξυγονώνεται καλύτερα, η στάση σώματος βελτιώνεται, οι μύες ξεκουράζονται, διατείνονται και το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο από κάποιον που απλά κάνει βάρη. Οι άντρες είναι προκατειλημμένοι απέναντι στη γιόγκα διότι δίνουν έμφαση μόνο στο κομμάτι των διατάσεων και όχι σε όλα τα υπόλοιπα. Με τη γιόγκα κάποιος που έχει ένα φυσιολογικό βάρος θα γραμμώσει κυρίως σε χέρια, πλάτη και κοιλιακούς. Δεν μπορούμε όμως να ισχυριστούμε ότι κάποιος θα χάσει κιλά κάνoντας γιόγκα.
Υπήρχε κίνδυνος να τραυματιστούμε αν κάναμε τις ασκήσεις με λάθος τρόπο;
Η γιόγκα είναι επίγνωση. Ζητάμε από τους ασκούμενους να ακούν το σώμα τους και να δουλεύουν με σεβασμό απέναντι σε αυτό. Με σωστή καθοδήγηση και σωστούς χειρισμούς διόρθωσης αποφεύγονται τέτοια περιστατικά. Σε πιο δυναμικά μαθήματα όπως αυτά της ashtanga vinyasa yoga οι τραυματισμοί είναι πιο συχνοί, οφείλονται όμως στο ότι ο ασκούμενος δεν είναι αρκετά έμπειρος ώστε να μπει σε μια τόσο προχωρημένη τεχνική.
Πόσες θερμίδες κάψαμε με το μάθημα που κάναμε; Και πόσες θερμίδες maximum μπορεί κάποιος να κάψει;
Ήταν κοντά στις 280 με 320 όμως εξαρτάται πάντα από την ηλικία το φύλλο το βάρος και το ύψος οι θερμίδες που αναφέρονται είναι πάντα ενδεικτικές.
Σε τι ηλικίες απευθύνεται;
Η γιόγκα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Και είναι πολύ οφέλιμη στην Τρίτη ηλικία.
Ενδείκνυται για εγκύους;
Θα έλεγα «επιβάλλεται». Είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μια έγκυος στον εαυτό της. Θα την ανακουφίσει από τους πόνους που βιώνει στο σώμα της λόγω των αλλαγών που συνβαίνουν. Θα τη βοηθήσει να παραμένει ήρεμη, να αναπνέει πιο βαθειά και σωστά. Προετοιμάζει το σώμα για τον τοκετό και μπορεί να εξασκείται μέχρι και τις τελευταίες ώρες πριν τη μεγάλη στιγμή.
Να σημειώσουμε ότι δεν απαιτείται προηγούμενη επαφή με τη γιόγκα. Μπορεί κάποια αρχάρια να ξεκινήσει γιόγκα στην εγκυμοσύνη. Μετά το πρώτο τρίμηνο μπορεί να ξεκινήσει όποτε εκείνη επιθυμεί.
Βοηθάει αν κάποιος έχει αυχενικούς πόνους;
Γενικότερα η γιόγκα βοηθά σε πόνους και σε τραυματισμούς. Ο αυχένας όμως είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο. Αν ο πόνος είναι μυϊκός τότε σίγουρα έχουμε βελτίωση ίσως και εξάλειψη αυτών. Αν πρόκειται για σκελετικό τρατυματισμό εκεί αλλάζουν τα πράγματα. Μπορούμε όμως να γυμναστούμε με τη γιόγκα ανακουφίζοντας λίγο τον πόνο και χωρίς να χειροτερέψουμε την κατάσταση.
Είναι ακριβό σπορ;
Σε γενικές γραμμές όχι. Η γιόγκα έχει εισχωρήσει παντού. Το γυμναστήριο είναι η πιο οικονομική λύση με τα studio και τα ιδιαίτερα μαθήματα να παίρνουν σειρά.
Πώς μπορεί πρακτικά να αλλάξει η γιόγκα την καθημερινότητά μας; Επηρεάζει το άγχος, τη συγκέντρωση στη δουλειά, τις σεξουαλικές μας επιδόσεις, την αισιοδοξία μας στη ζωή, τη στάση του σώματός μας;
Η γιόγκα είναι αλλαγή. Εσωτερική και εξωτερική. Η στάση σώματος βελτιώνεται και μαζί της και η αυτοπεποίθηση. Αποκτούμε έλεγχο πάνω στην αναπνοή, πάνω στη διαδικασία που ουσιαστικά μας κρατά στη ζωή. Με τεχνικές αναπνοών, διαλογισμού και βαθειάς χαλάρωσης μπορούμε να ελέγξουμε το καθημερινό άγχος, μαθαίνουμε να απομονώνουμε τις σκέψεις μας, συνεπώς να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε.
Αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα από άλλη οπτική, όλα πιο θετικά, πιο όμορφα. Βλέπουμε το σώμα μας να αλλάζει, να κάνει πράγματα που δε φανταζόμασταν ότι είναι ικανό να κάνει. Αυτό μας γεμίζει ικανοποίηση και φυσικά αυτοπεποίθηση.
Επόμενο είναι όταν μπορείς να κάνεις ό,τι θέλεις με το σώμα σου να νιώθεις άνετα και φυσικά να έχει καλύτερες «επιδόσεις».